
Sommar! Mat! Fest!
Förgyll sommardagarna med att bjuda dina vänner på fest. Veganias bästa festtips stavas smörgåstårtor, dignande salladsbufféer, grillfest eller ett genuint knytkalas där alla tar med sina favoriträtter.
Sommarens läckraste smörgåstårtor
Smörgåstårta är nog nåt av det godaste som finns. En del jobb med att göra, men resultatet gör det värt det! Min klassiska smörgåstårta, som har hängt med sen jag blev vegan för 13 år sedan, har tre olika fyllningar men du kan också göra en tårta med samma fyllning i alla lager, till exempel "skagenröra" som i receptet nedan.
Ibland bakar jag formbröd till tårtan själv för att få ett godare nyttigare bröd med grahamsmjöl eller dinkelmjöl i. En fin rund tårta, som räcker till cirka sex personer, bakar jag i runda kakformar. Av ett stort rund bröd får du ut tre bottnar. Vill du ha fyra bottnar så baka i två formar.
Smörgåsbakelser i modell mindre som förrätt eller dubbelt så stora som enklare huvudrätt är också läckert.
Veganias smörgåstårta

12-14 port
7x4 landgångsbröd
Mimosafyllning: 3 dl sojamajonnäs
2 burkar à 410 g (240 g frukt) fruktcocktail, eventuellt lite mer
Pastejfyllning: 200 g veg pastej, naturell el med örter
ca 1 burk ättiksgurka
Svampfyllning: 3 ½ dl sojamajonnäs
1 dl chilisås
1 dl hackad dill
drygt 200 g färska champinjoner (ca 12 st)
Garnering: sojamajonnäs
gurka, skivad
tomat eller cocktailtomat, halverade
sallat (isberg eller plocksallat), strimlat eller i mindre blad
vindruvor, halverade
kiwi, skivad
röd el gul paprika, i ringar eller finhackad
clementiner el apelsin, skuren tvärs över klyftorna
persilja (hackad)
Börja med att göra majonnäsen. Sammanlagt behöver du 5 dl sojamjölk som du mixar i två omgångar, dvs 2 ½ deciliter åt gången tillsammans med ½ tsk örtsalt och ½ msk senap vardera. Tillsätt, medans mixern är igång, olja i en tunn stråle. Du behöver ca 4-5 dl olja per gång för att få en tjock majonnäs. Tillsätt slutligen 1 msk citronsaft eller 1 tsk vinäger och mixa in.
Kantskär alla brödskivorna (kanterna kan du torka och mixa ner till skorpmjöl sedan).
Mimosafyllning: Lägg ett lager bröd, 7 st, på en bricka. Låt fruktcocktailen rinna av och hacka den i mindre bitar eller kör en kort stund i matberedare. Blanda den sedan med sojamajonnäsen. Bred blandningen på bröden.
Pastejfyllning: Lägg på ett nytt lager bröd, lite omlott det förra så att tårtan blir stabil. Bred på pastejen, som gärna fått vara ute i rumstemperatur ett tag för att bli mjuk och lätt att bre på. Hacka ättiksgurkan fint, låt den rinna av något och strö den sedan över pastejen. Se till så att kanterna täcks av pastej också, och om det verkar bli torrt i kanterna, droppa lite gurkspad över dem.
Svampfyllning: Lägg på ett nytt lager bröd. Hacka champinjonerna och blanda med sojamajonnäsen, chili och dill. Smaka av och tillsätt mer chili och dill om så önskas. Bred på fyllningen på bröden, och lägg sedan på sista lagret bröd.
Garnering: Bred margarin på översta brödlagret och lägg sedan ett tunt lager sojamajonnäs ovanpå brödet och på kanter och sidor. Det är viktigt att hela brödet är täckt så att det inte blir torrt i kanterna. Lägg på plastfolie (sätt eventuellt i några tandpetare i tårtan som håller uppe plasten så att den inte fastnar i sojamajonnäsen). Låt tårtan stå i kylskåp tills dagen därpå, för att safta sig ordentligt. Innan serveringen bres eventuellt mer sojamajonnäs på, och tårtan garneras sedan efter egen fantasi med grönsaker och frukt.
Smörgåstårta med smak av havet

6 port
9 landgångsbröd
Fyllning:2 morötter (ca 140 g), grovrivna
3 dl tjock sojamajonnäs (använd mer olja om det behövs för att få en tjock majo)
3 msk finhackad dill
1 msk torkade aramealger
40 g purjolök, finhackad (ca 4 msk)
2 ½ tsk citronsaft av färsk citron
2 krm finrivet citronskal
1 tsk kapris, finhackad
cirka 1 tsk havssalt
80 g gurka, finhackad
300 g naturell fast tofu
Garnering: tjock sojamajonnäs
svart tångkaviar
gurka
körsbärstomater
citron
dill
bladsallat
Stek moroten i olja tills den mjuknar men inte tar färg. Låt svalna. Lägg aramealgerna i blöt i hett vatten fem minuter. Hacka sedan fint. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen förutom tofun. Smula ner tofun och smaka av med mer salt.
Skär av kanterna på bröden. Lägg tre bröd på en bricka. Bred på hälften av fyllningen, lägg på tre bröd till och resten av fyllningen.
Lägg de tre sista bröden över och bred majonnäs på hela tårtan inklusive kanterna. Låt tårtan dra till sig några timmar eller ännu hellre över natten.
Bred på ännu mer majonnäs på och runt tårtan. Garnera tårtan med gurka, tomat, citron, svart tångkaviar och dill. Fäst bladsallat på kanten. Servera.
Skagenbakelse

Gör smörgåsbakelser av receptet ovan. Använd landgångsbröd som du skär i fyrkanter eller använd formbröd som Raskers eller formfranska. Receptet ovan ger 6 stora bakelser eller 9 mellanstora. Du kan också ta ut runda bakelser med ett decilitermått eller liknande, se receptet nedan.
Smörgåstårtan Göteborgsbris

5 port
3 runda brödbottnar (baka bröd i en kakform) eller 8 landgångsbröd
1 laddning Tonf*sksallad (ha i ½ dl extra sojamajonnäs)
ca 1 ½ dl sojamajonnäs
Morot-dillröra:: 300 g morot
225 g tomat
finrivet skal av ½ citron
saft av ½ citron
1 tsk vinäger
1 tsk salt
4-5 msk rapsolja
½ dl dill
½ dl havregrädde
Avokadokräm: 1 avokado
2 tsk citronsaft
½ dl sojamajonnäs eller havregrädde
salt
Garnering: avokado, körsbärstomat, sallat, dill, citron, aramealger, tångkaviar, gurka, rädisor, grön sparris
Gör tonf*sksalladen, morotsröran och sojamajonnäs. Riv moroten grovt eller kör i matberedare till flisor, lägg i en ugnsform tillsammans med hackade tomater, olja, citronskal, saft, salt och vinäger.Baka i 200 grader tills moroten är mjuk, rör om då någon gång. Det går också bra att steka blandningen i en stor stekpanna. Mixa hälften av blandningen slät och blanda med resten av ingredienserna, smaka av med mer salt, citron och dill om det behövs.
Skär ditt hembakta bröd i tre tunna bottnar, skär bort kanterna. Eller kantskär landgångsbrödet och lägg 2,5 skiva på en bricka. Blanda morotsröran med havregrädde och bred på första brödlagret. Om du får röra över så spara till garnering. Lägg på nästa botten/lager bröd (omlott om du använder landgångsbröd), bred på tonf*skröran, du kanske inte behöver riktigt allt men se till så att fyllningen täcker ända ut i kanterna, annars blir det torrt. Lägg på sista brödbottnen. Bred ett tunt lager majonnäs längs kanterna och ovanpå (har du över av tonfiskröran kan du bre den ovanpå, veganskt smör går också bra). Plasta tårtan och ställ kallt över natten.
Strax innan servering mixar du ihop avokado med citronsaft, sojamajonnäs och salt till en slät kräm. Bred krämen ovanpå och längs kanterna på tårtan. Garnera tårtan efter tycke och smak.
Smörgåsbakelsen Den glada laxen

4 st
8 skivor formbröd
120 g morot, grovriven
2 msk olja
½ tomat, i bitar
en liten bit alg
1-1 ½ dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
en nypa rivet citronskal
1 msk hackad dill
havssalt
100 g tofu eller ”vegolax” (av soja)
Garnering: avokado, körsbärstomat, citron, färsk dill
Fräs moroten i oljan tills den börjar mjukna men ej tar färg. Tillsätt tomat och en algbit samt lite salt. Låt koka ihop en stund, tillsätt ½ dl vatten, citronjuice och citronskal. Låt vattnet koka in och grönsakerna mjukna helt. Mixa röran med stavmixer tillsammans med ½ dl vatten. Rör ner dillen och smaka av med salt. Lägg undan hälften av röran och mixa resten med ytterligare lite vatten så att den blir lite mer lös och kan användas som marinad. Skär tofun i skivor på ca 3 mm och marinera i flera timmar. Använder du nån sorts vegolax så behöver du inte göra marinaden så tunn.
Ta ut rundlar av brödet med hjälp av ett decilitermått eller annan lämplig form. Lägg tofuskivor (skär dem så de passar på brödrundeln) och generöst med marinad på fyra brödrundlar. Lägg på nästa brödrundel och bred den tjockare morotsröran ovanpå och längs sidorna. Låt smörgåsbakelserna stå till sig några timmar innan du garnerar med till exempel avokadoskivor, citronsnurror, körsbärstomathalvor och dillkvistar. En klick svart tångkaviar är också toppen att ha på.
Sommarbuffé
Till en större fest är buffé det finaste. Speciellt på sommaren är det enkelt att göra massa sallader och kalla rätter av fräscha färska grönsaker. Ju större fest, desto fler rätter kan du duka fram. Gör två till fyra matigare sallader (av pasta, potatis, bulgur, quinoa, couscous eller dinkelvete), en grönsallat, en till tre grönsakssallader (som marinerade morötter, fänkålssallad eller rödbetor) och gärna en kikärts- eller bönsallad. Bröd till det och buffén är klar! Vill du ha nåt varmt kan en paj eller smördegsknyten passa bra. Grönsaks- & sojaköttspett kan serveras varma eller kalla, likaså marinerad bakad tofu. De kan bakas i ugn eller grillas om du vill ha fram grillen. För tips på grillfest, se Veganias grilltips.
Hur ska du då mängdberäkna din buffé? Inte helt lätt kanske, men gör helt enkelt en uppskattning av hur mycket av de olika rätterna man tar upp på tallriken och gånga med antal gäster. Glöm inte att de flesta svänger åtminstone en gång också. En del rätter tar man mer av, som kanske potatissallad och eventuell varmrätt, medan marinerade grönsaker och kikärter går åt i mindre mängder. Välj också rätt serveringsbestick, har du en stor slev i en skål så kommer folk ta stora mängder, en liten skål och sked indikerar i stället att man ska ta lite mindre av detta. Vilken ordning på buffébordet rätterna står i spelar också roll. När man kommer till slutet av bordet kanske tallriken är full.
Färskpotatissallad med dill & senap
600 g färskpotatis
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
eventuellt ½ rödlök, skivad
10 rädisor, halverade
Senapsvinägrett: 1 ½ msk äpplecidervinäger
1 msk senap i valfri styrka
½ dl rapsolja
salt, svartpeppar, eventuellt lite socker
Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär i stora bitar eller skivor och blanda med vinägrett, örter och grönsaker. Smaka av med salt, gärna flingsalt.
Pastasallad med paprikadressing
8 dl pasta
¼-½ rödlök, skivad eller hackad
¾ dl svarta oliver
50 g sockerärter, delade på mitten
½ röd eller gul paprika, i bitar
2 msk färsk hackad basilika eller ½ dl ruccola
Dressing: 3 msk ajvar relish
2 tsk balsamvinäger
2 msk olivolja
½ tsk socker
1 tsk salt
svartpeppar
Koka pastan mjuk i lättsaltat vatten, spola i kallt vatten och låt rinna av. Blanda med dressingen och rör innan serveringen ner grönsakerna. Smaka av med salt och peppar.
Tabouleh på bulgur eller quinoa
Tabouleh görs traditionellt på bulgur, men samma recept funkar också bra till quinoasallad som då blir glutenfri. Eller varför inte testa att göra en supergod rå tabouleh på palsternacka? Recept finns här
3 dl bulgur eller quinoa (gärna 2 dl vit och 1 dl röd)
5 dl vatten för bulgur, 6 dl för quinoa, 1 tsk salt
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
1-2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk torkad mynta eller 1 dl färsk, hackad
2-3 dl slätbladig persilja, hackad
4 salladslök, strimlade eller ½ rödlök, hackad
2 stora tomater, fintärnade
10 cm gurka, fintärnad
eventuellt ½ röd paprika, fintärnad
eventuellt 1 dl skivade svarta oliver
salt, grovmald svartpeppar
Koka bulguren eller quinoan i vatten med salt tills den är mjuk (eller enligt anvisningar på paketet). Låt rinna av väl och blanda sedan i olivolja, citronsaft, vitlök och torkad mynta. Låt bulguren svalna. Blanda i resten av ingredienserna. Använder du färsk mynta blandar du den i den kalla bulguren. Smaka av med salt, peppar och kanske mer citron och mynta.
Grönsallat
En skål med blandad grovt skuren sallad är ett måste på den fräscha sommarbuffén. Babyspenat, ekbladssallat, rosésallat, isbergsallat, bladsallat, ruccola, frisésallat - välj och vraka!
Mer grönt
Ett fat med färska groddar och skott är häftigt. Ärtskott är något av det finaste som finns, men kan vara svår att hitta. Solrosskott, alfalfagroddar, linsgroddar och rädisskott är andra groddar och skott du kan testa.
Rödbetsfat med tofusmul
Skiva kokta rödbetor tunt, lägg upp på ett fat. Ringla på en smakrik balsamvinägrett. Gör en dressing av olivolja, citronskal, havssalt och färsk timjan, vänd smulad tofu i blandningen och strö över rödbetorna. Garnera eventuellt med hela valnötter.
Marinerade kikärter med persilja & vitlök
Kör ihop en dressing i mixer eller med stavmixer på ½ dl äppelcidervinäger, 1 dl rapsolja, ½ dl olivolja, 2 vitlöksklyftor, ½ tsk salt och lite grovmalen svartpeppar. Vänd ner i nykokta kikärter (eller väl sköljda kikärtor på burk) och låt svalna. Smaka av med mer salt om det behövs, och kanske en nypa socker. Innan serveringen tillsätts en deciliter hackad persilja.
Marinerade morötter eller morotstzatziki
Skiva några morötter tunt. Koka upp lite lättsaltat vatten och förväll morötterna en mycket kort stund, så att de blir lite mjukare men har mycket tuggmotstånd kvar. Slå av kokvattnet och spola dem med kallt vatten. Låt rinna av väl.
Gör en vinägrett på 2 msk vinäger, 1 dl olja, lite salt, 1-2 skivade eller pressade vitlöksklyftor och 1 tsk lättkrossad rosépeppar. Slå vinägretten över morötterna och låt dem stå och dra till sig flera timmar, gärna ett dygn.
Morotstzatziki gör du genom att riva morötter grovt, häll på lite salt och låt rinna av någon timme i ett durkslag. Pressa ur vätskan och blanda sedan med pressad vitlök, naturell sojayoghurt, någon tesked olivolja och hackad persilja. Smaka av med salt. Servera genast.
Fänkålssallad med äpple & persilja

300 g fänkål
2 äpple
1 dl persilja
4 tsk olivolja
4 tsk citronsaft
1-1 ½ tsk salt
svartpeppar
Strimla fänkålen fint. Kärna ur äpplena, skär i fyra klyftor och skiva ganska tunt. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och mer citron om det behövs.
Marinerade eller ugnsbakade champinjoner
Skiva stora champinjoner tunt eller lämna små champinjoner hela. Gör en vinägrett på 2 ½ msk vinäger, 1 msk senap, 1 dl olja, salt, svartpeppar, eventuellt lite socker samt krossad vitlök och valfria örtkryddor (t.ex. färsk persilja, basilika, oregano eller timjan). Blanda vinägretten med svampen och låt marineras några timmar för hela champinjoner och minst en halvtimme för skivade. Smaka av med mer salt om det behövs.
Ugnsbakade champinjoner gör på på hela små champinjoner eller halverade större. Mixa med stavmixer ihop en marinad på sojasås, rapsolja, vitlök, tomatpuré och färsk chili eller sambal oelek. Smaksätt marinaden antingen med färsk ingefära, sesamolja och sirap eller med några droppar rökarom samt lite sirap. Blanda marineraden med champinjonerna och häll i en stor ugnsform. Baka i ugnen på 200-225 grader tills champinjonerna är mjuka och en del av vätskan har kokat in. Smaka eventuellt av med mer salt.
Ugnsbakad tofu
500 g tofu i skivor
drygt 1 dl sojasås
2 msk olja
1 dl vatten
2 vitlöksklyftor, pressad eller riven
2 tsk ingefära, riven
1 tsk sambal oelek eller lite cayennepeppar
Smaksätt med: ½ dl sweet chilisås
eller några droppar sesamolja
eller 2 krm rökarom
Blanda marinaden och lägg i tofun. Låt marineras minst några timmar, gärna över natten. Lägg upp tofun i en lättoljad långpanna, slå på lite av marinaden och baka i 225 grader tills tofun fått färg och lite stekyta. Vänd tofuskivorna efter en stund.
Vegospett

Spetta upp kokta sojaköttbitar, tofubitar, tzaybitar, vegansk korv och/eller grönsaker som svamp, paprika, körsbärstomat, zucchini, aubergine och lök på spett. Pensla generöst med grillmarinad och låt spetten stå och dra till sig några timmar. Lägg i en ugnsform och baka i ugnen tills grönsakerna är mjuka och fått färg. Alternativt grillar du spetten på grillen.
Marinadrecept hittar du på Grillsidan.
Smördegspiroger med svamp & paprika
Piroger av smördeg eller filodeg är ganska enkla att göra även om man gör en större mängd. Filodegspiroger gör du enligt samosareceptet, goda fyllningar är spenat med stekt svamp eller tofu och sojafärs kryddad med spiskummin och chili samt med tomat och svarta oliver i.
8 st
½ stor eller 1 liten lök, finhackad
400 g färsk svamp, skivad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, tärnad
cirka 1 ½ dl sojagrädde
½ buljongtärning
1 ½ msk färsk hackad gräslök eller basilika
8 smördegsplattor, à 12 x 12 cm (cirka 350 g)
Fräs svamp, lök och paprika i lite olja tills löken är genomskinlig och svampen börjar ta färg. Tillsätt vitlök och fräs en kort stund till. Häll på sojagrädde och buljong. Koka ihop en liten stund, tillsätt gräslök eller basilika och smaka av med mer salt eller lite sojasås. Låt fyllningen svalna något.
Tina smördegsplattorna. Lägg en klick svampfyllning på ena halvan av varje smördegsplatta. Pensla kanten runt fyllningen med vatten, och vik den andra smördegshalvan över fyllningen och pressa till kanterna, först med fingrarna och sen med en gaffel. Pensla med lite olja eller vatten och strö på sesamfrön om du vill. Grädda i 225 grader i cirka 13 minuter.
Paj med ugnsbakade grönsaker

På en buffé räcker en paj till 6-8 personer. Till en större fest kan du göra pajen i en långpanna. Tre- eller fyrdubbla receptet (beroende på hur stor långpanna du har). Pajskalet kan du mixa ihop i en matberedare.
Pajskal: 2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl eller grovt dinkelmjöl
½ tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning: 125 g aubergine
125 g zucchini
125 g paprika
125 g körsbärstomater
75 g fänkål
2 vitlöksklyftor
3 kronärtskockshjärtan
½ tsk torkad basilika eller 2 msk färsk
½ tsk oregano
Ostsås: 1 ½ msk majsenamjöl eller vetemjöl
1 ½ dl sojagrädde/havregrädde
½ buljongtärning
1 dl vegansk mjukost
några stänk gurkmeja
vitpeppar, salt
Blanda mjöl och salt, gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter.
Skär aubergine, zucchini, paprika och fänkål i bitar, blanda med olivolja, vitlöksklyftor och lite havssalt och lägg i en ugnsform. Baka i 225 grader tills grönsakerna är nästan mjuka och fått lite färg, 15-20 minuter. Tillsätt tomaterna och kronärtskockorna som du delar i fyra bitar mot slutet av stektiden. Blanda i basilika, oregano, lite svartpeppar och smaka av med salt.
Vispa ihop mjölet med lite kallt vatten. Koka upp sojagrädden med buljong, vispa ner mjölet och låt sjuda upp. Rör ner osten samt lite gurkmeja (för färgens skull) och vitpeppar. Smaka av med salt om det behövs.
Häll grönsakerna i pajskalet och häll sedan på såsen. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg och såsen är ganska fast.
Dressingar & kalla såser
Två till tre dressingar och kalla såser är gott och läckert på buffén. En vinägrett gör du enklast i mixer eller med stavmixer när du ska göra en lite större sats. En krämig god dressing är alltid populärt, kör till exempel Rhode island dressing, krämig örtdressing, ananas- & sweet chilisås eller Tzatziki. Hommous eller en bönpastej funkar också fint på buffén.
Bröd

Bröd är ett måste på buffébordet. Till en större buffé är ett (eller två eller tre...) långpannebröd läckert och minst jobb med att göra. Kör receptet på Långpannebrytbröd med dinkel & pumpafrö, foccacia eller använd vilket brödrecept som helst och baka ut i långpanna i stället för till limpor (använd lite mindre mjöl i degen). Baguetter är också enkla att slänga ihop till festen.
Smør
Rör gärna ihop mjölkfritt margarin med finhackade färska örter som persilja, gräslök, basilika eller timjan samt lite salt. Andra smaksättningar i smöret är rivet citronskal, finhackad chili och/eller olivolja. Lägg upp i en fin liten skål, eventuellt med en glasskopa.
Pålägg
Pålägg till brödet är egentligen inte nödvändigt. Har du nybakat/hembakat bröd och ett smaksatt smör till så räcker det långa vägar. Vill du ändå ha något till, så visst! Kör ihop Hommous i matberedaren eller köp hem några veganska mjukostar.
Garnering & upplägg
Alla sallader måste inte läggas upp i skålar. Stora fina fat funkar också bra. Garnera maten och faten med färska örter (timjan, basilika, långa bitar gräslök, ruccola), ärtskott och ätliga blommor som indiankrasseblommor, ringblommor och gurkört.
Efterrätt!

Under Söta bakverk och Desserter & godis hittar du massa godsaker som kan bjudas på på festen. Några efterrätter som jag tycker passar extra bra på sommarfesten är mazarinpaj, tarteletter med vanilj & färska bär, citron- & blåbärstårta, blåbärscheezecake, Sommarens bästa bärcoupe, jordgubbsmousse, aprikos- & nektarinmousse, vaniljpannacotta med skogsbärstäcke, yoghurtglass med citron eller vegansk glass med roliga tillbehör och såser.