Om Vegania

Vegania är mitt försök att veganisera världen. Jag vill dela med mig av den kunskap jag har av vegansk mat och matlagning, och lägger då och då ut nya recept.

Vegania är ett helt ideellt projekt. Bidrag i form av pengar tas tacksamt emot genom Donations-knappen längst ner på sidan. Länka gärna sidan och sprid adressen till alla du känner!

Stora tack till alla som stöder vegania och speciellt till Anna Bergström som gjort ny layout till hela sidan.

Kontakt

Du mailar oss på veganiavegania@gmail.com. Eller skriv i gästboken!

Hitta på sidan

I menyn till vänster hittar du hela Veganias innehåll. Pilarna innebär att det finns flera underlänkar inom kategorin. Under recept hittar du också mat för speciella tillfällen, till exempel julmat.

Behind the screen

När jag gick i tvåan på gymnasiet, året var 1997 eller nåt, bestämde jag mig för att bli kock. Vegankock närmare bestämt eftersom jag var vegan. Hemma i köken i Västra Karaby och Svalöv provade jag nya rätter, lånade alla kokböcker som fanns på biblioteket och experimenterade. Efter studenten gick jag en terminslång kurs i vegetarisk matlagning (kursen fanns på Österlens folkhögskola, men är numera tyvärr nedlagd), åkte till England och praktiserade på en vegorestaurang i Brighton, åkte hem, jobbade och praktiserade på restauranger och skolkök i Skåne, började skriva recept. Efter att ha läst webbdesign på Komvux byggde jag min hemsida, vegania.mine.nu, och la ut recept jag fixat ihop under åren. Fler och fler blev det, och till slut bestämde jag mej för att trycka upp recepten i bokform.

2004 trycktes Vegolandet Veganias kokbok. Recept från hemsidan varvades med nyttig information om produkter, näringslära och ersättningsguide. Syster min (Linda Andersson) gjorde det stenhårda jobbet att korrläsa alla recept, fixa layout och rita lite bilder. Resultatet blev fint, och ett stycke veganhistoria skrevs. Boken sålde slut på två år.Några år gick, i Malmö gick jag med i Köksbrigaden och Malmö Djurrättsaktivister och lagade veganmat på läger, julbord, fester och vegancaféer. Professionellt jobbade jag en del med catering.

2007 fick jag jobb på Hermans och flyttade till Stockholm. Förutom att jobba hann jag med att laga mat till två vegomässor, i Malmö december 2007 och i Stockholm september 2008. Fixade också med den nya Vegania-hemsidan samt aktiverade mej i Djurrättsalliansen.

Efter nästan två år i Stockholm packade jag ryggsäcken och drog till Göteborg, jobbade 5 ½ år på Hagabion och djurrättade på fritiden.

Sensommaren 2009 bestämde jag mej för att det var dags att göra en ny kokbok. Många hade frågat efter den gamla kokboken och nu hade jag ju ännu fler recept och många gamla recept hade förbättrats. "Vegania - din bästa vän i köket" lyckades mirakulöst bli klar innan jul efter en stressig höst för mej och en superstressig vecka för syrran, som gjort all layout och korrläsning. Över 700 recept på 280 sidor inklusive färgfoto och schyssta tips gör Vegania till ett måste i alla kök. Den finns endast att köpa i ett fåtal butiker, listade på förstasidan på vegania.net.

I december 2015 öppnade jag tillsammans med tre andra restaurangen Blackbird - Vegankök & bar i Göteborg. Jag lägger numera all min tid där och kommer inte ha mycket tid över till Vegania. Sidan kommer dock finnas kvar! Besök gärna vår restaurang, och följ oss på facebook: Blackbird - Vegankök & bar. Nu veganiserar vi Göteborg, och världen!

För djuren,

Nina Andersson, Göteborg 2016