Pålägg & frukost

I affärerna kan du idag köpa olika veganska pålägg. Vegansk hårdost, mjukost, pastejer, hommous och pålägg som liknar och smakar som korv, skinka och dylikt. Du kan också göra pålägg själv av till exempel bönor och linser. Se recept nedan!
Till müsli och flingor kan du använda soja- eller havremjölk eller vegansk yoghurt. Gröt kokar du av till exempel havregryn, mannagryn, grahamsmjöl, hirs, råris, quinoa, amarant eller bovete och gärna torkad frukt. En annorlunda och näringsrik gröt gör du av sesamfrö och fikon, se recept nedan.
Recept på smoothies, som är finfint på frukostbordet och en bra start på dagen, hittar du på dryckessidan. Låt gärna frukt, bär, torkad frukt och juice söta smoothien.
En långfrukost eller brunch med goda vänner tycker jag alla ska skämma bort sig med då och då! Förslag på brunchrätter finner du också nedan.

Sesamgröt

2 port
1 ½ dl oskalade sesamfrö (eller skalade om du föredrar det)
½-3/4 KRAV-banan
3 torkade fikon
ca 1 ½ dl vatten

Skölj fikonen och blötlägg dem sedan i 1 ½ dl vatten i någon timme eller över natten.
Du behöver en stark mixer för att denna gröt ska bli bra. Mixa först sesamfröna så att de finfördelas. Tillsätt bitar av banan och fikon (ta först bort det hårda skaftet på fikonen). Ta också med fikonets blötläggningsvatten. Mixa till en fin jämn gröt, tillsätt mer vatten om du vill ha den lösare.
För att förbättra näringsupptaget (om du använder oskalade frön) kan du mixa fröna och hälla i ca 60 gradigt vatten kvällen innan, och sedan mixa i banan och fikon på morgonen.
Gröten smakar lite beskt, vilket inte går att komma ifrån. Men äter du den med något sött, t.ex. bärsås och/eller färsk frukt, så smakar det bra i alla fall. Det är också en vanesak.
En bärsås gör du genom att mixa bär, t.ex. jordgubbar eller hallon och blåbär, med lite vatten, ½ banan och eventuellt lite socker eller annan sötning.
En annan god sås att ha till gröten är aprikossås. Blötlägg torkade (helst osvavlade, mörka) aprikoser över natten. Mixa dem med blötläggningsvattnet till lagom konsistens. På samma sätt kan du göra dadelsås.
Gröten kan också serveras med mandelmjölk eller annan nötmjölk. Färsk frukt och bär smakar bra till och ser läckert ut.

Havregrynsgröt med äpple & kanel

1 dl havregryn
2 dl vatten
1 msk torkade äpplebitar
2 msk russin
½ tsk kanel
eventuellt 1 tsk socker

Rör ihop allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud på låg värme några minuter. Servera med sojamjölk eller havremjölk och strö på lite extra kanel och socker om du vill. Också gott med grovrivet färskt äpple till.
Variation: Ersätt äpple och russin med 2 finhackade dadlar eller fikon.

Quinoagröt med tranbär & kardemumma

1 port
¾ dl vit quinoa
2 ¼ dl vatten
1 ½ msk torkade tranbär, i bitar
½ msk krossade linfrö

Skölj quinoan. Koka upp vattnet, tillsätt quinoa och tranbär, sänk värmen och låt koka till en gröt, cirka 15 min. Tillsätt linfröna, rör om och låt stå några minuter. Strö på lite kardemumma och servera med valfri vegansk mjölk.

Müsli

2 ½ dl havregryn
1 dl rågflingor
¾ dl solrosfrö
¾ dl sesamfrö
1 dl vetekli
2 msk olja
2-3 msk sirap
2 msk vatten
½ dl hackade nötter, mandel eller kokosflingor
¾ dl hackad torkad frukt
½ dl linfrö

Blanda havregryn, rågflingor, solrosfrön, sesamfrön och vetekli i en långpanna. Blanda ihop olja, sirap och vatten och häll över. Blanda väl. Rosta i ugnen i 150-175 grader i 20-25 minuter. Rör om ganska ofta. Låt svalna innan du tillsätter nötter och frukt.

Mandelmjölk

1 del mandel, om du vill skållad och skalad
3 delar vatten
eventuellt sötning i form av torkad blötlagd frukt (fikon blir gott!), banan eller fruktsirap

Mixa allt till en slät mjölk.
Mjölken är godast att äta direkt. Sparar du den till dagen därpå så kan den bli lite brun (om du har banan i), men det är inget farligt. Vispa om i den innan du använder den.
Mjölkerna blir inte bra i matlagning, utan smakar bäst till frukost, till gröten, frukostfruktsallad eller till desserter (du kan göra en tjockare mandelgrädde till dessert, genom att minska mängden vatten. Det passar till desserter och frukt).

Nötmjölk

Gör som mandelmjölk, men byt ut mandeln mot hasselnötter, cashewnötter eller andra goda nötter.

Frömjölk

Gör som mandelmjölk, men byt ut mandeln mot sesamfrön eller solrosfrön. Sesammjölk och solrosmjölk blir godast om den sötas, t.ex. med banan eller fikon.
Sesammjölk har en ganska besk smak, så lite tillvänjning behövs kanske för ovana. Pröva om du gillar mjölk av skalade eller oskalade sesamfrön bäst.
För att förbättra näringsupptaget (om du använder oskalade sesamfrön) kan du mixa fröna och hälla i cirka 60 gradigt vatten kvällen innan, och sedan blanda i frukt eller annan sötning på morgonen.

Hommous

ca 400 g/5 dl
5 dl kokta kalla kikärtor
3 msk olivolja
3-4 tsk citronsaft
1 msk tahini
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk havssalt eller vanligt salt
svartpeppar, gärna grovmald
vatten till bra konsistens (ca ½-1 dl)

Lägg alla ingredienser i en matberedare. Börja med 2 msk vatten. Mixa tills allt är slätt, tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.
Ät på mackor, gärna med sallad, gurka, tomat, paprika och/eller andra grönsaker. Går bra att frysa.

Hommous med variation och smaksensation!

Kikärt- & olivröra

Följ hommousreceptet ovan men uteslut eventuellt tahinin och ta i lite mindre salt och citron. Tillsätt ca 1 dl hackade svarta oliver och mixa en stund. Det ska vara grekiska oliver med kärnor i (som du naturligtvis tar bort), t.ex. Kalamataoliver.

Kikärt- & jordnötsröra

Följ hommousreceptet ovan med uteslut tahini och citronsaft. Lägg 3 msk jordnötssmör i matberedaren och mixa med ½ dl vatten och vitlök. Tillsätt kikärtorna, två matskedar olja (använd olja med neutral smak, till exempel rapsolja), salt, peppar, en tesked koriander, en halv matsked spiskummin och mer vatten om det behövs för att få bra konsistens. Smaka av med salt och tillsätt gärna hackad färsk koriander.

Grön ärtpastej

2 ½ dl kokta kikärtor, vita bönor eller mungbönor
4 dl gröna ärtor
cirka 1 msk citronsaft
en nypa finrivet citronskal
eventuellt en vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl rapsolja (eller vatten)
cirka 1 tsk salt
½ dl rostade pumpa- eller solrosfrön
lite vatten till bra konsistens

Förväll eller tina ärtorna i kokande saltat vatten. Låt rinna av och svalna. Mixa ihop allt utom fröna till en slät röra, mixa in fröna till önskad konsistens. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.

Rökig bönpastej med dill

ca 5 dl
5 dl sojabönor
cirka 1 tsk salt
3 msk olja
1 ½ krm rökarom
1 msk tomatpuré
½ tsk sojasås
3 msk vatten eller sojagrädde
3 msk hackad dill
2 msk finhackad rödlök

Mixa bönorna i mixer med olja, salt, rökarom, tomatpuré, sojasås och tillräckligt med vatten för att ge en bra konsistens. Häll över i en skål och rör ner hackad dill och rödlök. Smaka av med salt.
Variation: Använd andra bönor, till exempel vita bönor eller kikärtor.
Använd tofu i stället för sojabönor.
Använd rökt salt eller en tesked rökt paprikapulver i stället för rökarom.
Tillsätt några matskedar finhackad blötlagt aramealg till pastejen.
Tillsätt 3 klyftor rostad vitlök till pastejen.
Tillsätt 2 msk tahini och 1 tsk paprikapulver till pastejen.

Oliv- & paprikapastej

ca 5 dl
5 dl kokta kalla vita bönor eller röda linser
1 grillad och skalad röd paprika
3 msk olja
½ msk torkad oregano, eller det dubbla färsk
1 ½ dl gröna oliver
salt, peppar
vatten till bra konsistens

Grilla paprikan (hel eller halverad) tills skalet är svart i ugnen, eller på grill. Låt den svalna, och dra sedan av allt skal och kärna ur. (Detta kan du göra dagen innan, eller vid tillfälle då du har grill eller ugn på.)
Mixa ihop bönor, paprika, olja, oregano och gröna oliver i matberedare. Tillsätt vatten så det blir bra konsistens. Smaka av med salt och peppar, och tillsätt mer oliver eller oregano om du vill. Ät som pålägg på mackor. Går bra att frysa in.
Variation: Vill du bara ha paprikasmak på pastejen, så ta bort oliverna och ta kanske i en halv paprika till. Vill du bara ha oliver, så ta bort paprikan och ta gärna i lite chilisås eller tomatpuré i pastejen. Kanske behövs en halv deciliter oliver till för att får bra smak på pastejen. Pröva dej fram!

Bönpastej med oregano

ca 5 dl
5 dl kokta kalla vita bönor
2 tsk torkad oregano eller 2-3 msk färsk (använd gärna färsk!)
1 tsk torkad timjan eller 1 1/2-2 msk färsk
ca 1 ½ msk olivolja
ca 1 ½ msk tomatpuré eller chilisås (valfritt)
eventuellt pressad vitlök
salt, peppar
vatten till lagom konsistens, ca 4 msk

Mixa ihop bönorna i matberedare med oregano, timjan, olivolja, eventuellt tomatpuré, vitlök, salt, peppar och vatten till lagom konsistens. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av. Ät som pålägg på mackor. Pastejen går bra att frysa in.

Krämig böndip med citron

3 ½ dl kokta stora vita bönor (ca 100 g torkade)
½ dl solrosfrö
½ tsk citronskal
½ msk citronsaft
2 msk rapsolja
2-3 msk vatten
1 krm havssalt

Skölj bönorna om du använder konserverade. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna, tillsätt 1 msk olja och stek någon minut till. Mixa med stavmixer eller matberedare bönor, citronskal, citronsaft, olja, vatten och salt till en slät dip. Smaka av med salt och mer citronsaft om det behövs. Tillsätt solrosfröna och mixa så de blir grovmalda.

Linspastej

1 ½ dl röda linser
3 dl vatten
½ buljongtärning
½-3/4 dl finskuren purjolök (helst det gröna)

Rensa och skölj linserna. Koka dem i vatten och buljongtärningen i ca 10 minuter, tills de är mjuka och mosiga. Blanda i purjolök och eventuell smaksättning (se nedan) när det återstår några minuter av koktiden. Rör om då och då, och speciellt i slutet så att de mosar sig. Låt röran svalna. Ät på mackor eller använd som dipsås till grönsaker och kex. Pastejen lämpar sig också varm som fyllning på bruchetta eller crostini eller som dipsås till papadam.
Smaksätt pastejen med något av följande:

Grön ärtpesto

3 dl gröna ärtor (viktigt att du väljer ärtor med bra kvalitet)
½ dl solrosfrö eller pumpafrö
en nypa rivet citronskal
½ tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1-2 msk färsk basilika
1 msk olivolja
1-2 msk rapsolja
ca 2 krm havssalt
½ krm svartpeppar

Rosta solrosfröna gyllene i torr stekpanna eller i ugnen. Mixa ihop alla ingredienser utom solrosfrön till en slät röra. Går bra med stavmixer. Blanda sist ner fröna och mixa dem grovt. Smaka av med salt. Gott som pålägg, till bakad potatis och till morotsbiffar.
Variation: Mixa med några deciliter kokta stora vita bönor i röran. Öka mängderna kryddor, salt och olja något.

Svamp chil'n'dill

Blanda cirka 100 g hackade färska champinjoner i chil'n'dill-dressing. Påminner om räksallad och är megagott! Ät på mackor eller i tunnbröd med grönsaker.

Vegoräksallad

Tja, vegetariska räkor kanske är ett konstigt uttryck, här finns inga räkor när. Men jag kallar det ändå för räksallad för att det är så det smakar. Pröva själv!
knappt 1 dl tunna sojastrimlor eller stora färsbitar
2 dl vatten
2 krm salt
gärna lite alger
gärna 1 msk saft från råriven färsk rödbeta
1 dl sojamajonnäs
1 ½ msk vegansk tångkaviar
1 msk chilisås (kan uteslutas)
1 ½ msk färsk eller fryst hackad dill
gärna en nypa finrivet citronskal

Koka upp vatten, salt, alger och rödbetssaft. Koka sojastrimlor eller sojabitar mjuka. Låt rinna av och svalna. Dela sojastrimlorna om de är stora. Blanda ihop alla ingredienser. Ät på mackor eller i tunnbröd. Även god som fyllning i avokado.
Salladen kan göras utan kaviar, men den ger en god smak. Den speciella "räksmaken" kommer främst från sojaproteinet som kokas i välsaltat vatten, som påminner om den saltlake som räkor ligger i. Istället för kaviar kan du ha i finhackade aramealger, som först blötläggs några minuter.
Variation: Om du använder stora tjocka sojastrimlor så dubbla mängden buljong och dela de färdigkokta strimlorna till lagom stora "räkbitar". I stället för sojaköttbitar kan du förstås använda färdigköpta veganska fuskräkor.

Tonf*sksallad

100 g veggo istället för kyckling
1 laddning marinad med smak av havet, tillsätt gärna 1 tsk linfröolja, 3/4 tsk citron, 1 tsk ljus miso och 1 tsk kelppulver
1 1/4 dl sojamajonnäs
drygt 1 msk finhackad dill
några stänk cayennepeppar
gärna 1 krm kelppulver
1 msk hackad persilja
2 msk fintärnad blekselleri
2 msk fintärnad gurka
1-2 msk fintärnad paprika
ev 1 msk aramealger, blötlägg några minuter, hacka sedan
ev 1 msk skivade svarta oliver

Sjud upp alla ingredienser till marinaden, låt sjuda några minuter innan du lägger i kyllingbitarna. Låt koka 10 minuter, ta sedan upp bitarna och låt rinna av och svalna.
Smula kyllingbitarna en aning och blanda alla ingredienser. Om blandningen är tjock kan du tillsätta en sked av marinaden för extra smak.
Röran är god i baguetter, tunnbröd och smörgåstårta. Ta några extra matskedar majonnäs till smörgåstårtan, och hacka alla grönsaker fint.

Fruktcocktailsallad

Blanda väl avrunnen fruktcocktail med sojamajonnäs.

Currytofuröra

2 dl sojamajonnäs
½ msk currypulver
1 msk finhackad kapris
½ paket (200-250 g) fast tofu, fryst och upptinad
½ dl finhackad röd paprika
½ dl finhackad purjolök

Låt den frysta tofun tina och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt. Smula tofun och blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och kanske mer curry. Låt gärna stå och dra till sig några timmar i kylskåp. God som fyllning i baguetter, tunnbröd, i kall paj och i bakad potatis.

Smörgåsar, baguetter och kalla fyllningar till pitabröd

Här kommer några förslag på vad du kan ha på dina smörgåsar. Vissa fyllningar passar också att fylla pitabröd eller tunnbröd med. De flesta pålägg passar bra ihop med sallat, gurka, tomat och paprika, så jag föreslår inte detta i alla recept utan skriver bara grönsaker när jag syftar på dessa. Vill du ha smör på dina mackor så använd vegetabiliskt margarin (brukar kallas Mjölkfritt i affären). Olivolja går också bra att ha på mackor.

Se också under tortillas, pitabröd, varma mackor m.m. för fler förslag.

Brunch

Skäm bort dig och dina vänner med en läcker söndagsbrunch (eller lördags eller tisdags). Här kommer några förslag på bra brunchrätter.

Några förslag på komponering av brunchen:

USB (United states of Brunch): Scrambled tofu, rostad småpotatis (eller råstekt), tofubacon, korv, amerikanska pannkakor.
English breakfast: korv, rostad tomat, stekta/ugnsbakade hela små champinjoner, baked beans (konservburkvarianten kan jag inte rekommendera även om den är vanligare på det engelska frukostbordet)
Spansk/sydamerikansk desayuno: Spansk potatisomelett, majsmuffins, rostad småpotatis med paprikapulver eller ajvar relish, guacamole, rostad tomat (släng gärna med paprikabitar, vitlök och chili i ugnsformen), kryddig korv och quesadillas.
Svensk sommar: kikärtsröra med dill (följ receptet på smaskig kikärtsröra ovan (sista förslaget under Smörgåsar, baguetter och kalla fyllningar till pitabröd) men uteslut spiskummin och tillsätt hackad dill), tofomelett, ärtpesto, gröna blad (sallatsblad, späda rödbetsblad, spenat), scones + marmelad och mjukost, tunna pannkakor, smoothie, färska bär.

Ta mig till toppen av sidan ↑