Gratänger & ugnsrätter

Grönsaksgratäng

4 port
700-800 g grönsaker, en sort (t.ex. blomkål eller broccoli) eller blandade, t.ex. olika rotsaker (inkl potatis om du vill), gärna med purjolök och/eller gröna blad i (som grönkål, mangold, spenat eller nässla) eller rotsaker samt squash och potatis, eller broccoli och rotsaker
1 sats sojamjölksås, gärna med paprikapulver i
eller svampsås
eller grönkålssås

Lägg önskade grönsaker i en form, salta och peppra lätt. Slå över önskad sås, tänk på att smaksätta såsen lite extra eftersom den ska ge smak åt alla grönsakerna. Gratinera i ugnen, 200 grader tills grönsakerna är mjuka (olika grönsaker behöver olika tid så känn med en provsticka). Om du vill kan du förvälla grönsakerna lätt innan. Då behöver de inte så lång tid i ugnen. Använder du frysta grönsaker, så tina dem och se till att de rinner av ordentligt innan de läggs i gratängen, annars blir gratängen vattnig.
En broccoli - eller blomkålsgratäng med sojamjölkssås kan beströs med flagad mandel innan rätten gratineras. Svampsås passar till de flesta grönsaker. Grönkålssås passar speciellt till rotsaksgratänger. Om du vill kan du tillsätta 1 msk senap i grönkålssåsen. En extra lyxig rotsaks- och potatisgratäng gör du genom att lägga ett lager spenat eller grönkål i botten på formen (krydda först ordentligt med salt, peppar och muskot), sen lägga på rotsaksskivor och slutligen slå på en svampsås och gratinera.

Enkel rotsaksgratäng

Lägg tärnade eller strimlade lätt förvällda rotsaker (t.ex. morot, kålrot, palsternacka och rotselleri) i en form och strö på salt och kryddor (t.ex. timjan, paprikapulver eller pressad vitlök). Rör om. Häll på lite vatten och strö på ganska mycket ströbröd. Ringla över lite olja eller lägg på klickar av mjölkfritt margarin överst. Gratinera tills rotsakerna mjuknat helt och ströbrödet börjar bli lite brunt.

Ugnsbakade grönsaker

Ugnsbakade grönsaker kan du variera med många grönsaker och många kryddningar, t.ex. som receptet nedan. De kan serveras som en helrätt med ris, couscous eller potatis och kanske nån sås, men passar också som tillbehör, i sallader (låt dem bara svalna) eller på rostade baguetteskivor (se recept på crostini) Grundreceptet till 4 port följer:
800 g-1 kg valfria grönsaker, som aubergine, zucchini, paprika, lök (gul eller röd), fänkål, vitlök, champinjoner, majskolvar, kronärtskockor (konserverade) och tomat (gärna körsbärstomater)
2-3 msk olivolja
ca 1 tsk salt
grovmald svartpeppar
ev örtkryddor

Aubergine och zucchini skärs i halvmånskivor eller i stora tärningar. Paprikan delas i bitar. Löken klyftas. Fänkål skärs i klyftor eller skivor på längden, lämna roten kvar så håller skivorna ihop. Vitlöken lämnas hel. Svampen halveras eller lämnas hel beroende på storlek. Majskolvar skivas i 1 ½ cm skivor. Kronärtskockor delas i två till fyra delar. Tomater klyftas eller lämnas hela om de är små. Vilka grönsaker du vill ha i bestämmer du själv. Tomaten mosas något under bakningen, och ger en lite saftigare rätt som kanske är önskvärd ibland, men ska du ha grönsakerna som en sallad eller om du serverar grönsakerna med nån sås, behövs den inte. Använder du tomat, så strö gärna på en nypa socker för att balansera tomatens syrlighet.
Lägg alla grönsaker utom eventuell tomat och kronärtskocka i en stor ugnsform. Ringla på olivolja, och strö på salt och peppar. Rör om väl och sätt in i ugnen i 225 grader i 15-20 min. Rör om då och då. Om grönsakerna ser ut att torka ut, så tillsätt lite mer olja. När grönsakerna börjar mjukna, efter ca 10 min, tillsätter du tomat och kronärtskockor. Rör om och baka klart, dvs tills grönsakerna är mjuka.
Rätten är god som den är, men berikas gärna med svarta oliver och med lite färska örtkryddor som basilika och oregano. Timjan och rosmarin är också gott i. En annan smaksättning är spiskummin, koriander och mynta, vilket ger en nordafrikansk touch, som är god till couscous. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Vitlöken har blivit mjuk, och är inte stark i smaken utan underbart god att mosa med gaffeln och blanda med de andra grönsakerna.
Andra smaksättningar än örtkryddor är pesto och tomatpesto. Blanda peston med grönsakerna när de är klara. Lite balsamvinäger är också gott på, både till varma och kalla grönsaker.

Ugnsbakade rotsaker

4 port
700-900 g rotsaker som morot, palsternacka, selleri, potatis, sötpotatis, majrova, kålrot, rotpersilja och/eller rödbetor samt gärna zucchini eller pumpa och paprika eller fänkål
1 lök, gul eller röd
ev 4-6 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca ½ tsk salt, peppar

Skala eller skrubba rotsakerna. Skär dem och ev zucchini eller pumpa och paprika i stora bitar. Klyfta löken och eventuellt fänkålen (alternativt skiva den på längden, lämna roten kvar). Lämna vitlöken hel. Blanda rotsakerna och eventuell fänkål med olja, salt och peppar. Baka i ugnen, 250 grader, i ca 10 min. Tillsätt zucchini, paprika, lök och vitlök och rör om. Baka tills allt är mjukt, ca 10-20 min till. Krydda med örtkryddor (t.ex. basilika, oregano, timjan och/eller rosmarin) eller spiskummin, malen koriander och färsk koriander. Servera med potatis, ris eller couscous (gärna Kryddig couscous), någon god sås, broccoli eller annan grön grönsak, samt kanske en bönbiff.
Ska du servera rotsakerna som huvudrätt, t.ex. med Kryddig couscous, behöver du använda ca 900 g rotsaker. Ska du servera rotsakerna mer som tillbehör behöver du inte göra lika stor mängd.

Ugnsbakade grönsaker med grillsmak

4 port
2/3 aubergine
2/3 squash
1 paprika, i bitar
2 tomater, klyftade eller 6-8 cocktailtomater
6-8 färska champinjoner, hela eller klyftade
4 hela vitlöksklyftor, är de stora kan de halveras
1 rödlök, i klyftor
ca 1 dl olja
2 msk sojasås
ca 1 dl chilisås
grillkrydda eller paprikapulver och cayennepeppar eller timjan, gärna färsk

Skiva aubergine och squash i ganska tjocka skivor (1-1 1/2 cm) och dela skivorna till halvmånar eller fjärdedelar.
Blanda ihop chilisås, sojasås och olja. Krydda med grillkrydda och/eller paprika och cayenne eller timjan. Blanda marinaden med alla grönsaker. Lägg i en långpanna. Sätt in i ugnen på hög värme, gärna grillvärme 250 grader och baka tills grönsakerna är mjuka. Rör om en gång så att grönsakerna inte bränns. Servera med potatis (bakad, pommes, stekt, klyftpotatis ed), ris eller couscous. Det går också bra att blanda potatis i rätten. Klyfta i så fall potatisen ganska stort, koka halvmjuka och blanda med grönsaker innan de ugnsbakas.

Ugnsbakade grönsaker Greek way

4 port
2 rödlökar, klyftade
1 fänkål, skivad eller klyftad
1 liten squash, i 1 cm tjocka skivor
1 röd paprika, i bitar
2-3 vitlöksklyftor, skalade
olivolja
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk timjan
3-4 dl buljong
ev en liten nypa saffran
1-1 ½ msk citronsaft
2 msk persilja

Lägg lök, fänkål, squash, paprika och vitlök i stor ugnsform. Häll på olivolja och vänd om. Baka i ugnen tills grönsakerna är nästan mjuka. Rör om någon gång, och tillsätt lite mer olja om det ser torrt ut. Blanda ihop återstående ingredienser och häll över grönsakerna. Låt bakas tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, svartpeppar och kanske lite mer citron. Servera med ris, potatis, pasta eller ett gott bröd och en grönsallad.

Ugnsbakad potatis & grönsaker med örter

5-6 port
10 potatisar, klyftade
1 aubergine, tärnad
1 stor rödlök, klyftad
1 squash, tärnad
1 paprika, tärnad
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor, 2 pressade och 2 delade på mitten
2 msk olivolja
1 buljongtärning upplöst i 3 dl vatten
3 lagerblad
1 msk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk oregano
½ msk socker
ca 1 ½ tsk salt
svartpeppar

Blanda potatis, aubergine, rödlök, krossade tomater, vatten, buljong, olivolja och alla kryddor i en stor långpanna. Ställ in i ugnen, 200 grader, ca 20 min. Rör om en gång under tiden. Tillsätt sedan squash och paprika. Ställ in i ugnen ca 20 min till, eller tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av. Servera med sallad och bröd.

Baked beans

Lägg kokta stora vita bönor (butterbeans) i en ugnsform. Häll på tomatsås kryddad med oregano, timjan och vitlök. Gratinera i 200 grader ca 30 min. Lägg färsk oregano och timjan ovanpå. Servera som tillbehör till någon annan rätt. Eller varför inte lägga baked beans på en skiva bröd eller baguette, och gratinera en stund i ugnen?

Tomatgratinerad aubergine

4 port
1 stor aubergine
1 sats tomatsås

Skär auberginen i ganska tjocka skivor på bredden eller längden. Stek dem en kort stund i olivolja på hög värme. Vänd och stek lite till. De ska inte bli helt mjuka. Gör en tomatsås med antingen chili eller basilika. Salta auberginskivorna lätt och lägg dem i en lätt oljad gratängform. Slå såsen över och gratinera i ugnen, ca 200 grader i 10-15 min. Servera som tillbehör till Makaronipudding, mexikanskt ris eller som på bilden med grekiska läckerheter.
Variation: Smula ca 4 skivor grahamsbröd (går bra med lite gammalt, torrt bröd) över gratängen och klicka på lite mjölkfritt margarin. Gratinera. Servera med t.ex. ris. Du kan göra på samma sätt med squash. Skiva den i knappt 1 cm tjocka skivor på bredden eller längden.

Planka mera!

Lyxigt värre med planka, och inte så svårt att göra heller, fast du behöver några ekplankor (kostar under hundringen) och en rejäl sprits (helst).
På plankan har du potatismos (du behöver lite mer än en normalportion), valfria förvällda eller stekta grönsaker (t.ex. broccoli, gröna bönor, sparris, svamp, zucchini och/eller paprika), en god sås (t.ex. svampsås, bearnaisesås, grönpepparsås, drygt en deciliter per person), en hel tomat (gör ett kryss med en kniv så tomaten inte ”exploderar”) och sojakött (t.ex. två marinerade och stekta sojafiléer, tofu eller sojakycklingbitar. Eller seitanfiléer). I stället för sojakött kan du ha mer grönsaker och gärna stekt portabellosvamp eller ostronskivling.
Snyggast blir det om du spritsar potatismos längs kanten på plankan (har du ingen sprits kan du klicka ut det och forma till lite med en sked så det ser snyggt ut) och sen arrangerar grönsaker, sojakött och sås i mitten. Tomaten lägger du i lilla hålet. In i ugnen och gratinera på 225 grader tills potatismoset fått lite färg.
Du kan också välja en kall majonnässås eller tzatziki till plankan, i så fall häller du den över grönsakerna efter gratineringen.
En havsinspirerad planka kan du göra med citron- eller havsmarinerad tofu eller ”sojalax/fisk” och Gräddig dill- & caviartsås.

Kikärtsfärs

Denna goda och enkla kikärtfärs, som passar på julbordet, kommer från Ola Johansson
1 liter kokta kikärtor (1/2 liter torra)
6-8 dl hackad lök
4-6 msk olja, oliv/raps
1 tsk spiskummin, mald
2 tsk havssalt
1 dl vatten om färsen känns torr

Blötlägg torra kikärtor minst 5-6 timmar. Koka i rikligt med vatten ca 2 timmar och sila av. Mal de kokta kikärterna grovt i en matberedare. Blanda i en bunke alla ingredienser till en färs och lägg den i en ugnsform. Platta ut den jämnt och baka den i ugnen 1 timma i 200 grader.
Servera med kokt potatis och t.ex. champinjonsås. Strö persilja över. Överbliven färs går utmärkt att frysa in i småportioner och ta fram som smörgåspålägg. För att få bredbar pastej, kör den i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt ev lite extra vatten.

Grönsaks- & mandellimpa

6 port
1 stor lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 stora morötter, hackade
1 stor paprika, hackad
225 g mandel
3-4 skivor bröd (100 g)
3/4 msk sojasås
2-3 msk tahini (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
1 ½-2 dl vatten
4-5 dl broccolibuketter

Fräs löken i olja. Tillsätt vitlök, morot och paprika och fräs mjukt. Mal mandeln och brödet i en mixer. Blanda ihop sojasås, tahini, paprikapulver, salt, peppar och det mesta av vattnet i en stor skål. Blanda i grönsakerna, mandel och bröd. Blanda väl. Tillsätt mer vatten så att smeten går lätt att röra. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Smörj en avlång brödform och lägg i hälften av smeten. Tryck ner broccolibuketter i smeten och häll sedan på resten. Jämna till ytan, täck formen med aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader i 40-45 min. Ta av foliet de sista 15 min. Låt stå 5 min innan du stjälper upp limpan på ett fat. Servera med ris eller potatis och sås, t.ex. tomatsås, svampsås eller brun sås.
Variation: Grönsakerna kan varieras med hackad svamp, squash och blekselleri. Kryddorna kan varieras med cayennepeppar och spiskummin. I stället för mandel kan du använda cashewnötter, hasselnötter eller jordnötter.
I stället för mandel och bröd kan du använda malda kokta vita bönor eller kikärtor. Minska då mängden vatten.

Lins & grönsakslimpa

5 port
3 ½ dl röda linser
7 dl vatten
1 gul lök, hackad
1 purjolök, strimlad
225 g champinjoner, hackade
2 stora palsternackor (ca 350 g) eller 1 palsternacka och 2 morötter, rivna
2 brödskivor, rivna eller smulade
1 tsk salvia
½ tsk körvel
½ dl färsk hackad persilja
2 tsk sojasås
salt, peppar

Koka linserna mjuka i vattnet, låt dem sen rinna av väl. Häll linserna i en skål. Fräs löken i olja tills den blir genomskinlig, tillsätt sedan purjo, svamp och palsternacka och/eller morot. Låt fräsa tills grönsakerna är mjuka. Blanda grönsakerna med linserna, tillsätt smulat bröd, örtkryddor, sojasås, salt och peppar. Smaka av. Blandningen får inte vara för lös (tillsätt isåfall mer brödsmulor), men ska inte heller vara torr. Ta en bit av smeten och forma till en boll. Håller den ihop så är smeten bra. Smörj och strö ströbröd i en limpform, pressa sedan ner blandningen i formen. Grädda i 175 grader ca 40-45 min. Låt limpan stå 5 min innan du lossar kanterna med en kniv och sedan stjälper upp den. Servera med potatis (t.ex. hasselbacks, klyftpotatis eller potatismos) eller ris, samt en god sås (svampsås, örtagårdssås) och gröna grönsaker (broccoli, gröna bönor) eller ugnsbakade rotsaker.

Chili med polentatopping (Tamale pie)

4 port
Gör en chili sin carne eller chili con carne de soya och häll i en ugnsform. Blanda 2 dl polenta, 5 dl vatten, 1 buljongtärning, 1 tsk paprikapulver och 1 tsk spiskummin i en kastrull. Låt koka upp på ganska svag värme under omrörning och koka till en tjock gröt. Blanda gärna i chili (om inte chiligrytan redan är för stark!), färsk koriander och/eller skivade svarta oliver i polentagröten. Smaka av. Bred ut polentan över chiligrytan till ett lager på ½-1 cm. Det bör vara någon centimeter mellan polentan och kanten på formen, så att inte chiligrytan kokar över och du blir tvungen att tvätta ugnen…
Gratinera i 225 grader i ca 30 min, tills polentan stelnat till lite. Servera med en god sallad och kanske lite bröd.

The vegan shepherd’s pie

4-5 port
Följ receptet på Tomatsås med linser och grönsaker, du kan använda gröna linser i stället för röda om du vill. Koka allt under lock tills linserna är mjuka, 15-25 min. Gör potatismos på knappt 1 kg potatis. Häll linssåsen i en ugnsform och bred potatismoset ovanpå. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 min tills potatismoset fått lite färg. Servera med grönsallad.

Tofugratäng med en känsla av hav

4 port
400 g tofu
Marinad med smak av hav
1 sats dill- & kaviartsås
potatismos på 1,2 kg potatis

Skär tofun i skivor och marinera några timmar i marinaden. Låt rinna av. Gör såsen och potatismoset. Häll lite sås i botten på en gratängform. Lägg i tofun. Häll resten av såsen ovanpå och spritsa eller klicka ut potatismoset längs kanten. Gratinera i 200 grader i cirka 20 minuter tills potatismoset fått lite färg och allt är genomvarmt. Servera med en god sallad, till exempel fänkålssallad.

Potatis- eller auberginemoussaka

4-5 port
2 stora auberginer eller 1 kg potatis (eller både och)
3/4 sats Veggiefärssås (eller använd något pulversubstitut), Tomatsås med linser och grönsaker, tomatsås eller någon tomat & grönsaksgryta
1 sats sojamjölkssås eller Vego-ostsås

Skiva auberginen eller potatisen. Använder du aubergine så stek den gärna i olja en liten stund på varje sida på hög värme (eller pensla skivorna med olja, lägg på en plåt och in i ugnen en stund). Häll hälften av sojamjölkssåsen i botten på en ugnsform. Lägg på hälften av aubergine- eller potatisskivorna. Täck med färssås eller tomatsås och lägg på resten av auberginen eller potatisen. Häll över resterande sojamjölkssås och gratinera i ugnen, 225 grader, tills auberginen eller potatisen är mjuk och ytan är fint gulbrun. Potatismoussaka tar 30-40 min, auberginemoussaka 15-20 min.
Byter du ut auberginen mot skivad squash (den behöver inte stekas) så får du en Squashgratäng.

Smördegsinbakad aubergine & broccoli

4 port
6 smördegsplattor (ca 12 x 12 cm)
½ aubergine
1 stor lök, hackad
1 liten röd paprika, tärnad
7 dl broccoli, i små buketter
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 ½ msk sojasås

Skiva auberginen i ½ cm tjocka skivor och stek mjuka i olja på ganska hög värme. Salta lätt och pudra på lite cayennepeppar. Fräs lök i lite olja, tillsätt vitlök, paprika och broccoli och fräs tills allt är mjukt och lätt brynt. Tillsätt sojasåsen och grovmald svartpeppar. Smaka av.
Lägg smördegsplattorna lite omlott till en rektangel, med två plattor på bredden och tre på längden. Kavla ut något, så att plattorna håller ihop till en stor platta. Försök hålla formen på rektangeln. Lägg aubergineskivorna på nedre halvan av plattan, ca 2 cm från kanterna. Lägg broccoliblandningen över auberginen. Vik den tomma smördegshalvan över fyllningen, pensla kanterna lätt med vatten och pressa ihop. Skär bort ev överflödig deg i kanterna. Pensla med lite vatten och strö gärna på sesamfrön. Grädda i 225 grader i cirka 20 min, tills smördegen höjt sig och fått fin färg. Servera med sallad och gärna någon grönsak som tillbehör (t.ex. späda nykokta eller ugnsbakade morötter med vegomargarin).
Variation: Använd marinerade tofuskivor i stället för aubergine. Gör en svampstuvning, gärna med sojagrädde, och bred över tofun och grönsakerna.

Smördegsinbakad spenat

cirka 3 port eller 8 port på buffébordet
300 g smördeg
250 g fryst eller färsk bladspenat
½ rödlök eller ½ liten purjolök, strimlad
40 g paprika, tärnad
40 g fänkål, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ liten morot, grovriven
½ tsk paprikapulver
½ tsk oregano
¼ dl svarta oliver, urkärnade och hackade
¼ tsk sellerisalt
½ tsk buljongpulver eller ¼ tärning
½ msk vetemjöl
2 ½ msk sojagrädde
muskot, salt, vitpeppar

Låt spenaten tina och rinna av i ett durkslag om du använder fryst. Färsk spenat sköljer du och låter rinna av. Fräs lök, paprika, fänkål och morot tills de börjar mjukna. Tillsätt vitlök, paprikapulver och oregano och rör om en minut. Tillsätt spenat och blanda allt. Rör i oliver, salt, buljong och vetemjöl och häll på sojagrädden. Låt sjuda ihop några minuter och smaka av med muskot, salt och vitpeppar. Låt blandningen svalna något.

Använd en hel smördegsrektangel (smördegsrulle) eller lägg smördegsplattor lite omlott till en rektangel, kavla lite över kanterna så rektangeln håller ihop. Lägg spenatfyllningen på nedre delen av smördegsrektangeln, några centimeter från kanten. Rulla över resten av smördegen, pensla kanten på långsidan med lite vatten så de fäster ihop, pressa ihop kanten på kortsidan. Pensla smördegsrullen med vatten eller olja och strö på sesamfrö eller vallmofrö. Grädda i 225 grader i 15-20 min, tills smördegen får fin färg. Låt svalna någon minut innan du skär den i 6-8 bitar och serverar, gärna med en matig sallad eller som en del av en buffé.
Variation: Ersätt paprika, fänkål och morot med 200 g skivade champinjoner eller annan svamp.
Tillsätt eller ersätt grönsakerna med stekt tärnad rökt eller marinerad tofu, eller tofubacon.
Använd fyllningen till piroger av smördeg, filodeg eller pirogdeg.
Ersätt smördegen med filodeg.
Använd fyllningen till paj, men dubbla receptet till en normalstor paj och öka mängden sojagrädde något.

Fyllda grönsaker

Fyllda grönsaker är både gott och ser läckert ut. Men för den skull är det inte särskilt svårt att göra. Här följer några olika förslag på vad du kan fylla grönsakerna med, och hur du förbereder de olika grönsakerna!

Paprika

Paprika kan förberedas på två olika sätt. Antingen skär du av ett lock där skaftet sitter, och tar sedan bort kärnhuset. Fyll paprikan och lägg på locket igen. Det krävs att paprikan är ganska jämn i botten, så att den inte tippar omkull.
Eller så delar du paprikorna på längden och skär försiktigt bort kärnhuset. Lämna kvar skaftet så det inte blir hål i paprikan. Beräkna 1 stor paprika per person. Fyll med valfri fyllning, ris- och couscousfyllning kan toppas litegrann. Ställ paprikorna i en lättoljad ugnsform, häll lite buljong eller vatten i formen och gratinera i 200-225 grader cirka 15 minuter eller tills paprikan är mjuk (känn med en provsticka) och toppingen fått färg.

Squash och aubergine

Dela frukten på längden och gröp försiktigt ur köttet. Var försiktig så att inte skalet går sönder. Köttet kan du sedan hacka, steka eller förvälla och blanda i fyllningen. Använd gärna mindre frukter, så att en halva blir lagom per person. Fyll, ställ i en lättsmord ugnsform och häll lite buljong eller vatten i formen. Gratinera i 200-225 grader i 25-35 minuter eller tills frukten är mjuk, känn med provsticka.

Tomat

Skär av ett lock på tomaten, gröp ur kärnorna och fyll. Locket kan du lägga på igen om du vill, annars kan du använda det och kärnorna till att göra tomatsås av. 1-3 tomater beroende på storlek och om de serveras som förrätt eller huvudrätt, behövs för en person. Ställ i en lättsmord ugnsform och gratinera i 200-225 grader i 5-10 minuter. Passa så att tomaten inte bakas för länge och sjunker ihop. Du hittar recept på kalla fyllda tomater under Förrätter.

Förslag på fyllningar

Ta mig till toppen av sidan ↑