Julrecept

Vegansk julbord med sojaköttbullar, frestelse, rödbetssallad, julig kålsallad, senapsaubergine, tofuskinka samt bröd och vegansk ost.

Seitanskinka

Gör en seitanskinka. Ta ut ur ugnen, bred på knappt en deciliter senap som du blandat med 2 teskedar socker. Strö på ströbröd och griljera i 200 grader tills skinkan fått fin färg.

Senapsgriljerad tofu

1 marinerad tofu (300 g)
½-1 dl av din favoritsenap
eventuellt 1-2 tsk socker
ströbröd

Blanda senap och socker efter smak. Bred på tofun på alla sidor. Doppa tofun i ströbröd så att alla sidor täcks, lägg i en ugnsform och baka i cirka 20 minuter i 200 grader. Låt kallna och servera i skivor med extra senap.

Fiskvännens frestelse

1 ½ liter strimlad rå potatis
1 lök, hackad
3 dl vatten eller sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
100 g tartex eller annan vegetarisk pastej
1 dl hackade svarta oliver
Ev 3 msk finhackad kapris
¾ dl ströbröd

Blanda strimlad potatis, hackad lök och 1 ½ tsk salt. Lägg drygt hälften i en smord ugnsform. Strö på hackade oliver och kapris, och lägg därefter på resten av potatisen. Värm upp vattnet eller sojagrädden och lös upp buljongen och tartexen. Häll såsen över potatisen och strö på ströbrödet. Grädda i ugnen en timme i 225 grader. Täck med folie efter 40 minuter så att gratängen inte bränns.

Potatisgratäng med gröna blad

Du behöver 2-3 potatisar (cirka 200 g) per portion. Skiva potatisen och lägg hälften i en smord form. Salta lätt. Ta en halv liten rödlök per portion, skiva och stek mjuk i lite olja. Tillsätt 100-125 g förvälld och finhackad grönkål, mangold, spenat eller nässla. Smaksätt med salt, muskotnöt och vitpeppar. Låt koka ihop några minuter. Lägg blandningen över potatisen och täck med resten av potatisen. Blanda en deciliter sojamjölk eller vatten per person, vegetabiliskt buljongpulver (eller ¼ tärning upplöst i lite av sojamjölken), svartpeppar och gärna pressad vitlök. Sojamjölkblandningen ska vara ganska smakrik eftersom den ska smaksätta potatisen. Slå såsen över potatisen och grädda tills potatisen är mjuk, cirka 20-40 minuter i 225 grader. Hur lång tid det tar beror på hur tjock potatisen är och hur tjockt lager gratäng du gör.

Sojabollar

30-40 bollar
1 gul lök, finhackad
100 g torr sojafärs (eller 200-250 g färdig färs)
1 tsk kryddpeppar, mortlad
1/4 tsk svartpeppar, mortlad
½ buljongtärning
3 dl vatten
½ dl havre/sojagrädde
1 krm vitpeppar
ca 1 tsk salt
½ dl ströbröd
1 stor kokt potatis, mosad eller 1 dl kokt mixat råris
2 msk glutenmjöl eller vetemjöl

Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt kryddpeppar och svartpeppar, rör om. Häll i sojafärsbitarna, rör om och häll på vattnet. Låt koka ihop 5 min under lock. Häll i grädden och lite salt. Låt koka tills färsen är mjuk och vätskan kokat bort. Smaka av med mer salt samt vitpeppar. Låt blandningen svalna något, kör sedan kort i matberedare med ströbröd och mjöl. Rör till sist ner potatisen. Tillsätt mer ströbröd om färsen är svår att forma. Färsen går att forma till bollar direkt, men det går också bra att ställa kallt några timmar eller till nästa dag. Forma till bollar och stek gyllenbruna i rapsolja.

Linsbollar

ca 16 st
2 dl linser
4 dl vatten
½ veg buljongtärning
1 dl finhackad purjolök
ev kryddpeppar ev vetemjöl

Skölj och rensa linserna. Koka dem sedan i vattnet med buljongtärningen. I slutet av koktiden tillsätts purjolöken. Koka linserna tills de är mycket mjuka och mosar sig. Slå bort överflödigt vatten och häll linserna i en skål. Smaksätt med salt, peppar och kryddpeppar. Blanda väl, tillsätt lite vetemjöl och ställ smeten kallt en stund, så att den går lättare att forma. Blanda sedan i mer mjöl om det behövs. Forma till småbollar, och stek eller fritera dem i het olja.

Mandel- & grönsaksbollar

Följ receptet på Grönsaks & mandellimpa, men uteslut broccolin (ät gärna broccoli till istället!) och ta i mindre vatten, så att smeten går att forma till bollar. Stek i stekpanna eller i ugnen.

Hasselnötsbollar med sellerismak

ca 16 st
½ morot, 40 g
25 g rotselleri
8 cm purjolök el 1/4 gul lök
½ dl hasselnötter
2 dl kokt kallt råris
salt, peppar
ströbröd

Riv morot och selleri grovt. Hacka löken. Fräs grönsakerna mjuka i olja. Hacka eller grovmal hasselnötterna under tiden. Blanda grönsaker, nötter och ris i en skål. Om du vill kan du mixa/mala riset innan, så smeten blir kompaktare och inte går sönder så lätt. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mjöl eller ströbröd så att smeten går att forma till bollar utan att falla sönder. Rulla bollarna i ströbröd, och stek dem på ganska hög värme i olja. Skaka om pannan då och då.

Morot- & hasselnötsbollar (råa!)

12 stycken
2 ganska stora morötter
1 dl hasselnötter
några blad färsk basilika
1 tsk kallpressad rapsolja
salt efter smak
sesamfrö

Riv morötterna grovt. Kör hasselnötter grovmalda i matberedare, rör ner resten av ingredienserna förutom sesamfröna och kör till en smet. Forma smeten till 12 bollar och rulla i sesamfrö.

Senapsaubergine

1 stor aubergine (350-400 g)
Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½-1 dl vatten eller sojagrädde
1 dl hackad dill

Skala auberginen om du vill och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten eller sojagrädde till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten. Passar utmärkt på julbordet i stället för senapssill.

Inlagd aubergine med lök & kryddor

Gör en inläggningslag genom att koka ihop 3 deciliter socker, 1 ½ deciliter ättika (12-gradig), 4 ½ deciliter vatten och 1 ½ tesked salt tillsammans med några lagerblad, kryddpepparkorn och kryddnejlikor. Skär en stor aubergine i strimlor, skiva en stor morot tunt och skiva en rödlök. Häll lagen över grönsakerna,lägg på en tallrik och något tungt som press och låt svalna. Låt stå över natten eller längre innan servering.

Rödbetssallad

5 dl tärnade inlagda rödbetor (400 g)
1 äpple, tärnat
2 kokta kalla potatisar, tärnade
2 ½ dl sojamajonnäs
ev rödlök, skivad eller hackad
ev ättiksgurka, strimlad

Blanda alla ingredienser.

Rostade rödbetor med valnötter & persilja

600 g rödbetor
olivolja
½ msk balsamvinäger
½ dl valnötter eller andra nötter
3-4 msk hackad färsk persilja, basilika eller rucola
havssalt, grovmald svartpeppar
en nypa socker

Skala rödbetorna och skär i bitar. Vänd i olivolja i en ugnsform, strö på lite havssalt och baka i ugnen på 225 grader tills rödbetorna är mjuka. Rör om nån gång under tiden.
Rör i balsamvinäger och mer olivolja om det behövs. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite socker. Låt svalna något innan du blandar i nötter och örter. Servera ljummen eller kall.
Variation: Blanda i skivad rödlök, syrliga äpplebitar eller granatäpplekärnor i salladen.

Citrusmarinerade rödbetor med valnötshack

Knappt 200 g rödbetor
2 tsk färsk apelsinjuice
1 tsk färsk citronjuice
skal av ½-1 apelsin
2 tsk kallpressad rapsolja
4 krm havssalt
2 msk valnötter

Skala rödbetorna och strimla fint. Blanda juice, apelsinskal, olja och salt, Rör ihop med rödbetorna. Låt stå en stund. Hacka valnötterna och vänd ner. Servera rödbetorna på en bädd av färsk babyspenat.

Färgglad vitkålssallad

Blanda finstrimlad röd- och vitkål, grovriven morot, apelsinklyftor, persilja, rostade solrosfrön och senapsvinägrett. Senapsvinägretten gör du av 1 del vinäger, 1 del senap, lite socker, salt, peppar och 3 delar olja. Blanda dressingen med grönsakerna och smaka av med mer salt och peppar.

Spenatsallad med apelsin & valnötter

Färska små spenatblad
Rostade valnötter
Rödlök, skivad tunt
Apelsin, skalad och klyftad
Balsamvinägrett på olivolja

Skölj och rensa spenaten. Låt den rinna av väl. Rosta valnötterna i en torr stekpanna eller i ugnen, rör om ofta så de inte bränns. Blanda spenat, valnötter, rödlök och apelsin. Precis innan serveringen slår du på vinägrett och smakar eventuellt av med lite salt och grovmalen svartpeppar.

Grönkål i söt senapsdressing

2 msk grov skånsk senap
1 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 ½ krm havssalt
150 g färsk grönkål (ca 7 ½ dl grovriven)
rostade mandelspån

Rör ihop senap, sirap, olja och salt till en söt senapsstark dressing. Blanda väl med färsk grovhackad grönkål. Garnera med rostade mandelspån.

Rå grönkålssallad med senap & mandel

Samma sallad som ovan men i en helt rå tappning.
6 blad färsk grönkål
1 ½ tsk senapsfrön
2 tsk kallpressad rapsolja
2 tsk agavesirap eller lönnsirap
eventuellt 1 tsk vinäger
¾-1 tsk havssalt
3 msk grovhackad eller strimlad mandel

Skölj grönkålen och låt rinna av. Skär bort stammen i mitten och hacka kålen ganska fint. Mortla senapsfröna och blanda med olja, sirap, vinäger och salt. Blanda ihop med grönkålen. Smaka av. Strö mandel på salladen vid servering.

Saffransgul palsternackscouscous med aprikoser (rå!)

250 g palsternacka
½ liten rödlök
1 morot
8 torkade aprikoser
3 msk färskpressad apelsinjuice
en nypa saffran
¾-1 tsk havssalt
lite finhackad röd chili
en tunn skiva färsk ingefära
2 tsk kallpressad olja
färsk koriander eller persilja

Skala palsternackan och kör till små gryn i matberedare. Skiva löken och grovriv moroten, blanda med palsternacka och skivade aprikoser. Mortla saffranet med salt, blanda med apelsinjuice, chili, ingefära och olja. Rör ner i palsternackan, smaka av med mer salt om det behövs. Rör ner hackade gröna örter.

Bulgursallad med saffran & apelsin

4 port
2 dl bulgur
3 salladslök eller ½ rödlök, strimlad
½ röd paprika, tärnad
1 apelsin, skalad o skuren i bitar
1 morot, grovriven
½ dl russin
½ krm saffran
1 krm kanel
½ tsk spiskummin
1 krm sambal oelek (chilipasta)
1 ½ msk olivolja
2 krm salt

Koka upp 5 dl vatten med 1 tsk salt och gärna ½ tsk gurkmeja. Koka bulguren på låg värme cirka 15 minuter. Låt rinna av, spola med kallt vatten och pressa ur så mycket vatten du kan. Blanda den kalla bulguren med grönsakerna och russin. Stöt saffranen med saltet i en mortel, blanda alla kryddor med olivolja och blanda sedan med bulguren. Smaka av med mer salt om det behövs.

Couscoussallad med tranbär & äpple

1 dl couscous
1 dl vatten
1 ½ krm havssalt
½ äpple
½ dl torkade tranbär
drygt 1 msk citronjuice
½ dl valnötter
½ tsk kallpressad rapsolja
1 tsk olivolja
färsk gräslök

Koka upp vattnet och hälften av saltet. Häll över couscousen och lägg på ett lock. Låt stå fem minuter, fluffa sedan upp couscousen med en gaffel. Tärna eller skiva äpplet tunt, grovhacka tranbären och grovhacka valnötterna (rosta dem gärna lätt i torr stekpanna innan). Blanda ihop olja, citron och salt. Blanda alla ingredienser och servera på en bädd av babyspenat. En klick tofu- eller cashewkräm till är gott.
Variation: Ersätt tranbären med riven morot. Pekannötter, mandel, pumpafrön eller hasselnötter kan användas istället för valnötter.

Seitanspjäll

cirka 12 st
2 ½ dl glutenmjöl
3/4 dl jordnötter
1 ½ dl kokta bönor (ej svarta eller soja)
2 dl vatten
2 msk olja
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
½ tsk buljongpulver
½ tsk salt
3/4 krm svartpeppar
½ msk paprikapulver
1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
Glasyr: 1 msk chipotlepasta i sås
1 msk ljus sojasås
2 tsk sirap
3 msk olja
½ msk tomatpuré

Rosta jordnötterna lätt. Hetta upp oljan och fräs vitlök och paprikapulver på låg värme någon minut, rör ner tomatpurén.
Mixa ihop allt utom glutenmjölet till en slät sås. Rör ner glutenmjölet och knåda ihop en stund. Ta upp på bakbord och knåda ut till en platta som är knappt 1 cm tjock och 13 cm bred. Låt vila en kvart medan ugnen värms upp till 175 grader.
Mixa ihop glasyren till en slät pasta.
Om seitanet dragit ihop sig så platta ut det lite till. Skär sedan i längder med 1,5 cm:s bredd. Olja eller smöra ett bakpapper och lägg på en plåt. Lägg över seitanlängderna med lite mellanrum. Smält en stor klicka mjölkfritt margarin och pensla seitanet med (det går också bra att pensla på flytande margarin). Baka i 15 minuter, ta sedan ut och vänd bitarna. Pensla ovansidan med glasyren och grädda drygt 10 minuter till. Ta ut seitanen, höj ugnen till grillövervärme och pensla andra sidan av spjällen med resterande glasyr. Grilla på cirka 5 minuter. Klart!
Om du gör längderna lite tunnare så får du schyssta tuggiga Jerkys!

Sojafiléspjäll

Koka sojafiléer mjuka i buljong med lite sojasås. Låt rinna av och pressa ur överflödig vätska. Rör ihop sojasås, sirap, lite paprikapulver och några droppar rökarom (inte för mycket! det ska bara vara en vag aning av rök) till en ganska tjock, söt glaze. Pensla eller vänd sojafiléerna i marinaden, lägg i en lättoljad ugnsform och baka i ugnen tills sojafiléerna får lite stekyta.

Grönsaks- & mandellimpa

6 port
150 g lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
200 g morot (knappt), hackad
150 g paprika, hackad
225 g mandel
100 g bröd
3/4 msk sojasås
2-3 msk tahini (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver
salt, peppar
1 ½-2 dl vatten
150 g broccolibuketter

Fräs löken i olja. Tillsätt vitlök, morot och paprika och fräs mjukt. Mal mandeln och brödet i en mixer. Blanda ihop sojasås, tahini, paprika, salt, peppar och det mesta av vattnet i en stor skål. Blanda i grönsakerna, mandel och bröd. Blanda väl. Tillsätt mer vatten så att smeten går lätt att röra. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Smörj en avlång brödform och lägg i hälften av smeten. Tryck ner broccolibuketter i smeten och häll sedan på resten. Jämna till ytan, täck formen med aluminiumfolie och grädda i 175-200 grader i 40-45 min. Ta av foliet de sista 15 min. Låt stå 5 min innan du stjälper upp limpan på ett fat. Garnera med grönkålsblad, paprikaringar och tomatklyftor.
Variation: Grönsakerna kan varieras med hackad svamp, squash och blekselleri. Kryddorna kan varieras med cayennepeppar och spiskummin. Istället för mandel kan du använda cashewnötter, hasselnötter, paranötter eller jordnötter. Istället för mandel och bröd kan du använda malda kokta vita bönor eller kikärtor. Du behöver förmodligen inte så mycket vatten i så fall.

Smördegsinbakad nötlimpa

150 g gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
150 g morot, grovt riven
150 g rotselleri eller palsternacka (eller blandat), grovt riven
200 g mandel, paranöt, hasselnöt eller cashewnöt
2 dl kokta bönor, valfri sort
3/4 msk sojasås
1 tsk paprikapulver
2 tsk torkad salvia
ca 1 ½ tsk salt
ca ½ tsk peppar
1 smördeg på rulle

Fräs löken i olja. Tillsätt vitlök, morot och rotselleri/palsternacka och fräs mjukt. Salta lätt och rör först ner paprikapulver och sedan sojasås och salvia. Mal mandel/nötter i en matberedare, mixa ner bönorna samt en deciliter vatten. Blanda grönsakerna med mandeln och bönorna, smaka av med salt och peppar.
Forma till en limpa på en stor bit smördeg, vik smördegen över limpan så den är helt inlindad i degen. Snitta några hål med en kniv på ovansidan av limpan så ångan kan tränga ut. Grädda i 225 grader i cirka 30 minuter, eller tills smördegen fått fin färg. Servera med cumberlandsås (vinbärssås) eller rör ihop lingon med råsocker och citronskal. Servera gärna med brysselkålssallad (kokt brysselkål, senapsvinägrett, äpple och rödlök).
Variation: Ersätt mandeln/nötterna med kastanjer som du först ugnsbakar (snitta toppen och baka i ca 15 min) och skalar. En nypa mald muskotnöt är gott att tillsätta.

Kikärtsfärs

Denna goda och enkla kikärtfärs, som passar på julbordet, kommer från Ola Johansson
1 liter kokta kikärtor (1/2 liter torra)
6-8 dl hackad lök
4-6 msk olja, oliv/raps
1 tsk spiskummin, mald
2 tsk havssalt
1 dl vatten om färsen känns torr

Blötlägg torra kikärtor minst 5-6 timmar. Koka i rikligt med vatten ca 2 timmar och sila av. Mal de kokta kikärterna grovt i en matberedare. Blanda i en bunke alla ingredienser till en färs och lägg den i en ugnsform. Platta ut den jämnt och baka den i ugnen 1 timma i 200 grader.
Servera t.ex. med champinjonsås. Strö persilja över. Överbliven färs går utmärkt att frysa in i småportioner och ta fram som smörgåspålägg. För att få bredbar pastej, kör den i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt ev lite extra vatten.

Paj med rökt tofu & grönkål

1 förgräddad pajskal
150 g färsk grönkål
300 g rökt tofu
½ lök eller en bit purjolök
2 små vitlöksklyftor
1 krm sellerisalt
2 krm salt
2 krm timjan
2 krm rosmarin
svartpeppar
Topping: 1 dl silken tofu
2 dl havregrädde
1 krm salt

Skölj grönkålen och låt rinna av. Dela i bitar. Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i grönkålen lite i taget. Rör om och låt sjunka ihop innan du tillsätter resten. Stek tills grönkålen mjuknar och börjar få färg i kanterna. Smula tofun och tillsätt till pannan tillsammans med lök och vitlök. Stek tills löken mjuknar och tofun får lite stekyta. Krydda med sellerisalt, salt, timjan, rosmarin och svartpeppar.
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.
Mixa ihop silken tofu, havregrädde och 1 krm salt till en slät blandning. Häll över tofu-grönkålen, peta lite i pajen så toppingen rinner ner.
Grädda i 200 grader i ca 30 min, tills pajen fått fin färg.

Ugnsbakade rotsaker

4 port
700-900 g rotsaker som morot, palsternacka, selleri, potatis, sötpotatis, kålrot och/eller rödbetor samt gärna zucchini eller pumpa och paprika eller fänkål
1 lök, gul eller röd
ev 4-6 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
ca ½ tsk salt, peppar

Skala eller skrubba rotsakerna. Skär dem och ev zucchini eller pumpa och paprika i stora bitar. Klyfta löken och eventuellt fänkålen (alternativt skiva den på längden, lämna roten kvar). Lämna vitlöken hel, du behöver inte skala den. Blanda rotsakerna och eventuellt fänkål med olja, salt och peppar. Baka i ugnen, 250 grader, i ca 10 min. Tillsätt zucchini, paprika, lök och vitlök och rör om. Baka tills allt är mjukt, ca 10-20 min till. Krydda med örtkryddor (t.ex. basilika, oregano, timjan och/eller rosmarin) eller lite malen spiskummin, malen koriander och färsk koriander eller servera med Apelsin- & ingefärssås.

Apelsin- & ingefärssås

2 tsk färsk finhackad eller riven ingefära
3 msk sirap
1 dl apelsinjuice
1 dl vatten
1 ½ tsk potatismjöl

Hetta upp lite olja i en kastrull och stek ingefäran mjuk. Tillsätt sirap, juice och vatten. Låt koka upp. Vispa ut mjölet med lite kallt vatten och vispa ner i kastrullen. Låt koka upp under omrörning och ta från värmen. Vill du ha mer ingefärssmak så tillsätt lite mald ingefära. Servera med ugnsbakade rotsaker.

Tofuburgare

6-8 st
300 g tofu
½ morot (ca 50 g), grovt riven
½ lök, finhackad
½ stjälk blekselleri, finhackad
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
3 msk barbecuesås, tomatsås eller chilisås
2 msk rostade solrosfrö
2 msk färsk finhackad basilika eller oregano, eller 2 tsk torkad
1 ½ tsk salt
peppar
2-3 msk mjöl
ströbröd till panering

Smula tofun i en bunke. Fräs morot, lök och selleri mjuka i lite olja, tillsätt vitlök och paprikapulver och rör om någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och kryddor, och tillsätt så mycket mjöl att smeten går att forma till burgare. Forma till 6-8 burgare, vänd i ströbröd och stek gyllenbruna på båda sidor.

Norirullar med morotsröra, dill & tångkaviar

16-18 st
2 noriark
200 g morot
2 tomater
3 msk olja
1 tsk havssalt
2 krm finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk finhackad dill
3 msk rostade pumpa- eller solrosfrö
½ avokado
en bit gurka
tångkaviar

Riv moroten grovt och tärna tomaten, blanda med olja och salt i en ugnsform och rosta i 175 grader tills grönsakerna är mjuka. Mixa ihop till en grov röra med citronskal, citronsaft och rostade pumpa- eller solrosfrön. Blanda i dill och smaka av med mer salt och citron om det behövs.
Lägg hälften av röran på var noriark, bred ut över arket men spara en kant på 1 ½ cm både uppe och nere. Lägg gurkstrimlor och avokadostrimlor långt ner på arket. Pensla kanterna av noriarken med vatten så att det fäster när du rullar ihop arken till en fast rulle. Pensla hela rullen med vatten och låt stå några minuter. Skär varje rulle i 8-9 bitar. Toppa varje bit med en klick tångkaviar.

Svampsås

4 port (drygt 1 dl per person)
300 g skivad svamp
5 dl sojamjölk
2 ½ msk vetemjöl
1 veg buljongtärning
vitpeppar, sojasås

Fräs svampen i olja tills vätskan försvunnit och svampen börjar bli brun. Häll på sojamjölk och buljong. Vispa ihop lite kall sojamjölk eller vatten med mjöl till en slät redning. Vispa ner i den kokande sojamjölken. Låt koka på svag värme några min, krydda med vitpeppar och några stänk sojasås.
Variation: Tillsätt 4 msk vegetabilisk pastej med örter eller svamp i svampsåsen.

Grönkålssås/stuvning

4 port (drygt 1 dl per person)
5 dl sojamjölk
3 ½-4 msk till stuvning
1 veg buljongtärning
200-300 g grönkål
vitpeppar, riven muskot

Förväll grönkålen snabbt, hacka den sedan fint. Det går också bra att använda fryst grönkål.
Häll sojamjölk och buljong i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt grönkålen. Rör ihop mjölet med lite vatten eller sojamjölk till en slät redning. Vispa ner redningen i den kokande sojamjölken. Låt sjuda några minuter på svag värme. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Variation: Tillsätt 4 msk vegetabilisk pastej med örter eller svamp i såsen.
Ersätt 1-1 ½ dl av mjölken med havregrädde.

Långkål

250 g färsk grönkål (ca 2 liter hackad)
3 ½ dl vatten
½ buljongtärning
1 ¼ dl sojagrädde
salt, peppar, muskot

Skär bort den tjocka mittnerven på grönkålen och hacka sedan kålen, den behöver inte vara alltför finhackad. Koka upp vattnet med buljongen. Lägg i grönkålen och rör om. Låt koka utan lock tills grönkålen är riktigt mjuk och vätskan kokat bort. Tillsätt sojagrädde, peppar och muskot. Låt sjuda upp. Smaka av med salt. Om såsen skulle bli lös kan du röra ihop lite vetemjöl eller majsenamjöl med vatten och sedan röra i kålen.

Mera kål!

Rödkål görs av rödkål, som bryns i olja en stund. Tillsätt sedan socker eller sirap, vinäger, en hel kanelstång, några kryddnejlikor, salt samt gärna äpple och lök. Koka ihop och smaka av. Rödkål finns också att köpa färdig.
Brunkål görs av vitkål som bryns i olja tills den är mjuk. Sedan tillsätts sirap och ättika till kålen, så den får en sötsur smak. Färdigköpt brunkål är oftast inte vegetarisk (innehåller animaliskt fett som ister).
Brysselkål kokas precis mjuk i lättsaltat vatten och serveras som de är eller vänds i en senapsdressing. Finhackad rödlök och tärnat äpple är mycket gott i en senapsdressad brysselkålsallad.

Amarantkaviar

2 dl amarant
2 tsk chilisås
½ tsk havssalt
½ tsk rökarom
½ tsk olja
2 msk finhackad färsk dill

Koka amaranten mjuk i dubbel mängd saltat vatten, 15-20 min. Häll i en finmaskig sil och skölj väl i kallt vatten. Låt rinna av väl innan du blandar med resterande ingredienser. Smaka av med mer salt, rök och dill om det behövs.

Rökig bönpastej med dill

ca 5 dl
5 dl sojabönor
cirka 1 tsk salt
4 msk olja
2 krm rökarom
1 msk tomatpuré
½ tsk sojasås
3 msk vatten eller sojagrädde
3 msk hackad dill
2 msk finhackad rödlök

Mixa bönorna i mixer med olja, salt, rökarom, tomatpuré, sojasås och tillräckligt med vatten för att ge en bra konsistens. Häll över i en skål och rör ner hackad dill och rödlök. Smaka av med salt.
Variation: Använd andra bönor, till exempel vita bönor eller kikärtor.
Använd tofu i stället för sojabönor.
Använd rökt salt eller en tesked rökt paprikapulver i stället för rökarom.

Apelsindoftande bröd med hasselnötter & tranbär

25 g jäst
3 dl vatten
1 1/4 dl kokt hirs (kan uteslutas)
1 ½ msk olja
1 dl hasselnöt, grovt hackade
1 dl torkade tranbär
rivet skal av ½ apelsin
3 krm salt
1 dl grahamsmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet, hirsen, oljan, nötter, tranbär, apelsinskal, salt, grahamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Rör till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Använd gärna elvisp med degvispar. Degen ska bli smidig och inte kladda. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Forma till ett stort bröd och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa 45 min till under bakduk. Pensla brödet med vatten grädda i 200 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 175 och grädda 25-30 minuter till. Låt kallna på galler utan bakduk.

Färdigköpt?

Köp färdig vegansk prinsesskorv (Astrid & aporna), sojakorv eller seitankorv i vegoaffären eller hälsokostaffären. Finns också kinesiskt märke av vegansk prinskorv.
Veganska köttbullar, alltså göttbullar, finns hos Astrid & aporna i Malmö och på Goodstore i Stockholm, men falafel kan funka som alternativ till den som inte hinner/orkar/vill göra egna bollar.
I vegoaffärer, en del hälsokostaffärer och asiatiska affärer kan du hitta vegoskinka i block/rulle, gjord på soja eller gluten. Till exempel Julsk*inka (fast utan rumpa) som lanseras av Astrid & Aporna. Griljera den med senap och ströbröd. Annars kan färdigskivad vegansk påläggsskinka, som finns i en del hälsokostaffärer och i vegoaffärer, funka tillsammans med en klick senap.
Rödkål är oftast vegansk och finns i nästan alla livsmedelsaffärer. Akta dig för brunkål dock som ofta innehåller animaliskt fett som ister!
Vörtbröd är ofta veganskt, men läs innehållsförteckningen eller fråga på bageriet.
Bättre än så blir det inte om du vill ha färdigköpt vegansk julmat... Men de braiga med veganmat är att du inte alls är bunden till gamla traditioner, utan kan hitta på precis vad du vill att äta till jul!

Risgrynsgröt

Följ receptet på Grötrispaketet för vanlig risgrynsgröt, men använd sojamjölk eller annan vegomjölk.

Ris à la Malta

1 1/4 dl grötris
2 ½ dl vatten
1/4 tsk salt
2 ½ dl mandelmjölk, sojamjölk eller havremjölk
1-1 ½ msk råsocker
1 kanelstång
½-1 vaniljstång
2½ dl vegansk vispgrädde
1 apelsin
½ granatäpple

Koka upp grötris, vatten och salt, låt koka 10 minuter på låg värme. Tillsätt sojamjölken, socker, kanel och vanilj (snitta upp stången). Låt koka på låg värme tills riset är mjukt, rör om ibland och tillsätt mer mjölk om det behövs. Låt riset svalna helt. Vispa upp grädden och blanda med gröten. Skär några skivor apelsin till garnering och skala och klyfta resten av apelsinen. Blanda med gröten. Garnera med apelsinskivor och granatäpplekärnor.

Lussekatter

24 st
50 g jäst
5 dl sojamjölk
150 g mjölkfritt margarin
1 paket saffran
1 3/4 dl socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
russin

Smula jästen i en bunke. Stött saffranet med lite socker i en mortel. Smält margarinet i mikron eller i en kastrull. Tillsätt sojamjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Blanda saffranet med resten av den varma degvätskan. Tillsätt resten av vätskan till jästen tillsammans med socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen fin, det går lättast om du använder elvisp med degvispar. Tillsätt mer mjöl om det behövs för att degen ska bli smidig och inte kladda. Låt den jäsa ca 30 min under bakduk.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den lite. Dela degen i 24 lika stora bitar och rulla till längder, som sedan formas till lussekatter. Lägg på en plåt och stoppa i russin, gärna extra många. Låt jäsa 30 min till under bakduk. Pensla med sockerlag (lika delar vatten och socker) eller sojagrädde och grädda i 225 grader i 8-12 min. Låt svalna på galler under bakduk. Går bra att frysa in.

Mjuk pepparkaka

4 ½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
2 1/4 dl farinsocker eller råsocker
1 msk bakpulver
1 msk kanel
1 msk finriven färsk ingefära eller 1 tsk malen torkad
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
75 g vegetabiliskt margarin
1 dl sojagrädde
2 dl sojamjölk
½ msk äpplecidervinäger

Smält margarinet. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och kryddor. Blanda vinägerna med sojamjölken. Vispa, helst med elvisp, ner margarin, sojagrädde och sojamjölk. Blanda väl. Häll i en smord, bröad kakform (rund eller avlång) och grädda i 175 grader 30-40 minuter (rund form tar ca 30 min men en avlång minst 40). Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Vill du göra kakan i en kransform kan du behöva öka mängden något då de ofta är större. Då behöver den också lite längre tid i ugnen. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den. Servera gärna med apelsin- & kanelsås eller glasera med cream cheese glasyr på apelsinjuice.
I stället för alla kryddorna kan du använda 2 msk färdigblandad pepparkakskrydda.

Saffrans- & mandelkaka

4 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 msk bakpulver
1 ½ dl mandel
några bittermandlar, finrivna eller mixade
½-1 paket saffran
5 msk rapsolja
3 ½-4 dl sojamjölk
½ msk äpplecidervinäger
mandelspån

Mixa bittermandel fint och sötmandel ganska fint. Stött ihop saffranet med lite av sockret. Blanda mjöl, socker, saffran, bakpulver och mald mandel i en bunke. Blanda mjölken med vinäger. Vispa med elvisp ner olja och mjölk i mjölblandningen till en slät smet. Smörj en rund bakform med mjölkfritt margarin och strö på ströbröd eller mandelspån. Häll i kaksmeten och grädda i 175 grader i 30-40 min. Känn med provsticka att kakan är klar, stickan ska inte bli kladdig. Låt svalna något. Pudra florsocker på innan servering.

Chokladtryffelpaj med nötter

ca 14 bitar (mäktig!)
Pajbotten:
10 digestivekex eller andra kex, småkakor, havrekakor eller torkade sockerkaksbitar
1 dl pekannöt, hasselnöt eller mandel
100 gram vegetabiliskt margarin, smält
Fyllning: 1 silken tofu eller 1 ½ dl vegansk vispgrädde
1 msk råsocker
en nypa salt
½ dl whiskey, rom eller apelsinjuice (kan uteslutas)
300 gram mörk vegansk choklad
Extra nötter till garnering

Krossa digestivekex och nötter i en matberedare och blanda med smält margarin. Pressa ut i en lätt oljad pajform, grädda i cirka 7 minuter i 175 grader. Mixa ihop silken tofu, whiskey, en nypa salt och råsocker med stavmixer till en slät blandning. Använder du vispgrädde så vispa upp den tillsammans med whiskey, salt och socker. Smält chokladen i vattenbad. Häll ner chokladen i tofun och mixa ihop så allt blandas väl. Bred ut chokladen i pajbottnen, garnera med hela eller hackade rostade nötter. Låt stå kallt flera timmar innan servering.

Råw chokladglasstårta med juliga smaker

Botten: 2 dl pekannötter
1 dl mandel
5 färska dadlar
2 tsk agavesirap
Glass: 5 dl cashewnötter
8 dadlar
1 dl agavesirap
1 avokado
1 dl rå kakao
1 tsk finmald kardemumma
en nypa salt
3/4 dl kokosfett
1 1/4 dl apelsinsaft
Ganachetopping: ½ dl kokosfett
4 stjärnanis
½ dl kakao
1 msk agave
1 msk apelsinsaft
Plus: rivet apelsinskal
kakaonibs

Blötlägg alla nötter några timmar. Låt rinna av.
Bakpappra en springform på 20 cm.
Mixa pekannötter, mandel och dadlar till en finsmulig massa, rör ner agaven och tryck ut i formen. Ställ kallt.
Mixa ihop alla ingredienser till glassen förutom kakao och kokosfett till en så fin massa du bara kan få. En riktigt bra mixer är bäst, men har du ingen sådan kan du testa att först mixa nötterna fint i en liten mixerskål och sen mixa vidare allt med stavmixer. Mixa slutligen i kokosfett och kakao och smaka av. Bred ut glassen ovanpå nötbottnen. Plasta och frys i flera timmar.
Smält kakaofettet till ganachen i varmt men inte hett vattenbad, lägg i stjärnanisen och rör ner kakao, apelsinsaft och agave. Låt stå och dra medan glasstårtan fryser.
När kakan är helt frysen men inte stenhård (känn med en kniv i mitten) häller du på ganachen (plocka bort anisen) och strör på apelsinskal och kakaonibs. Låt stelna till några minuter och servera sedan. Eller frys vidare tårtan, ta upp en stund före servering så den blir tillräckligt mjuk för att kunna skära i.

Morots- & dadelkaka med cashewglasyr

6 port
2 morötter (ca 160 g), finrivna
8 st färska dadlar, i bitar
2 tsk linfrö
4 msk kokosflingor
4 msk mandel
2 krm kanel
ett stänk muskotnöt
Glasyr: 1 dl naturella cashewnötter
4 färska dadlar
½ msk kakao eller carob om du föredrar det
2 msk vatten

Kör linfrö och mandel finmalt i mixer/matberedare. Tillsätt dadlar och kör tills det är blandat och mosigt. Rör ner kokos, kanel, muskot och riven morot. Blanda väl. Platta ut i en kokosbeströdd form.
Finmal cashewnötterna i mixer/matberedare. Kör ner dadlar, kakao och vatten och kör till en slät smet. Bred på morotskakan. Ställ kallt någon timme innan servering.
Variation: Ersätt dadlarna i kakan med andra torkade frukter som aprikoser, russin eller fikon. En citronglasyr gör du genom att mala ihop cashewnötter, gula russin (eller annan ljus torkad frukt utan socker) eller agavesirap till lagom sötma samt citronsaft och skal.

Pepparkaksdubletter med apelsinfromag

Till apelsinfromage: Följ receptet på citronfromage men ersätt citronsaften med 1 msk koncentrerad apelsinjuice och citronskalet med rivet apelsinskal.
Bred apelsinfromage på en pepparkaka (många färdigköpta pepparkakor är veganska, men läs innehållsförteckningen), lägg på en till pepparkaka. Ställ kallt någon minut så fromagen stelnar, servera sedan. Om de får stå längre tid blir pepparkakan mjuk av fromagen, så ät ät ät!

Juliga kanelbullar

Följ receptet på kanelbullar men tillsätt ½ tsk mald torkad ingefära och ½ tsk nejlika till smörblandningen. Använd gärna farinsocker.

Saffran- & mandelsnäckor

Gör en sats lussedeg. När den jäst första gången, dela i två och kavla ut till rektanglar. Rör ihop riven mandelmassa (jag gjorde receptet på måfå så ska mäta ordentligt nästa gång, men kanske 200 g) med cirka 50 gram mjölkfritt margarin och några matskedar vegansk grädde. Bred ut i ett tunt lager på degen. Strö gärna tranbär eller russin på degen. Rulla ihop som kanelbullar, skär i 1 ½ cm tjocka skivor och lägg i formar på plåt. Låt jäsa en halvtimme under bakduk. Pensla gärna med sockerlag, vegansk grädde eller glögg. Baka i 225 grader tills de får fin färg, 12-15 minuter.

Mandel- & saffransbiscotti

16-18 st
50 g mjölkfritt margarin
4 msk socker
½ msk No egg utrört i 4 msk kallt vatten eller 1 msk majsena + 5 msk grädde
3 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½ tsk bakpulver
en nypa vaniljpulver
1 dl mandel, grovmald
några finrivna bittermandlar
½ paket saffran

Stött ihop saffranet med sockret. Vispa ihop rumsvarmt margarin med socker, tillsätt No egg och vispa lite till. Rör ihop mjöl, bakpulver och vanilj och vänd ner i margarinet. Vispa snabbt ihop, tillsätt mandel och vänd runt. Forma till två längder, 2 cm breda och drygt en cm höga, platta till något. Grädda i 20 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen, låt svalna någon minut. Skär i sneda skivor (till 16-18 kakor), sprid ut något på plåten. Grädda 10 minuter till och låt sedan kakorna stå i ugnen på eftervärmen så de torkar till skorpor.

Apelsin- & chokladbollar

100 g veg margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
rivet skal från ½ vältvättad apelsin 2 msk apelsinjuice
100 g vegansk choklad (gärna med apelsinsmak) eller kokos

Blanda alla torra ingredienser och gnid in margarinet med fingrarna, eller använd elvisp. Tillsätt apelsinskal och juice. Ställ kallt en stund och rulla sen till bollar. Ställ i kyl att stelna till. Smält vegansk mörk choklad över vattenbad eller i mikron. Doppa/rulla bollarna i chokladen, lägg på en tallrik med smörpapper och låt stelna. Strö gärna på några strimlor apelsinskal innan chokladen smält. Istället för att doppa bollarna i choklad kan de rullas i kokos. Förvara kallt.
Variation: Ersätt margarinet med 50 g smält mörk choklad och ½ dl rapsolja. Kakaon kan uteslutas då.

Fikon- & apelsinbollar

15-18 st
Blötlägg 10 fikon i apelsinjuice som täcker fikonen. Låt stå några timmar. Låt rinna av, spara ca 2 msk av vätskan (resten kan du dricka eller slänga, vad du vill). Hacka fikonen fint. Blanda med juicen, kokosflingor (5 msk), rivet skal av ½-1 tvättad apelsin samt om du vill, lite havregryn. Blandningen ska bli ganska fast, tillsätt mer kokos eller havregryn om det behövs. Låt stå att dra åt sig minst en halvtimme. Forma sedan till bollar som du rullar i kokosflingor. Förvara i kyl/sval.
OBS! Fikonbollarna är sockerfria, och om du inte har i havregryn även glutenfria och råa! Dessutom är de nyttiga (fikonen innehåller mycket järn och kalk, apelsinen c-vitamin) och goda!
Variation: Istället för apelsinjuice kan du blötlägga fikonen i lite rom och lite vatten (valfria proportioner). Rulla bollarna och doppa sen i smält vegansk choklad.

Dadel- & pistagebollar (rå!)

Mixa 3/4 dl pistagenötter och 1/4 dl paranötter eller mandel till en halvfin massa. Mixa ner 10 urkärnade hackade färska dadlar. Om dadlarna är hårda så blötlägg dem en stund i 2 msk finvodka, vatten eller juice. Forma till små bollar. Doppa i choklad eller en sockerfri chokladblandning på 1 msk kokosfett eller margarin, 1/4 dl siktad kakao och 1 tsk agavesirap. Strö lite finhackade pistagenötter på toppen innan chokaden hinner stelna. Ställ kallt. Bollarna är råa om du kör med vatten eller jos i bollarna, och doppar i kokosolja, (rå) kakao och agavesirap.

Mandel- & fikontryfflar (rå!)

16 st
4 torkade fikon
1 dl mandel
5 färska dadlar
1-2 tsk agavesirap eller lönnsirap
1 ½ tsk (rå) kakao
en nypa havssalt

Mal mandeln fint i liten matberedare. Skär fikonen i bitar och kör också dem i matberedare, tillsätt sedan dadlar och sirap. Kör till en massa. Blanda alla ingredienser och rulla till små bollar. Rulla i kakao.

Dadel- & chokladbollar

8 st
12 färska dadlar
1 dl mandel
4 msk kokos (gärna stora flagor)
2 tsk (rå) kakaopulver eller carob
1 msk vätska (t.ex. apelsinjuice eller vatten)

Hacka 2 msk av mandeln grovt. Finmal resten. Kärna ur dadlarna och hacka. Blanda ihop alla ingredienser väl till en smet. Forma till bollar och rulla i kokosflingor.
Variation: Ersätt mandeln med andra nötter som hasselnöt, pekannöt, paranöt, pistagenöt eller jordnöt.

Chokladbollar med fikon & nötter

4 finhackade torkade fikon
2 ½ msk starkt kaffe/espresso
1 tsk vaniljsocker
½ dl cashewnötter
½ dl mandel
1/4 dl pumpafrö
50 g choklad
en nypa salt
1/4 dl kakaonibs

Mal nötter, mandel och pumpafrö. Smält chokladen och blanda alla ingredienser, gärna med elvisp. Ställ kallt så de stelnar till rullbar konsistens. Rulla till bollar som du doppar i kokosflingor.

Dajmkola

1 dl mandel
50 g veg margarin
4 msk ljus sirap
½ msk kakao
3 dl socker
100-150 g mörk vegansk choklad

Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Lägg margarin, sirap, kakao (sikta i med en fin sil så den inte klumpar sig) och sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning i ca 8 min. Testa om smeten är klar genom att ta upp en liten klick smet på en tesked och doppa skeden i ett glas med kallt vatten. Smeten ska stelna till något hårdare än kola, men inte så hårt som knäck. Är den för mjuk, koka några min till. Så fort den är lagom hård, ta av från värmen, blanda snabbt i mandeln.
Bred genast ut smeten på ett lättoljat smörpapper. Bred ut tunt med en slickepott i hårdplast (de mjuka smälter av den heta värmen) eller en plastsked, som du först smort med olja för att smeten inte ska fastna. Är smeten svår att bre ut, så kan du lägga ett lättoljat smörpapper över kolan, och sedan kavla ut smeten tunt. Ta av pappret igen. Du måste arbeta snabbt med att bre ut kolan, för den stelnar ganska snabbt. Låt kolan stelna och kallna. När den är kall smälter du chokladen över vattenbad eller i mikro. Bred chokladen över kolan och låt återigen stelna. När chokladen kallnat stället du in kakan i kylen. Skär kakan i bitar och ät som godis. Förvara eventuell (den går åt snabbt!) återstod av godiset i en burk i kylen.

Vegall - bättre än pigall

Botten: 70 g vegansk choklad, mörk eller ljus
1 ½ dl rice krisp
Nougatkräm: 30 g vegansk choklad (ej för mörk)
100 g vegansk nougat (guldnougat, blöd nougat från Kokkens kökken)
40 g mjölkfritt margarin
en nypa vaniljpulver
Topping: ½ dl rice krisp
choklad

Smält chokladen till botten i vattenbad. Rör ner rice krispen. Bred ut i en liten form (ca 12x12 cm) med smörpapper i botten. Ställ genast in i frysen så det stelnar snabbt (annars förlorar krispen sitt krisp).
Smält chokladen till krämen i vattenbad. Ta av från värmen och rör ner nougaten. Rör tills den smält. Låt svalna något. Vispa under tiden margarinet med en nypa vaniljpulver. Vispa ner nougaten. Bred över chokladkrispen. Strö på ½ dl rice krisp och ställ in i frysen igen. När nougaten stelnat, skär i bitar och ringla på mer smält choklad. Det går också att doppa bitarna i choklad.

Chokladgodis

25 g veg margarin
1 ½ msk ljus sirap
100 g vegansk choklad i bitar
4-5 dl av t.ex. rispuffar, cornflakes, müsli, riskrisp, hela eller delade rostade hasselnötter, mandel eller andra nötter, kokosflingor, russin eller hackade fikon. Russin och fikon är goda att först blötlägga i lite rom eller konjak. Blanda som du vill!

Smält margarinet tillsammans med sirap och choklad. Detta kan du göra i mikron eller i kastrull på låg värme. När det smält till en jämn massa, rör ner valfria förslag och blanda väl. Bred ut smeten på ett lättoljat fat och låt stelna. När den svalnat ställer du in den i kylen. Bryt eller skär ut rutor och njut! Förvara i kylen.

Chokladkola deluxe

50 g margarin
2 dl havregrädde
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1-2 msk kakao
100 g mörk choklad

Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och sikta ner kakao. Rör med en träslev tills allt är blandat, låt sjuda på ganska låg värme i 45-60 minuter, rör försiktigt någon enstaka gång. Testa om kolan är klar genom att doppa en tesked kola i ett glas med kallt vatten. Går kolan att forma till en mjuk men fast kula är den klar. Ta av från värmen, låt stå 10 minuter och rör sedan ner chokladen tills den smälter. Häll i en smörpapperkläddform på ca 15 x 15 cm. Låt kallna och skär i bitar.

Chokladfudge

Följ receptet på chokladkolan ovan men ha i margarinet tillsammans med chokladen, när kolan kokt klart. Använd 1-1 ½ msk kakao. När du blandar ner margarin och choklad, rör kraftigt i smeten med en träslev i ca 8 minuter. Kolan ska bli tjock och sockrig och matt i färgen. Häll upp i en form, ställ kallt att stelna och skär sedan i bitar.

Chokladfudge med jordnötter

Följ receptet på chokladfudge men använd bara 25 g margarin och 75 g choklad. Rör ner detta tillsammans med ½ dl jordnötssmör och ½ dl grovhackade jordnötter i slutet, när kolan kokt tillräckligt. Rör kraftigt som i receptet ovan.

Vaniljfudge

1 dl soja/havregrädde
2 dl socker
½ dl sirap
3/4 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
25 g vegetabiliskt margarin

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull, sikta ner kakaon. Sätt på värmen och rör så det blandas. Låt sjuda upp, sänk värmen till låg och koka cirka 15 minuter. Rör så lite som möjligt i kolan. Gör ett kulprov (doppa några droppar kola i kallt vatten) för att testa om smeten går att forma till en kula, den får inte vara för lös men ej heller knäckig.
Ta av från värmen, rör ner vanilj och margarin. Rör i smeten med en träsked i 6-7 minuter tills kolan skiftar färg från blank till matt. Häll i en liten form med bakpapper (ca 12x12 cm) och låt kallna i kyl. Skär i små kuber.

Knäck och kola

Gör som vanligt men byt ut grädde mot sojagrädde och margarin/smör mot vegetabiliskt margarin.

Ischoklad

Smält ihop 200 g mjölkfri mörk choklad med 100 g kokosfett, häll i ischokladformar och ställ kallt.

Isnougat

25-30 stycken
100 gram kokosfett
100 gram mörk vegansk choklad
100 gram vegansk nougat
en nypa vaniljpulver
eventuellt 2 msk hackad mandel eller hasselnötter

Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt nougat och vanilj och rör tills allt smält. Häll i ischokladformar och toppa med lite hackade nötter. Låt stelna i kyl.

Mandel- & whiskeytryffel

Kexbotten: 15 digestivekex (cirka 200 gram)
50 gram vegetabiliskt margarin, smält
75 g vegansk choklad
Tryffel:2 dl mandel
2 dl vegansk vispgrädde
400 g mörk vegansk choklad
½-3/4 dl whiskey (Jamesons är vegansk) eller några droppar whiskeyessens
kakao att pudra på

Krossa digestivekexen i en matberedare. Smält margarinet och blanda ner chokladen, rör tills den smält. Blanda med kexen och pressa ut till en tunn fast botten i en rektangulär form eller fat med smörpapper. Ställ kallt medan du gör tryffeln.
Skålla och skala mandeln, rosta lätt i ugnen eller på stekpanna. Mal ganska fint. Smält chokladen i vattenbad medan du vispar grädden. Häll i whiskeyn i grädden och vispa runt. Låt den smälta chokladen svalna några minuter innan du vispar ner den och nästan all mandel (spara cirka två matskedar till pudring) i grädden. När allt är blandat, bred ut på kexbottnen och ställ kallt några timmar.
Skär tryffelkakan i små fyrkanter eller ta ut runda kakor med mått, doppa i kakao och den sparade mandeln. Förvara kallt.
Variation: Gör tryffeln utan kexbottnen.

Jordnötstryffel

Gör botten och beskrivningen som ovan men gör fyllningen på 2 dl veganvispgrädde som du vispar med 1 deciliter jordnötssmör. Vispa ner 300 g smält choklad. Den färdiga tryffeln doppar du i finmixade jordnötter (skaka av överflödigt salt i en sil innan du mixar dem) och kakao.

Cornflakeskola

Koka ihop 75 g mjölkfritt margarin, ½ dl sirap, 1 dl socker och ½ dl kakao i 5 minuter på låg värme. Ta av från plattan och blanda i 5 dl cornflakes och gärna rivet skal från ½ apelsin. Klicka ut i 10-12 papperformar med hjälp av två skedar. Låt stelna.

Mozartkulor

Skär nougat (t.ex guldnougat) i bitar på 1,5 x 1,5 cm. Forma nougaten runt en hasselnöt. Kavla ut mandelmassa och skär i lite större bitar, forma mandelmassa runt nougaten. Doppa i smält vegansk choklad och låt kallna och stelna.

Spetsad valnötsmarsipan

Finhacka några valnötter och blanda med mandelmassa och ett stänk rom, konjak eller starkt kaffe. Forma till en ganska stor kula och doppa i smält vegansk choklad. Lägg på en halv valnötskärna som garnering innan bollarna ställs kallt att stelna.

Marsipanfigurer

Köp en rulle mandelmassa. Färga eventuellt med grön karamellfärg. Forma till figurer. Doppa i vegansk choklad om du vill.

Het choklad

Varma drycker är givet på vintern. För de som inte tycker glöggen är det bästa som finns, kommer här en, i dubbel bemärkelse, upphettad choklad!
1 liter soja/havremjölk
3-4 tsk socker
4 msk kakao
½ färsk röd chili
1 kanelstång
80 g mörk choklad
glass/vispad grädde

Hetta upp sojamjölk med chili och kanelstång. När det nästan sjuder, ta av från värmen. Låt stå 15 minuter. Smaka av så att mjölken smakar hett av chilin. Gör den inte det så sätt på låg värme en stund till. Sila sedan av chili o kanel. Vispa ner socker och kakao i mjölken, hetta upp igen och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills allt är slätt och chokladmjölken är riktigt varm (och het). Häll upp i muggar/glas och toppa med en sked vegansk vanilj- eller chokladglass.

Färdigköpt julgodis

Nötter och torkad frukt - veganskt och gott!
Veganska pepparkakor finns från flera fabrikat.
Wienernougat - godaste godiset är helt veganskt!
Många mörka chokladsorter är veganska. Till exempel mörk noblesse, dark king chokladpraliner och Plamils choklad.
Gröna kulor från Fazer

Fler julrecept hittar du på:
Strikt vegetariska julrecept i massor
Pinto magasin
http://www.oxon.se/seitan/recipe.html (vegansk seitanskinka, seitanbollar och seitanspjäll!)

Ta mig till toppen av sidan ↑