Desserter & godis

Våfflor

8-10 st
100 g mjölkfritt margarin, smält eller 1 dl olja
3 1/2-4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
4 1/2 dl vätska (sojamjölk, vatten eller blandat)

Smält margarinet. Vispa ihop mjöl, salt och bakpulver. Vispa ner vätskan lite i taget till en klumpfri smet. Rör ner margarinet. Grädda i våffeljärn (du kan behöva smörja järnet någongång). Ät med vegansk glass eller grädde, sylt, bär, socker eller annat gott.

Pannkakor

ca 12 st (15 cm i diameter)
3 ½ dl vetemjöl (eller blandat grahamsmjöl och vetemjöl)
6 dl sojamjölk
½ tsk salt
50 g mjölkfritt margarin eller 2 msk rapsolja

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner sojamjölken, lite i taget och se till så att det inte klumpar sig. Blanda ner smält margarin eller olja i smeten.
Grädda pannkakor eller plättar på medelhög värme. De ska bli fint bruna och stelna, men inte brännas vid. Vänd dem när de är bruna på ena sidan. Vispa om i smeten innan du lägger på nästa omgång. Eventuellt behöver du smörja stekpannan lite grann emellanåt.
Variation: Ersätt en deciliter mjöl med havregryn.

Kokospannkakor

Följ receptet på pannkakor men tillsätt 1 dl kokosflingor till smeten. Servera pannkakorna med mangosås eller färsk frukt och bär och lite sirap.

Amerikanska pannkakor

Tjocka, fluffiga pannkakor att servera med lönnsirap eller färsk frukt.
6 st

2 ½ dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk bakpulver
1 nypa salt
2 ½ dl sojamjölk
2 msk olja

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Häll i sojamjölk och olja och vispa ihop till en slät smet. Värm upp en stekpanna, olja lätt och häll i knappt 1 dl av smeten. När du ser bubblor på ytan på pannkakan, efter ca 2 min, vänd med en stekspade. Grädda andra sidan till fin färg. Servera genast, gärna med agave- eller lönnsirap och bär. Som efterrätt är pannkakorna goda med chokladsås och hackade valnötter.
Variation: Ersätt 1 dl mjöl med havregryn och tillsätt ½ dl extra sojamjölk, låt smeten svälla några minuter innan du gräddar pannkakorna.
Tillsätt 1 dl kokosflingor och 1 tsk vaniljsocker till smeten. Ha i 2 msk mindre vetemjöl.

Pannkakor utan vete

½ dl bovetemjöl eller hirsmjöl
1 ¼ dl rismjöl
1 dl smulade havregryn
1 msk malda linfrö
1-2 msk No egg
½ tsk bakpulver
lite salt
2 msk olja
3 ½-4 dl sojamjölk

Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner mjölk och olja. Låt stå och svälla en stund. Stek små pannkakor, helst i teflonpanna. Häll lite olja i stekpannan mellan varje.

Pannkakstårta

Grädda stora pannkakor. Lägg en pannkaka på ett fat. Bred över jordgubbssylt (eller annan sylt) eller mixade bär, lägg på en pannkaka till och täck den med vegansk glass, helst i tunna skivor. Ny pannkaka, sylt/bär, pannkaka, glass, pannkaka osv så hög du vill ha tårtan. Lägg klickar av vaniljglass eller vispad vegansk grädde överst och sätt ett bär i varje klick. Servera innan glassen smält helt! Så skynda ät!

Banan(quesa)dillas

Superenkel och supergod efterrätt/mellanmål! Perfekt när du har tortillabröd över efter tacokvällen.
4 bitar

2 tortillabröd
2 bananer
kanel, kardemumma

Skiva bananerna cirka 3 mm tjockt och lägg på ena halvan av tortillabröden. Strö på kanel och/eller kardemumma. Vik den andra brödhalvan över bananerna. Stek på båda sidor på låg värme tills brödet fått fin färg. Dela varje quesadilla på mitten. Servera som den är, till exempel till frukost eller mellanmål, eller som efterrätt med vegansk vaniljglass och kolasås.
Variation: Strö på hackade nötter eller mandel på bananerna.
Bred ett tunt lager jordnötssmör eller dadelsirap på ena halvan av tortillabrödet.
Strö riven choklad på bananerna.

Vegan snickers - partyräddaren från stockared

Receptet kommer från Lisa Gålmarks bok "VadåVegan? Handbok för veganer, vegetarianer och andra nyfikna"
1 dl socker
2 dl sirap
1 (liten) burk jordnötssmör
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
10 dl krossade cornflakes

Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull och koka till en massa.
Blanda först och pytsa sedan ner resten i kastrullen. Bred ut massan i en form och häll smält mörk choklad, ungefär 250 g. Ritter halbbitter är en god mörk choklad. Låt svalna.

Arraks- eller rombollar

100 g veg margarin
1 ½ dl havregryn
1 ½ dl finsmulat digestivekex eller kakor
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk rom eller konjak eller 1 ½ msk vatten och ca ½-1 tsk arrak- eller romessens
100 g vegansk choklad

Smula kexen eller kakorna fint i mortel eller mixer. Havregrynen får gärna fördelas något också, dock inte till pulver (häll i mixern de sista sekunderna, eller stöt lätt i morteln). Blanda alla torra ingredienser och gnid in margarinet med fingrarna, eller använd elvisp. Tillsätt vätskan, smaka av med mer rom/arrak om det behövs. Ställ kallt en stund och rulla sen till bollar. Ställ i kyl att stelna till. Smält vegansk mörk choklad över vattenbad eller i mikron. Doppa/rulla bollarna i chokladen, lägg på en tallrik med smörpapper och låt stelna. Strö gärna på chokladströssel innan chokladen stelnar (strössel kan innehålla gelatin eller bivax, läs innehållsförteckningen!). Förvara kallt.
Tips: Har du sockerkaka eller annan mjuk kaka över kan du använda det i receptet i stället för hälften av havregrynen eller kexen. Ta lite mindre margarin för att få rätt konsistens på bollarna.

Kokos- & rombollar

Följ receptet ovan men uteslut kakaon och chokladen och använd mörk rom eller romessens. Ersätt ½ dl av kexen eller havregrynen med kokosflingor. Forma till bollar och rulla i kokosflingor.

Apelsin- & chokladbollar

Följ receptet ovan men ersätt kexen med mer havregryn, byt ut romen mot apelsinjuice och tillsätt rivet skal från en halv vältvättad apelsin. Rulla bollarna i kokos eller i smält choklad (gärna apelsinchoklad!). Toppa med några strimlor apelsinskal innan chokladen smält.

Dammsugare

Gör som arraksbollar, men rulla ut degen till längder. Kavla ut mandelmassa, eventuellt färgad med grön karamellfärg och rulla in längderna i mandelmassa. Doppa topparna i smält choklad.

Nötstubbar

6 st
100 g hasselnötter
2 ½ dl havregryn
¾ dl socker
1 ½ msk kakao
100 g margarin
1 ½ msk hett vatten eller rom
100 g vegansk choklad

Rosta hasselnötterna i ugnen. Gnugga av skalet. Spara några nötter till garnering. Lägg nötter, havregryn, socker och kakao i en matberedare. Kör till ganska fin konsistens. Tillsätt margarin och vätska. Kör tills allt är blandat. Låt smeten stelna i kylen. Dela den i sex delar och rulla ut till små stubbar. Smält chokladen och doppa eller pensla stubbarna. Lägg på en oljad tallrik och strö på lite hackade hasselnötter. Ställ in i kylen så chokladen stelnar.
Variation: Forma smeten till bollar (i valfri storlek) istället för stubbar.

Chokladgodis

25 g veg margarin
1 ½ msk ljus sirap
100 g vegansk choklad i bitar
4-5 dl av t.ex. rispuffar, cornflakes, müsli, riskrisp, hela eller delade rostade hasselnötter, mandel eller andra nötter, kokosflingor, russin eller hackade fikon. Russin och fikon är goda att först blötlägga i lite rom eller konjak. Blanda som du vill!

Smält margarinet och sirapen i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i bitar och blanda i. Rör tills chokladen smält helt. Blanda i cornflakes, nötter eller nåt annat gott och blanda väl. Klicka eller bred ut smeten på ett lättoljat fat och låt stelna. När den svalnat ställer du in den i kylen.

Chokladkexbitar

50 g margarin
2 msk sirap
200 g choklad
150 g digestivekex (cirka 11 st), i små bitar

Smält margarinet och sirapen i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i bitar och blanda i. Rör tills chokladen smält helt. Blanda i kexen. Bred ut blandningen i en oljad eller smörpapperklädd form, cirka 15 x 15 centimeter stor. Låt stelna i kyl. Skär i rutor.

Dajmkola

1 dl mandel
50 g veg margarin
4 msk ljus sirap
½ msk kakao
3 dl socker
100-150 g mörk vegansk choklad

Mal mandeln i en mixer eller kvarn. Lägg margarin, sirap, kakao (sikta i med en fin sil så den inte klumpar sig) och sockret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på svag värme under omrörning i ca 8 min. Testa om smeten är klar genom att ta upp en liten klick smet på en tesked och doppa skeden i ett glas med kallt vatten. Smeten ska stelna till något hårdare än kola, men inte så hårt som knäck. Är den för mjuk, koka några min till. Så fort den är lagom hård, ta av från värmen, blanda snabbt i mandeln.
Bred genast ut smeten på ett lättoljat smörpapper. Bred ut tunt med en slickepott i hårdplast (de mjuka smälter av den heta värmen) eller en plastsked, som du först smort med olja för att smeten inte ska fastna. Är smeten svår att bre ut, så kan du lägga ett lättoljat smörpapper över kolan, och sedan kavla ut smeten tunt. Ta av pappret igen. Du måste arbeta snabbt med att bre ut kolan, för den stelnar ganska snabbt. Låt kolan stelna och kallna. När den är kall smälter du chokladen över vattenbad eller i mikro. Bred chokladen över kolan och låt återigen stelna. När chokladen kallnat stället du in kakan i kylen. Skär kakan i bitar och ät som godis. Förvara eventuell (den går åt snabbt!) återstod av godiset i en burk i kylen.

November-bars

Vegansk mars
16-20 st
Nougat:
3 dl vetemjöl
2 dl florsocker
2 msk kakao
½ msk vaniljsocker
¾ dl vatten
50 g veg margarin
2 ½ dl socker eller 2 dl socker och ½ dl sirap
Kola: 50 g veg margarin
1 ½ dl socker
1 ½ dl sirap
2 msk soja/havregrädde
Topping: 150-200 g mörk vegansk choklad

Sikta ihop mjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker. Hetta upp vatten, margarin och socker tills margarinet smält och sockret löst sig. Vispa ner sockerlösningen i mjölet och vispa till en jämn blandning. Häll upp i en liten form (cirka 20 x 20 cm) med bakplåtspapper och låt stelna. Ställ i kylen när nougaten svalnat.
Hetta upp ingredienserna till kolasmeten i en kastrull, rör om försiktigt någon gång och låt sjuda i 12-20 minuter. Gör kulprov för att se om kolan har rätt konsistens (dvs ta en klick kolasmet på en sked, doppa i kallt vatten. Om kolan går att forma till en kula är den klar.) Häll kolasmeten på nougaten och låt kallna.
När kolan stelnat skär du godiset i bitar av valfri storlek. Smält chokladen. Doppa eller pensla choklad på toppen och sidorna, låt chokladen stelna i kyl och pensla sedan botten med choklad också. Låt stelna. Njut av vegansk mars/november/december/januari etc-bars!

December-bars deluxe

Följ receptet ovan, men skålla och skala en deciliter mandel. Hacka i stora bitar och blanda mandeln med de torra ingredienserna till nougaten. Följ receptet som ovan. När du penslat på choklad, strö gärna finhackad mandel ovanpå innan chokladen stelnar.

Break free - chokladtäckt kolakrisp

200 g vegansk mörk choklad
5 dl rice krispies eller lätt krossade cornflakes
Kola: Följ receptet ovan på november-bars

Smält 75 g av chokladen och bred ut i en form, ca 12x20 cm, med smörpapper. Gör kolan enligt recept på november-bars ovan, koka cirka 12 min, kolan ska vara ganska mjuk. Låt kolan svalna tio minuter, blanda sedan i fyra deciliter av krispen. Häll krispblandningen över chokladen i formen och strö en deciliter krisp ovanpå. Låt stelna i kyl. Smält resten av chokladen och häll ovanpå. När den stelnat skär du godiset i rutor.

Ge mig mer-kakor (s’mores)

Kanske inte lämplig för grillen (som de tradiotionella s’moresen) men optimala för inomhusmys och picknick! Marshmallowssmeten är totalsnodd från Hannah Kaminskys bok Vegan desserts (där är den del i en s’mores pie). All cred till Hannah!
10 st

10 digestivekex
ca 125 g choklad
Marshmallowssmet:
4 msk Noegg-äggersättning
1 ¼ dl kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 ¼ dl socker

Häll noeggpulvret i behållaren till stavmixer, häll på vattnet och vaniljsockret. Vispa med ballongvispen på låg fart, skrapa med en slickepott längst sidorna så allt pulver kommer med. Vispa på högre fart till en skummig blandning. Häll på salt och socker under tiden som du fortsätter vispa, öka farten till max och vispa tills blandningen ökat i volym och du har en fluffig vit smet. I boken står det att det kan ta 15 minuter. Mitt tålamod har inte varit så långt och det har funkat ändå.
Lägg upp kexen på en plåt. Klicka marshmallowssmeten på kexen, bred ut. In i ugnen, cirka 5min på grillvärme 225 grader. Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och bred på marshmallowen och ner över kanten på kexet. Låt stelna. Ät och försök sen sluta äta.
P.s. Andra gången jag gjorde de här godbitarna dubblade jag satsen marshmallowssmet. Jag vet inte om det berodde på just detta, men jag fick inte alls den att tjockna till ett fint skum. Så ett tips är att kanske inte dubbla... d.s.

Ischoklad

Smält ihop 200 g mjölkfri mörk choklad med 100 g kokosfett, häll i ischokladformar och ställ kallt.

Isnougat

ca 20 st
100 g kokosfett
100 g mörk choklad
100 g nougat
en nypa vaniljpulver
eventuellt 2 msk hackad mandel eller hasselnötter

Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt nougat och vanilj och rör tills allt smält. Häll i ischokladformar och toppa med lite hackade nötter. Låt stelna i kyl.

Mockaflakes

2 msk vatten
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk vegetabiliskt margarin
200 g vegansk choklad
5 dl cornflakes

Värm upp vattnet och rör ut kaffet i det heta vattnet. Tillsätt margarinet och låt det smälta. Bryt ner chokladen och låt smälta på låg värme. Rör om hela tiden. Tillsätt cornflakesen och rör om så den blandas väl med chokladen. Klicka ut på smörpapper eller i muffinsformar av aluminium. Låt svalna och ställ sedan kallt att stelna.

Cornflakeskola

Koka ihop 75 g mjölkfritt margarin, ½ dl sirap, 1 dl socker och ½ dl kakao i 5 minuter på låg värme. Ta av från plattan och blanda i 5 dl cornflakes och gärna rivet skal från ½ apelsin. Klicka ut i 10-12 papperformar med hjälp av två skedar. Låt stelna.

Chokladkola deluxe

50 g margarin
2 dl havregrädde
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1-2 msk kakao
100 g mörk choklad

Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och sikta ner kakao. Rör med en träslev tills allt är blandat, låt sjuda på ganska låg värme i 45-60 minuter, rör försiktigt någon enstaka gång. Testa om kolan är klar genom att doppa en tesked kola i ett glas med kallt vatten. Går kolan att forma till en mjuk men fast kula är den klar. Ta av från värmen, låt stå 10 minuter och rör sedan ner chokladen tills den smälter. Häll i en smörpapperkläddform på ca 15 x 15 cm. Låt kallna och skär i bitar.

Chokladfudge

Följ receptet på chokladkolan ovan men ha i margarinet tillsammans med chokladen, när kolan kokt klart. Använd 1-1 ½ msk kakao. När du blandar ner margarin och choklad, rör kraftigt i smeten med en träslev i ca 8 minuter. Kolan ska bli tjock och sockrig och matt i färgen. Häll upp i en form, ställ kallt att stelna och skär sedan i bitar.

Chokladfudge med jordnötter

Följ receptet på chokladfudge men använd bara 25 g margarin och 75 g choklad. Rör ner detta tillsammans med ½ dl jordnötssmör och ½ dl grovhackade jordnötter i slutet, när kolan kokt tillräckligt. Rör kraftigt som i receptet ovan.

Vaniljfudge

1 dl soja/havregrädde
2 dl socker
½ dl sirap
3/4 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
25 g vegetabiliskt margarin

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull, sikta ner kakaon. Sätt på värmen och rör så det blandas. Låt sjuda upp, sänk värmen till låg och koka cirka 15 minuter. Rör så lite som möjligt i kolan. Gör ett kulprov (doppa några droppar kola i kallt vatten) för att testa om smeten går att forma till en kula, den får inte vara för lös men ej heller knäckig.
Ta av från värmen, rör ner vanilj och margarin. Rör i smeten med en träsked i 6-7 minuter tills kolan skiftar färg från blank till matt. Häll i en liten form med bakpapper (ca 12x12 cm) och låt kallna i kyl. Skär i små kuber.

Marsipangodis

Riv mandelmassa grovt, blanda med valfri smaksättning, forma till små kuber och doppa/pensla i choklad. Gott att smaksätta med är kaffelikör, päronkonjak, rom (ca ½ msk likör är lagom till 100 g mandelmassa), espresso, koncentrerad apelsinjuice och gärna rivet apelsinskal, kokosflingor, hackade valnötter, hackade tranbär eller hackade aprikoser. En skiva vegansk nougat kan läggas på mandelmassakuben innan den doppas i choklad. En kexbotten är också god, skär ut av till exempel digestivekex.

Dadel- & pistagebollar med vodka

10-15 färska dadlar (10 om de är stora (mehjong), 15 om du har de billiga lite mindre)
2 dl pistagenötter (eller 1 ½ dl pistagenötter och ½ dl mandel, para- eller cashewnöt)
1 msk god vodka
en nypa salt
smält choklad att doppa i

Mixa nötterna fint. Kärna ur dadlarna och mixa dem med. Blanda nötter och dadlar med vodka och lite salt, fortsätt mixa. Forma till små bollar och doppa i smält choklad. Toppa gärna med finhackade pistagenötter. Ställ kallt. En rå variant på receptet finns!

Fikon- & apelsinbollar

15-18 st
Blötlägg 10 fikon i apelsinjuice som täcker fikonen. Låt stå några timmar. Låt rinna av, spara ca 2 msk av vätskan (resten kan du dricka eller slänga, vad du vill). Hacka fikonen fint. Blanda med juicen, kokosflingor (5 msk), rivet skal av ½-1 tvättad apelsin samt om du vill, lite havregryn. Blandningen ska bli ganska fast, tillsätt mer kokos eller havregryn om det behövs. Låt stå att dra åt sig minst en halvtimme. Forma sedan till bollar som du rullar i kokosflingor. Förvara i kyl/sval.
OBS! Fikonbollarna är sockerfria, och om du inte har i havregryn även glutenfria och råa! Dessutom är de nyttiga (fikonen innehåller mycket järn och kalk, apelsinen c-vitamin) och goda!
Variation: Istället för apelsinjuice kan du blötlägga fikonen i lite rom och lite vatten (valfria proportioner). Rulla bollarna och doppa sen i smält vegansk choklad.

Dadel- & chokladbollar (rå!)

8 st
12 färska dadlar
1 dl mandel
4 msk kokos (gärna stora flagor)
2 tsk (rå) kakaopulver eller carob
1 msk vätska (t.ex. apelsinjuice eller vatten)

Hacka 2 msk av mandeln grovt. Finmal resten. Kärna ur dadlarna och hacka. Blanda ihop alla ingredienser väl till en smet. Forma till bollar och rulla i kokosflingor.
Variation: Ersätt mandeln med andra nötter som hasselnöt, pekannöt, paranöt, pistagenöt eller jordnöt.

Mandel- & fikontryfflar (rå!)

16 st
4 torkade fikon
1 dl mandel
5 färska dadlar
1-2 tsk agavesirap eller lönnsirap
1 ½ tsk (rå) kakao
en nypa havssalt

Mal mandeln fint i liten matberedare. Skär fikonen i bitar och kör också dem i matberedare, tillsätt sedan dadlar och sirap. Kör till en massa. Blanda alla ingredienser och rulla till små bollar. Rulla i kakao.

Raw vegan power-bars

3 dl blandade nötter (hasselnötter, mandel och/eller valnötter)
½ dl kokosflingor
1 ¼ dl torkade aprikoser
1 ¼ dl russin
1 dl färska eller frysta hallon eller blåbär
1-2 krm äkta vaniljpulver (kan uteslutas)

Kör nötter, mandel, kokos, aprikos och russin i matberedare till en grov smet. Blanda i hallon och vanilj och kör tills allt är blandat. Det får gärna vara lite grova bitar kvar. Rulla till rullar eller bollar och doppa i kokosflingor eller sesamfrö.
Variation: Använd andra torkade frukter, till exempel fikon eller dadlar.

Praliner med jordnötstryffel

Dessa praliner gör mig lycklig!
ca 10 st

½ dl vispad vegansk grädde
½ dl jordnötssmör
1 msk sirap
½ krm vanilj
en nypa salt
75 g mörk choklad, smält

Vispa ihop grädde, jordnötssmör, sirap, vanilj och salt. Rör ner 1 msk av den smälta chokladen. Ställ smeten kallt så den blir formbar. Rulla sedan till 10 bollar eller toppar. Ställ i frysen en halvtimme. Doppa sedan i smält choklad och låt stelna.

Mandel- & whiskeytryffel

Kexbotten: 15 digestivekex (cirka 200 gram)
50 gram vegetabiliskt margarin, smält
75 g vegansk choklad
Tryffel:2 dl mandel
2 dl vegansk vispgrädde
400 g mörk vegansk choklad
½-3/4 dl whiskey (Jamesons är vegansk) eller några droppar whiskeyessens
kakao att pudra på

Krossa digestivekexen i en matberedare. Smält margarinet och blanda ner chokladen, rör tills den smält. Blanda med kexen och pressa ut till en tunn fast botten i en rektangulär form eller fat med smörpapper. Ställ kallt medan du gör tryffeln.
Skålla och skala mandeln, rosta lätt i ugnen eller på stekpanna. Mal ganska fint. Smält chokladen i vattenbad medan du vispar grädden. Häll i whiskeyn i grädden och vispa runt. Låt den smälta chokladen svalna några minuter innan du vispar ner den och nästan all mandel (spara cirka två matskedar till pudring) i grädden. När allt är blandat, bred ut på kexbottnen och ställ kallt några timmar.
Skär tryffelkakan i små fyrkanter eller ta ut runda kakor med mått, doppa i kakao och den sparade mandeln. Förvara kallt.
Variation: Gör tryffeln utan kexbottnen.

Jordnötstryffel

Gör botten och beskrivningen som ovan men gör fyllningen på 2 dl veganvispgrädde som du vispar med 1 deciliter jordnötssmör. Vispa ner 300 g smält choklad. Den färdiga tryffeln doppar du i finmixade jordnötter (skaka av överflödigt salt i en sil innan du mixar dem) och kakao.

Mozartkulor

Skär nougat (t.ex guldnougat) i bitar på 1,5 x 1,5 cm. Forma nougaten runt en hasselnöt. Kavla ut mandelmassa och skär i lite större bitar, forma mandelmassa runt nougaten. Doppa i smält vegansk choklad och låt kallna och stelna.

Spetsad valnötsmarsipan

Finhacka några valnötter och blanda med mandelmassa och ett stänk rom, konjak eller starkt kaffe. Forma till en ganska stor kula och doppa i smält vegansk choklad. Lägg på en halv valnötskärna som garnering innan bollarna ställs kallt att stelna.

Stekta bananer med citrussmak

Receptet kommer från "Vegetariska kokboken" av Inga-Britta Sundqvist
4 port

4-6 bananer
1 apelsin
1 msk citronskal
½ tsk mald ingefära
½ dl hackade nötter
1-2 msk lönnsirap
1 msk mjölkfritt margarin

Skala bananerna och klyv dem på längden. Lägg bananhalvorna i en smord ugnssäker form. Pressa apelsinen och rör i citronskal och ingefära. Häll saften över bananerna och strö över de hackade nötterna. Ringla över lönnsirap och klicka ut margarinet över bananerna. Grädda dem i 175 grader ugnsvärme i ca 15 minuter. Ös saften över bananerna några gånger under gräddningen. Servera glass till.

Chokladmousse

4-5 port
1 paket soyatoo visp eller 1 ½ paket GoGreen Visp
150 g mörk vegansk choklad

Ställ grädden kallt flera timmar innan användandet.
Smält chokladen och låt den svalna något medan du vispar grädden väl. Häll chokladen i den vispade grädden och vispa tills det är väl blandat. Häll genast upp i dessertskålar och låt stelna. Extra snyggt blir det att spritsa ut moussen i skålarna. Garnera med en mörk noblesse, strimlat apelsinskal (använd en cicelerare) eller med en physalis och servera. Även god som fyllning i tårtor och på muffins.

Spetsig chokladmousse

Följ receptet på chokladmoussen men blanda i 3 msk valfri likör eller sprit i den vispade grädden innan du tillsätter chokladen. Till exempel kahlua, apelsinlikör, päronconjac, mörk rom eller malibu.

Nougatmousse

Följ receptet på chokladmousse men ersätt 100 g av chokladen med nougat. Smält chokladen först och blanda sedan i nougaten, rör tills den smält. Låt svalna något innan du vispar ihop den med grädden.

Mockamousse

Följ receptet på chokladmousse men tillsätt 3 msk starkt kallt kaffe, gärna espresso, till den vispade grädden innan du tillsätter chokladen.

Jordgubbsmousse

4 port
2 dl vegansk vispgrädde
4 dl färska jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
eventuellt 2 msk gelé eller 1 msk gelésocker och 1 msk vatten

Vispa grädden tjock och fluffig. Mixa ihop jordgubbar, vaniljsocker och eventuellt gelé med en stavmixer, vanlig mixer eller matberedare. Använder du gelésocker så koka det med vattnet en halv minut, mixa direkt ned i jordgubbarna. Vispa ihop grädde och jordgubbsmos med elvisp. Smaka eventuellt av med lite florsocker. Häll upp i fyra portionsskålar/glas och låt stå kallt några timmar. Garnera med några färska jordgubbar innan servering.
Variation: Rör ner någon matsked finhackade färska eller torkade jordgubbar i moussen innan den hälls upp i skålar.

Aprikos- & nektarinmousse

2 port
3 torkade aprikoser
1 ½ msk kokosmjölk, havremjölk, sojamjölk, sojagrädde eller juice
2 nektariner (ca 200 g)
½ krm vaniljpulver
½ dl vegansk vispgrädde

Dela aprikoserna i små bitar, lägg i blöt i vätskan i flera timmar eller över natten. Kärna ur nektarinerna, spara en halv nektarin till garnering och dela resten i små bitar. Mixa ihop aprikoser med vätska och nektariner till en slät blandning. Vispa grädden tjock och fluffig. Blanda ihop allt. Låt stå kallt några timmar innan servering. Garnera med nektarinskivor/klyftor.
Variation: Använd färsk persika, mango eller ananas i stället för nektariner.

Citronfromage

3-4 port
2 dl vegansk vispbar grädde
2 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3/4 dl vatten
3 msk socker
1-1 ¼ tsk agaragarpulver

Vispa grädden riktigt tjock, tillsätt citronskalet. Sjud upp vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Vispa i agaragar (ta 1 1/4 tsk om du ska använda fromagen som tårtfyllning) och sjud någon minut. Ta av från värmen och häll agarblandningen i en bunke. Vispa med elvisp ner någon matsked grädde samt citronsaften, vispa en stund, tillsätt sedan resten av grädden under ständig omvispning. När allt blandats väl, häll upp i dessertskålar, eller om du ska ha den som tårtfyllning, bred den på tårtan med detsamma. Ställ kallt några timmar innan du garnerar med cicelerat eller rivet citronskal och serverar.
Om det skulle bli små geléklumpar i fromagen (kan hända om agarblandningen stelnat för mycket innan den blandats med grädden), så sila i en finmaskig sil och pressa blandningen med baksidan av en sked.
Variation: Toppa fromagen med blåbärsgelé, se recept under Citron- & blåbärstårta.

Apelsinfromage

Följ receptet på citronfromage men ersätt citronsaften med 1 msk koncentrerad apelsinjuice och citronskalet med rivet apelsinskal. Garnera gärna med en skiva färsk apelsin.

Vaniljpannacotta med skogsbärstäcke

2 port
3 krm agaragarpulver
2 ½ dl sojagrädde/havregrädde
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
Skogsbärstäcke: 1 dl bär (t.ex. hallon, blåbär och/eller björnbär)
2 msk vatten
1 msk socker och 1 krm agaragar eller 2 msk gelésocker

Vispa ihop sojagrädde, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna.
Vispa ihop vatten, socker och agaragar till bärtäcket och låt koka någon minut under omrörning. Tillsätt bären och låt koka en minut till. Häll över pannacottan. Ställ kallt någon timme innan servering.

Pannacotta med choklad & tranbär

Följ receptet på vaniljpannacotta. Låt stå fem minuter efter den har kokt. Rör sedan snabbt ner 30 g vegansk choklad (helst vit, och gärna vit med tranbär i) som du först hackat i bitar samt 1 ½ msk hackade tranbär. Häll upp i dessertskålar och låt kallna och stelna.

Kokospannacotta med mangosås

Följ receptet på vaniljpannacotta men ersätt hälften av sojagrädden med kokosmjölk. Garnera med stora kokosflagor och servera med mangosås (halva receptet räcker till två portioner pannacotta).

Indian delight pannacotta

Följ receptet på kokospannacotta men tillsätt 2 krm kanel och 1 krm kardemumma. Garnera med hackade pistagenötter och kokosflingor.

Mandelpannacotta med fläderbärsgelé & kardemummakanderade mandlar

4 port
120 g mandelmassa
2 dl vegmjölk
1 1/4 dl veggrädde
2 ½ krm agaragarpulver
1 krm vanilj
Gelé: 4 dl fläderbär
4 msk socker
3 krm agaragarpulver
Kanderade mandlar: 1 msk vatten
½ dl socker
1 1/4 dl mandel
1 krm kardemumma

Mixa ihop mandelmassa, mjölk, grädde till en slät blandning. Häll i en kastrull och värm upp med agaragar och vanilj, låt sjuda några minuter och häll sedan upp i fyra portionsformar. Ställ kallt.
Koka ihop fläderbär och socker tills bären är mjuka. Passera blandningen genom en sil, koka upp saften tillsammans med agaragar och låt koka någon minut. Fördela gelén på mandelpannacottan. Ställ kallt några timmar.
Hetta upp vatten och socker till mandlarna, rör bara så att sockret löser upp sig, låt sedan sjuda på låg värme till sirapskonsistens. Tillsätt kardemumma och mandel, rör om och lägg upp på bakplåtspapper. Låt kallna och stelna innan du hackar dem grovt.
Servera pannacottan som den är eller uppochnervänd (lossa kanterna med en kniv) och toppa med kanderade mandlar.

Kahlúapannacotta

Följ receptet på vaniljpannacotta eller chokladpannacotta men ersätt ½ dl grädde med kahlúa. Garnera med strimlad choklad.

Chokladpannacotta

2 port
1 dl soja/havregrädde
1 dl soja/havremjölk
1 msk socker, gärna råsocker
50-60 g mörk vegansk choklad
1 ½ krm agaragarpulver

Vispa ihop sojagrädde, sojamjölk, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar. Rör tills chokladen smält. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna.
Variation: Spetsa pannacottan med 1 ½ msk rom eller annan god sprit (eller några droppar essens).

Chokladpudding

Chokladpuddingpulver som ska blandas ut med mjölk stelnar ofta inte så bra med sojamjölk, men funkar hyfsat om du tar lite mindre mjölk än vad som anges. Det finns också färdig vegansk chokladpudding/choklad dessert från Alpro soya. Eller så gör du din egna chokladpudding av detta enkla recept!
4 port

3/4 dl socker
2 ½-3 msk kakao
knappt 1 dl majsenamjöl
6 dl sojamjölk
½ msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull, se till att vätskan är kall när den blandas med majsenamjölet. Sikta gärna i kakaon med en liten sil så att den inte klumpar sig. Sätt på värmen och låt det koka upp under omrörning på medelhög värme. När det bubblar till och blandningen tjocknat, tar du den av plattan och vispar ner vaniljsockret.
Häll chokladpuddingen i portionsformar och låt dem svalna. Ställ in i kylen när de svalnat. Servera med sojagrädde eller vegansk vaniljglass.

Chokladpudding deluxe

2 msk socker
4 msk majsenamjöl
6 dl sojamjölk
en liten nypa salt
100 g mörk vegansk choklad
½ msk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser utom choklad och vaniljsocker i en kastrull, se till att vätskan är kall när den blandas med majsenamjölet. Sikta gärna i kakaon med en liten sil så att den inte klumpar sig. Sätt på värmen och låt det koka upp under omrörning på medelhög värme. När det bubblar till och blandningen tjocknat, tar du den av plattan och vispar ner vaniljsockret. Tillsätt chokladen och låt den smälta.
Häll chokladpuddingen i portionsformar och låt dem svalna. Ställ in i kylen när de svalnat. Servera med sojagrädde eller vegansk vaniljglass.

Mockapudding

Följ receptet på chokladpudding eller chokladpudding deluxe men tillsätt 1 msk snabbkaffepulver eller ersätt en deciliter av sojamjölken med starkt kaffe (gärna espresso). Uteslut vaniljsockret.

Glassdessert

vegansk vaniljglass
blåbär och hallon (frysta och något upptinade)
valnötter, pekannötter eller mandel
lönnsirap

Fyll en portionsdessertskål till hälften med glass. Strö över lite bär och fyll skålen med mer glass. Strö bär på toppen. Hacka nötter eller mandel grovt och strö det över glassen. Ringla slutligen på lite lönnsirap. Servera genast.

Yoghurtglass med citron

4 port
5 dl naturell sojayoghurt (Alpro)
1 dl socker
2 dl havregrädde/sojagrädde
2 ½-3 msk färskpressad citronsaft
finrivet skal av ½ citron

Koka upp sockret med hälften av grädden tills sockret löst upp sig. Låt svalna och sedan kallna helt i kylen. Mixa ihop alla ingredienser i mixer eller med stavmixer. Häll i glassmaskinen och kör tills det blir glass. Servera genast eller frys in.

Snabb hallonglass

2 ½ dl frysta hallon
½ dl vegansk vaniljsås

Mixa allt slätt med en stavmixer. Servera genast.

Snabb blåbärssorbet

God trots att den är blå
Mixa frysta blåbär med skivad banan i matberedare, tillsätt eventuellt socker. Servera omedelbart. På samma sätt kan du göra Jordgubbssorbet (tina bären en aning, tillsätt eventuellt lite vatten eller saft när du mixar), Hallonsorbet, Ananassorbet (frys in ananasen i bitar, ta upp och mixa), Kiwisorbet (gör som ananassorbet) eller sorbet på andra bär/frukter.

Sorbet

3 dl vatten
2 dl socker
4 dl bär eller frukt (blåbär, jordgubbar, hallon, svarta vinbär, björnbär, ananas, melonbitar etc)

Koka ihop vatten och socker tills sockret löst sig. Låt svalna. Mixa bären med sockerlagen i en mixer eller matberedare till en slät blandning. Det går bra med såväl färska som frysta, tinade bär. Häll mixen i en plastlåda (t.ex. en glasslåda) eller annan frysbar låda. Frys flera timmar, rör om ordentligt då och då i sorbeten. Ta upp en stund före servering, så att sorbeten mjuknar lite.

Chokladshot

En annorlunda liten dessert med mycket smak!
5 shotar à 8 cl

2 ½ dl sojamjölk
100 g choklad
¾ dl kahlúa
½ tsk vaniljsocker

Värm upp sojamjölk men låt det inte koka. Bryt chokladen i bitar och rör ner i sojamjölken, ta av från värmen. Rör tills chokladen smält, tillsätt kahlua och vanilj. Låt kallna innan du serverar i shotglas, gärna tillsammans med en god chokladbit eller tryffel.
Om du inte dricker alkohol kan du ta kaffe eller mer sojamjölk i stället för kahlúa.

Tofugrädde

Numera finns det god vegansk vispbar grädde på marknaden som är suverän till desserter och tårtor. Bäst är Alpro airy & creamy, fluffig och lätt. Vill du ha fastast möliga grädde blandar du den med Carlshamns visp. Andra märken är Soyatoo (soja, kokos, risbaserad) och GoGreen Visp. De finns i många större mataffärer. Men om du inte får tag i den så gör en old school tofugrädde till dina tårtor!
450-500 g tofu
½ dl socker
¾ msk vaniljsocker
1 ½ msk lönnsirap
2-3 msk sojagrädde

Mixa allt slätt. Smaka av med mer socker eller lönnsirap om du vill. Vill du ha en inte så söt grädde, så börja med mindre mängd socker och lönnsirap.
Variation: Smaksätt grädden med apelsinjuice (istället för sojagrädde), hackade nötter eller krossad dajmkola. Fler variationer på grädde följer.

Tjock sojagrädde

Numera finns det god vegansk vispbar grädde på marknaden som är suverän till desserter och tårtor. Får du inte tag på den är här ett alternativt recept!
1 dl sojagrädde
1 ¼ dl olja
¾ tsk citronsaft
½ tsk vaniljsocker
1 msk socker

Häll sojagrädde i en mixer. Mixa och tillsätt olja i en tunn stråle medan mixern är igång. Tillsätt citronsaft för att göra den ytterligare lite tjock. Är grädden inte tillräckligt tjock nu, så tillsätt ytterligare lite olja. Smaksätt med socker och vaniljsocker. Servera som vispgrädde, till exempel på tårtor. Bred på grädden precis innan serveringen så ser den fräschast ut.

Grädde med nöt- och chokladsmak

Blanda nötcreme eller hasselnötsmassa i vispad vegansk grädde, tofugrädde eller Tjock sojagrädde. Gott på eller mellan tårtor.

Lönnsirap- & pekannötgrädde

Tillsätt hackade, gärna rostade, pekannötter samt lönnsirap till vispad vegansk grädde, tofugrädde eller tjock sojagrädde. Gott på eller mellan tårtor, eller som mousse med en liten kaka eller kex.

Citronkräm

Gör som fyllningen i Tofucake, men ta i mer citronsaft. Ät som den är med kex ed. Eller använd som fyllning i tårtor.

Mandelgrädde

Gör som med mandelmjölk, men minska vattenmängden till lagom tjock konsistens (ta i lite vätska, och späd efter hand). Ha gärna fikon i grädden.
På samma sätt kan du göra nötgrädde, använd t.ex cashewnötter eller hasselnötter.

Smörkräm

Till rulltårta, biskvier m.m.
100 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ½ msk sojagrädde

Skär margarinet i mindre bitar, häll allt i en skål och vispa med elvisp till en slät och fin smet. Blir smeten för mjuk, sätt in den i kylen en stund innan den används.

Chokladsmörkräm

Gör som ovan men tillsätt 1-2 matskedar kakao.

Mockasmörkräm

Följ receptet på Smörkräm men ersätt sojagrädden med en matsked kokt, kallt, starkt kaffe. Kakao är valfritt att ha i.

Chokladkräm - ganache

Till tårta, biskvier m.m.
1 dl sojagrädde
1 dl socker
100 g mörk vegansk choklad
75-100 g mjölkfritt margarin

Blanda ihop sojagrädde och socker under uppvärmning. Det ska inte koka, men bli varmt. Ta av från värmen, häll ner chokladen, bruten i bitar och rör om tills chokladen har smält och är väl blandad med sojagrädden. Häll ner margarinklickar och låt dem smälta.
Låt svalna och bred sedan på eller mellan tårta.

Mockakräm

Följ receptet på chokladkräm, men ta 4 msk sojagrädde och 2 msk starkt kaffe, gärna espresso.

Nougatkräm

Följ receptet på chokladkräm men ersätt chokladen med vegansk nougat och minska mängden socker till ½ dl.

Kolakräm

½ dl sojagrädde
½ dl ljus sirap
½ dl socker
50 g mjölkfritt margarin

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp på medelhög värme. När det kokar, sänk värmen till låg och låt koka 12 minuter, rör om så lite som möjligt. Låt svalna något innan du glaserar kakor, tårtor eller muffins med krämen.

Enkel florsockerglasyr

Extra festlig blir en kaka eller muffin om den glaseras. En enkel tunn glasyr gör du genom att röra ihop florsocker med lite vätska med en gaffel eller visp till en tjock slätt glasyr. Till 3 dl florsocker behöver du cirka 4 tsk vätska. Glasyren kan färgsättas med lite karamellfärg om så önskas. Andra smaksättningar är:

Smörkrämsglasyr

En krämig tjock glasyr till kakor, cupcakes, biskvier, tårtor m.m.
75 g veg margarin
2 ½ dl florsocker
1 msk vatten (gärna hett)

Vispa ihop margarin, florsocker och vätska med elvisp eller för hand till en slät och mjuk smet. Smaka av om det behövs mer florsocker; smakar smeten för smörig ska du ha i lite till! Smörkrämsglasyren kan smaksättas med vaniljsocker, kakao eller, i stället för vatten, citronsaft, apelsinjuice (gärna koncentrerad), starkt kaffe (gärna espresso), rom eller likör. Bred smörkräm över och runt en kaka, eller mellan två kakbottnar. Låt stå kallt att stelna till.

Vego cream cheese glasyr

25 g vegetabiliskt margarin
50 g vegansk mjukost
2 dl florsocker
½ tsk vanilj
½ tsk citronsaft

Rör eller vispa ihop allt väl till en mjuk smet. Smaka av med mer florsocker eller citron om det behövs. God till morotskaka och citron- & vallmokaka/muffins.
Tips! Cream cheese glasyren är mycket god att blanda med vegansk vanilj- eller jordgubbsglass plus ett grovt krossat digestivekex. Cheesecake-glass typ!

Kolaglasyr

2 msk veg margarin
2 msk sirap (gärna lönnsirap)
1 ½ dl florsocker

Smält margarinet och rör ner sirapen. Sikta ner florsocker och rör slätt. Glasera kakor eller muffins och låt stelna.

Chokladglasyr

Till tårtor och kakor
100 g choklad, smält
50 g margarin
1 ½ dl florsocker

Smält chokladen, rör i margarinet tills det smält och väl blandat. Sikta i florsockret till en slät smet. Bred på kakan och ställ kallt. Gott på chokladkaka, kladdkaka och sockerkaka (gärna med grovhackade chokladbitar i smeten).

Vaniljsås/kräm

Vaniljsås kan även köpas färdig i affären, bland annat från Oatly, GoGreen och Alpro soya. Kokmarsan fungerar bra med sojamjölk, men en del kallrörda vaniljsåspulver tjocknar inte av sojamjölk.
2 dl sojamjölk
1 dl sojagrädde
1-1 ½ msk socker
1 ½ msk majsenamjöl för sås, 3 msk för kräm
1 msk vaniljsocker eller ännu hellre en halv vaniljstång eller ett kryddmått äkta vaniljpulver

Vispa samman kall sojamjölk, socker och majsenamjöl i en kastrull. Använder du äkta vanilj så tillsätt den (dela stången på mitten, skrapa ut kornen och tillsätt till såsen. Även vaniljstången kan koka med såsen, men ta upp den innan servering). Låt det sjuda upp under omrörning, tillsätt sojagrädde och vaniljsocker. Låt såsen svalna om du inte ska servera den varm, vispa om då och då så det inte bildas skinn på ytan. Vaniljsås är gott till frukt- och bärpajer. Vaniljkräm passar bra som tårtfyllning.

Kolasås

4 port
2 msk ljus sirap
1 msk mjölkfritt margarin
1 msk socker
½ tsk majsenamjöl
½ tsk kakao (valfritt)
2 dl sojagrädde, sojamjölk eller vatten (använder du vatten så ta lite extra majsenamjöl)
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop alla ingredienser utom vaniljsockret i en kastrull. Låt koka upp. Ta av från värmen och vispa ned vaniljsockret. Ät med vegansk glass.

Kolanötsås

Följ receptet ovan men tillsätt 2-3 nötcréme eller några matskedar hasselnötspasta.

Romsås

Följ receptet på kolasås men uteslut kakao och vaniljsocker, öka mängden majsenamjöl till cirka en tesked och byt ut en halv deciliter sojagrädde mot mörk rom. I stället för sojagrädde kan kokosmjölk användas. Gott med glass och russin eller hackade fikon.

Mockasås

4 msk starkt kaffe
2-3 msk socker
1 dl sojagrädde
50 g vegansk choklad
1 msk veg margarin

Värm upp kaffe, socker och sojagrädde. Rör tills sockret löst sig och det börjar sjuda. Ta av från värmen och blanda i choklad och margarin. Rör tills det smält och såsen är slät. Servera med vegansk glass.

Chokladsås

Den enklaste chokladsåsen gör du av lika delar kakao, socker och vatten. Vispa ihop och låt sjud upp.
En annan variant är att följa receptet på mockasås, men uteslut kaffet och ha i stället i en halv deciliter sojamjölk.

Apelsinsås med lönnsirap & kanel

2 dl apelsinjuice
2-3 tsk majsenamjöl
3 msk lönnsirap (kan ersättas med vanlig sirap eller agave)
½ tsk kanel
½ msk apelsinskal (cirka en halv apelsin)

Vispa ihop apelsinjuice och 2 tsk majsenamjöl i en liten kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp under omrörning tills den tjocknat. Om denär för lös, vispa ihop 1 tsk majsena med 1 tsk kallt vatten och vispa ner. Låt sjuda upp igen. Servera varm eller ljummen med vegansk glass eller till mjuk pepparkaka.

Mangosås

1 ½ dl mangojuice
1 tsk majsenamjöl
2 krm vaniljsocker
½ dl tärnad mango, nektarin eller persika

Vispa ihop juice och majsenamjöl i en liten kastrull. Låt sjuda upp under omvispning. Rör ner frukten och låt koka några minuter. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsockret.

Ta mig till toppen av sidan ↑