Miljötänk & schysst shopping (=ingen shopping?)

Är du vegan handlar och lever du förmodligen redan djurvänligt genom att inte köpa kött och produkter gjorda av djur, djurtestade schampo och diskmedel och inga kläder av djur. Att skippa kött- och mjölkprodukter är också bra för miljön, då den storskaliga djurindustrin är en stor miljöbov. Men det finns mer du kan göra för miljön. Ta klimathotet på allvar, handla och lev miljövänligt och rättvist.

Handla ekologiska varor

KRAV-märkt mat och miljömärkta hygien- och rengöringsprodukter, pappersmaterial, kläder med mera. Alla produkter som finns borde vara miljömärkta! Sätt press på företagen och be din butik ta in ekologiska produkter om sortimentet är dåligt.

Bojkotta varor från Israel

Bojkotta varor från Israel så länge de ockuperar Palestina. Frukt och grönsaker som ofta kommer från Israel är avokado, sharonfrukt och sötpotatis. Hittar du inte varor från andra länder så avstå hellre än att stödja fascism! Och be din handlare att ta in varor från andra länder istället!

Handla närproducerad mat

Långväga transporter är inte bra för miljön. Handla närproducerad frilandsmat när det finns, svenska växthusgrönsaker går bra på sommaren men resten av året är växthusen en stor energibov. Handla efter årstiderna. Använd mer svenska baljväxter som gula ärter, bruna bönor och färska gröna bönor, i stället för olika importerade bönor.

Odla giftfritt och veganskt

Konventionell odling använder inte bara gifter för att bekämpa så kallat ogräs och skadedjur, utan också mängder av energislukande konstgödsel. Ekologiska odlingar använder i stället djurgödsel, biodynamiska gårdar kör även blodmjöl och benmjöl i sin odling. Vill du odla både giftfritt och veganskt, kan du odla själv om du har möjlighet till trädgård eller kolonilott. Även en balkong eller fönsterbräde rymmer odlingsmöjligheter. Gödsla med egen kompostjord och läs mer på Plants for a future och Vegan organic.

Samordna din matlagning

När du har ugnen på kan du passa på att göra olika rätter, t.ex. baka bröd eller kakor och göra en ugnsrätt till middag. Stäng av ugnsvärmen (och spisplattan) en stund innan maten är klar, eftersom eftervärmen håller i ganska länge. Har du frys, kan du koka större mängder baljväxter och frysa in.

Undvik onödiga förpackningar

Och återvinn de förpackningar du ändå köper. Ta med egen tygkasse till affären i stället för att köpa ny plastkasse varje gång.

Handla rättvisemärkt

Arbetare i fattiga länder utnyttjas och får jobba för jättelåga löner för att odla mat till oss. De tvingas till exempel odla kaffebönor, tobak och kakaobönor på mark där de annars hade kunnat odla mat till att föda sitt eget land. Köp rättvisemärkta produkter som kaffe, te, kakao, socker, bananer med mera. Du hittar en del produkter i livsmedelsaffären, och ännu mer i Rättvisebutiker runtom i landet.
Läs mer på Rättvisemärkt och Världsbutikerna.

Bananboven

Bananer odlas med mängder av gifter, som både drabbar miljön och människorna som jobbar på bananplantagen. T.ex. kan giftet som bananerna sprutas med, komma ut i vattnet och göra människorna i närområdet sjuka. Köp endast KRAV-märkta bananer!

Palmoljeboven

Palmoljeodling skövlar regnskog och förstör för de vilda djuren som t.ex. orangutangen. Välj bort produkter med palmolja om de inte är ekologiska. Palmolja finns bl.a. i margarin (t.ex. de mjölkfria), använd rapsolja och olivolja i stället för olja så långt det går! Rapsolja funkar till exempel utmärkt i sockerkaka, muffins och pannkakor.

Använd inte tobak

Tobaksbolag är stora jätteföretag med mycket makt, som varken bryr sig om människor eller miljö. Dessutom testas tobak på djur, och massor av djur används i experiment för att bota sjukdomar uppkomna av tobaksrökning.

Undvik oetiska företag

De flesta företag bryr sig varken om miljön, männniskor eller djur. Deras drivkraft heter pengar och profit. Välj vem du handlar från. Ta reda på fakta om företagen. Kolla in Miljöförbundet Jordens Vänner, där kan du till exempel beställa en Mudi mums-guide över snälla och dumma företag.

Överkonsumera inte

Tänk efter innan du handlar. Behöver du verkligen den här varan? Kommer du att använda den/hinna äta upp den innan den blir dålig? Shopping och konsumtion göder kapitalism.

Återanvänd & återvinn

Så mycket som möjligt! Papper, plast, metall, glas... det mesta går att återvinna. Har du trädgård kan du dessutom kompostera matrester. Bor du i lägenhet kan du föreslå att bostadsföreningen anordnar en gemensam kompost. Lämna grejer du inte behöver längre på second hand i stället för att slänga det.

Transportera dej miljövänligt

Tummen upp för promenader, cykel och kollektivtrafik. Tummen ner för flyg och bilar.

Engagera dig

Läs mer, lär mer, gör mer. Engagera dig i nån miljöorganisation.

Har du fler tips? Dela med dej av dina förslag! E-post: vegania@home.se


Ta mig till toppen av sidan ↑