
Potatisrätter
Potatismos

Koka 3 potatisar (drygt 200 g) per portion mjuka i lättsaltat vatten. Mosa dem sedan med en potatisstöt eller potatispress eller vispa sönder med en elvisp. Häll i sojamjölk eller potatisvattnet medan du vispar, till lagom konsistens. Vispa inte för länge, för då kan moset bli segt och klistrigt. Salta och peppra med vitpeppar. Lägg i en (stor) klick mjölkfritt margarin och låt den smälta in, eller rör ner lite olivolja. Muskotnöt är också gott i potatismoset.
Variation: Ta hälften potatis och hälften kokt rotselleri, så får du ett sellerimos med mycket god smak. Du kan göra på samma sätt med jordärtskockor till jordärtskockspuré eller rotpersilja. Jordärtskockspuré och rotpersiljemos är gott tillsammans med en vegobiff samt stekt svamp med rödlök och rucola. Tar du hälften kokt kålrot, och andra hälften potatis och morot, så blir det rotmos. De flesta rotsaker är svåra att mosa sönder med elvisp, så använd hellre en potatisstöt eller potatispress eller kör dem i matberedare (potatis bör dock inte köras i matberedare för då kan det bli klistrigt).
Paprikakryddad ugnspotatis
Skala och skiva rå potatis, 3 potatisar (drygt 200 g) per portion. Lägg potatisen i ett durkslag och skölj bort en del av stärkelsen. Låt rinna av väl. Blanda med lite olja, salt och paprikapulver i en ugnsform. Baka i ugnen, 225 grader, tills potatisen är mjuk, 15-25 min. Rör om efter 10 minuter. Istället för paprikapulver kan du krydda med grillkrydda eller örter (basilika, oregano, timjan, rosmarin etc).
Klyftpotatis

Försök hitta potatis med fint skal så du inte behöver skala den, utan bara tvättar den ren. Skär potatisen i klyftor, skölj i vatten för att få bort en del av stärkelsen och låt rinna av väl. Blanda med olja och salt i en ugnsform. Ugnsbaka i 225 grader tills potatisen är mjuk, 20-35 minuter. Rör om då och då. Tillsätt nån god krydda efter 15-20 minuter, till exempel paprikapulver, grillkrydda, cajunkrydda, örtkryddor, cayennepeppar eller spiskummin.
Sesampotatis
Följ receptet på klyftpotatis, men blanda potatisklyftorna med olja, sesamfrön och salt. Baka i ugnen.
Rostade småpotatisar

Använd små potatisar med fint skal. Tvätta dem rena och torka med hushållspapper. Beräkna drygt 200 gram per person. Vänd potatisen med lite olivolja, salt, peppar och krydda med torkad rosmarin, timjan, paprikapulver, grillkrydda eller spiskummin. Lägg i en ugnsform och baka i ugnen i 225 grader cirka 40 min eller tills potatisen är mjuk.
Hasselbackspotatis

Använd helst jämnstora potatisar, 3 potatisar (drygt 200 g) per portion. Skär dem i skivor, men inte helt igenom. Lägger du potatisen i en stor träslev och skär så går skivorna inte helt igenom. Lägg potatisen i en lättsmord ugnsform. Lägg en klick mjölkfritt veg margarin på varje potatis, salta lite och ugnsbaka i 225 grader tills potatisen är mjuk, 40-45 min. Mot slutet av ugnstiden strör du på lite ströbröd på potatisen eller lägger på en skiva smältbar vegansk ost. Baka klart tills ströbrödet fått fin färg och potatisen är mjuk, testa med en provsticka.
Bakad potatis

Beräkna en stor bakpotatis per person. Tvätta den ren, men skala inte. Pricka den med en gaffel eller provsticka. Baka i ugnen ca 1 timme i 200 grader. Känn med provsticka om de är mjuka.
Du kan också baka vanliga potatisar, de behöver dock inte lika lång tid, så känn efter när de är klara.
Tips på fyllningar/tillbehör till bakad potatis:
- Kryddsmör
- Svamp chil'n'dill
- Vegoräksallad
- Skagenröra (följ receptet på fyllningen till smörgåstårta med smak av hav)
- Svamp- & rotsaker med dill & tångkaviar (använd fyllningen till pajen)
- Vegansk tångkaviar och vegetabiliskt margarin
- Legymsallad med rökt tofu
- Krämig tofusallad
- Krämig örtdressing
- Sojamajonnäs med valfria kryddor
- Avokadodip
- Vegetabilisk pastej
- Ugnsbakade grönsaker och vitlöksmajonnäs
- Indisk dal-gryta
- Chili sin carne
- Ratatouille
- Wokade grönsaker
- Currygrönsaker med jordnötter och stekta bananer
Bakad potatis med tofubacon, svamp & rotsaker

2 port
2 bakpotatisar/stora potatisar
100 g champinjoner
cirka 50 g rotselleri
cirka 80 g palsternacka
½ gul lök eller purjolök
1 krm paprikapulver
6 skivor tofubacon
Tvätta potatisen och pricka den med en gaffel. Baka i 250 grader cirka en timme eller tills den är mjuk.
Stek under tiden ihop svamp, lök och rotsaker tills de mjuknar och får färg, tillsätt paprikapulver och salt. Stek tofubaconet för sig och skär i små bitar.
Ta ut potatisen och dela på mitten. Gröp ur det mesta av innanmätet, mosa lätt och blanda med rotsaker och bacon. Smaka av med salt och lite peppar. Lägg tillbaka fyllningen i potatisskalen och gratinera i 225 grader tills ytan får lite färg.
Servera med grönsallat och balsamicosky.
Grillad nypotatis
Se recept under Vegogrillen.
Rårakor
Ta 3 potatisar (drygt 200 g) per portion, skala och riv grovt. Blanda med strimlad purjolök eller hackad gul lök. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och häll i olja eller mjölkfritt margarin. Lägg ut klickar av potatissmeten på järnet (3-4 åt gången, beroende på hur stora du vill ha dem). Platta till dem lite och stek dem tills de är jämnbruna. Vänd dem och stek på andra sidan.
Grönsaksrårakor
Blanda i grovriven morot och/eller zucchini i rårakssmeten. Rotselleri eller palsternacka är andra goda smaksättningar. Krydda gärna med paprikapulver eller dill.
Raggmunkar

4 port
Gör en sats pannkakssmet. Blanda i 8 stycken grovrivna potatisar samt 1 tsk extra salt. Grädda som pannkakor på båda sidor. Servera med lingonsylt och eventuellt tofubacon.
Potatiskakor

4 st
4 potatisar (300 g)
1 liten morot
¼ lök, hackad
½-3/4 dl majs, ärter, spenat, riven rotselleri, tärnad paprika eller purjolök
finhackad vitlök (valfritt)
salt, peppar
ströbröd
Kryddor, välj mellan: gräslök och paprikapulver
curry
garam masala
basilika och oregano
chili, spiskummin och paprikapulver
timjan (gärna färsk)
färsk koriander
eller dragon, gräslök, persilja, eventuellt körvel
Skala potatis och morot, skär i stora bitar. Koka dessa mjuka, låt svalna något och mosa sedan. Stek under tiden lök, vitlök, eventuellt rotselleri, paprika eller purjolök samt kryddorna (ej örtkryddor). Använder du ärter eller spenat, så tina eller förväll dessa och låt rinna av. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt, peppar och kryddor. Tillsätt tillräckligt med ströbröd för att få en fast och formbar blandning. Ställer du in den i kylen en stund, så går den lättare att forma sedan. Forma till fyra biffar, vänd i ströbröd och stek. Servera med kall eller varm sås och grönsaker.
Veggo-pytt

4 port
7 potatisar (500 g), tärnade
2 morötter, tärnade
1 stor palsternacka (ca 150 g), tärnad
ca 100 g rotselleri, tärnad
1 purjolök, strimlad eller gul lök, hackad
3 ½ dl gröna bönor (haricots verts, sockerärter ed) eller 2 dl kokta puylinser eller kikärtor
salt, grovmalen svartpeppar
timjan eller mejram
persilja
Fräs grönsakerna i olja tills de är nästan mjuka. Tillsätt bönorna och krydda med salt, peppar, timjan och persilja. Fortsätt steka tills allt är mjukt. Servera gärna med svampsås, grönkålsås eller persiljesås och bröd. Eller med inlagda rödbetor och scrambled tofu.
Variation: I pytten kan du byta ut eller lägga till andra grönsaker, som kålrot, kålrabbi, svartrot, majrova, rotpersilja, broccoli och squash.
Variera utseendet på pytten genom att grovstrimla rotsakerna, eller skära dem i större bitar.
Eller gör en pytt på potatis, hackad lök och vegetariska köttalternativ som vegansk korv, marinerad eller rökt tofu, sojagrytbitar och/eller seitanbitar. Servera med inlagda rödbetor.
Indisk rotsakspytt
2-3 port
Använd receptet på Samosas men byt ut hälften av potatisen mot andra rotsaker och eventuellt lite blomkål om du vill. Skär rotsaker och potatis i tärningar och stek mjuka med löken, tillsätt sedan kryddorna och fräs en stund till. Uteslut vattnet. Tillsätt ärterna i slutet av stektiden. Smaka av med salt och mer kryddor om det behövs. Servera gärna med Stekt kryddig grönkål eller spenat- eller mangoldstuvning (gärna kryddad med garam masala eller curry).
Indiska potatiskroketter
Följ receptet på fyllningen till samosas (det går dock bra med lite mjöligare potatisar), men blanda inte i ärterna än. Mosa istället ihop den kokta potatisen med den frästa löken och kryddorna (tillsätt gärna lite svarta senapsfrön), och smaka av med salt och mer kryddor. Blanda i ärterna och forma till små kroketter. Om smeten är för lös och inte håller ihop, tillsätt lite mjöl. Vänd kroketterna i en blandning av ströbröd och sesamfrön och stek i stekpanna eller fritera gyllenbruna. Variera gärna kryddningen med tandoori masala.
Indisk potatiscurry med ärter

Använd fyllningen till Samosas, men skär potatisen i större bitar och tillsätt en halv matsked svarta senapsfrön med de andra kryddorna. Tillsätt gärna någon matsked citronsaft i slutet av koktiden.
Servera potatiscurryn som en del i en indisk måltid, t.ex. med Stekt kryddig grönkål, frästa grönsaker med saffran och citron, indiskt kryddat ris och/eller indisk dalgryta samt bröd (chapati, papadam).
Variation: Gör curryn sötsur genom att tillsätta mer citron samt socker. Variera kryddningen med andra kryddor som curry eller garam masala.
Potatisgratäng med örter

4 port
12 potatisar
2 dl sojamjölk
1 msk veg buljongpulver
1 msk majsenamjöl
2 dl sojagrädde
2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackad
1 tsk dragon
2 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
lite vit- eller svartpeppar
Skiva potatisen tunt, salta lite grann och lägg i en smord form. Vispa ihop resterande ingredienser, låt sjuda upp under omvispning och häll över potatisen. Grädda i 200 grader i 40-60 min, känn med en provsticka eller kniv att potatisen är mjuk.
Variation: Varva potatis med skivad stekt lök, purjolök, skivade rotsaker (morot, palsternacka, rotselleri, rotpersilja, jordärtskockor eller sötpotatis), stekt svamp, skivad fänkål eller squash.
Potatisgratäng med gröna blad
Följ receptet ovan. Lägg hälften av potatisen i ugnsformen, salta lätt. Ta en halv liten rödlök per portion, skiva och stek mjuk i lite olja. Tillsätt 100-125 g förvälld och finhackad grönkål, mangold, spenat eller nässla. Smaksätt med salt, muskotnöt och vitpeppar. Låt koka ihop några minuter. Lägg blandningen över potatisen och täck med resten av potatisen. Slå på sojamjölksblandning och grädda tills potatisen är mjuk.
Fiskvännens frestelse

4 port
1 ½ liter strimlad rå potatis
1 lök, hackad
3 dl vatten eller sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
100 g tartex eller annan vegetarisk pastej
1 dl hackade svarta oliver
Ev 3 msk finhackad kapris
¾ dl ströbröd
Blanda strimlad potatis, hackad lök och 1 ½ tsk salt. Lägg drygt hälften i en smord ugnsform. Strö på hackade oliver och kapris, och lägg därefter på resten av potatisen. Värm upp vattnet eller sojagrädden och lös upp buljongen och tartexen. Häll såsen över potatisen och strö på ströbrödet. Grädda i ugnen en timme i 225 grader. Täck med folie efter 40 minuter så att gratängen inte bränns. Passar bra på julbordet och till påsk.
Variation: Ersätt 2 ½-5 dl av potatisen med rotselleri. Tillsätt finhackad dill till potatisen.
Potatisgratäng med svamp
4 port
Blanda 12 kokta skivade potatisar med 1 sats svampsås. Häll i en form och värm i ugnen tills gratängen har fått färg och är genomvarm.
Potatisgratäng med bearnaisesås
4 port
Gör 1 sats barrnääsås, men blanda i 1-1 ½ dl extra sojamjölk. Smaksätt med lite extra dragon samt buljong eller salt. Blanda 12 kokta skivade eller grovt strimlade potatisar med såsen. Häll i en form och värm i ugnen tills gratängen har fått färg och är genomvarm.
Potatisgratäng med örtagårdsås
4 port
Följ receptet ovan men använd örtagårdsås i stället för bearnaisesås.