Vegobiffar & bollar

I vanliga livsmedelsaffärer finns idag ett ganska brett sortiment av färdiga vegobiffar. En del av dessa innehåller dock ägg, mjölk eller andra animaliska produkter, så kolla innehållsförteckningen.
Du kan också göra egna vegobiffar, se recept nedan. Några tips: Se till att smeten är lätt att forma. Är den för lös tillsätter du vetemjöl, kikärtsmjöl, potatismjöl eller ströbröd. Är den torr tillsätter du lite vatten. Är den fortfarande svår att forma eller faller isär, tillsätt lite mjöl och vatten (t.ex. kikärtsmjöl, vetemjöl, potatismjöl eller ströbröd) eller en mosad potatis. Låt gärna smeten stå kallt en stund. Doppa händerna i kallt vatten när du ska forma biffarna, vänd dem gärna i ströbröd därefter. Stek i stekpanna eller i ugnen. Bollar och biffar går också bra att fritera, se till att de håller ihop ordentligt och att oljan är tillräckligt het.

Tofuburgare

6-8 st
300 g tofu
½ morot (ca 50 g), grovt riven
½ lök, finhackad
½ stjälk blekselleri, finhackad
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
3 msk barbecuesås, tomatsås eller chilisås
2 msk rostade solrosfrö
2 msk färsk finhackad basilika eller oregano, eller 2 tsk torkad
1 ½ tsk salt
peppar
2-3 msk mjöl
ströbröd till panering

Smula tofun i en bunke. Fräs morot, lök och selleri mjuka i lite olja, tillsätt vitlök och paprikapulver och rör om någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och kryddor, och tillsätt så mycket mjöl att smeten går att forma till burgare. Forma till 6-8 burgare, vänd i ströbröd och stek gyllenbruna på båda sidor. Servera i bröd med burgardressing, barbecuesås eller rhode island-dressing, eller med potatis, sås och gröna grönsaker.

Kidneybönburgare

6-8 st
1 liter kokta eller konserverade kidneybönor (500 g)
1 lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk spiskummin
knappt 1 tsk sambal oelek (el cayenne/chilipeppar)
1 tsk paprikapulver
½ smulad grönsaksbuljongtärning eller 1 tsk buljongpulver
2 msk tomatpuré

Mixa kidneybönorna släta i en matberedare. Fräs löken i lite olja. Tillsätt vitlöken och sambal oelek mot slutet av stektiden, och alla kryddorna. Rör ner tomatpuré. Blanda kryddpastan med kidneybönsmixet. Om det är för löst tillsätt ströbröd, brödsmulor eller mjöl till lagom konsistens. Smaka av med mer kryddor och salt om det behövs. Låt gärna smeten stå kallt en stund innan den formas till burgare som vänds i ströbröd och steks i olja i stekpanna eller i ugnen.
Servera gärna i pitabröd tillsammans med chilikryddad tomatsås, vitlökssås eller rhode island-dressing samt sallat, gurka, tomat, lök och majs.
I stället för kidneybönor kan du använda adukibönor, bruna bönor, pintobönor eller vita bönor.

Beany burgers x 7

8 st
Mixa, mosa eller mal ca 1 liter (500 g) kokta bönor eller linser av valfri sort. Hacka en lök och fräs i olja tills den är genomskinlig. Blanda bönmoset med lök. Salta och peppra och krydda med valfria kryddor, t.ex. förslagen nedan.
Blanda gärna i fintärnade stekta eller grovrivna grönsaker som morot, paprika, blekselleri, rotselleri och/eller zucchini (cirka två deciliter grönsaker är lagom). Låt grönsakerna steka mjuka med löken. Finhackade eller malda rostade nötter, mandel eller frön är också gott i biffarna.
Är smeten lös och svår att forma, så tillsätt lite mjöl, skorpmjöl eller brödsmulor eller en mosad potatis. Om du ställer in smeten i kylen en stund går det lättare att forma den sen. Gör biffar eller bollar av smeten och stek eller fritera i olja.

Enkel bönbiff:

Använd valfri bönsort och krydda med sojasås (du behöver inget eller lite salt i dessa biffar, eftersom sojasåsen innehåller salt) och paprikapulver. Blanda gärna i fintärnade stekta eller grovrivna grönsaker som morot, paprika, blekselleri och/eller squash (cirka 2 dl grönsaker är lagom). Du kan också blanda i finhackade eller malda rostade nötter eller solrosfrön i biffarna.
Servera som burgare i bröd (med sallat, gurka, tomat, ketchup och burgardressing, rhode island-dressing, hommous eller sesamsås), med potatis i valfri form (gärna med frästa grönsaker och svampsås), potatismos, makaroner och tomatsås eller grönkålssås eller till veggo-pytt.

Bönbiff med persiljesmak:

Använd valfri bönsort och tillsätt ca 1 dl hackad persilja och gärna två pressade vitlöksklyftor. Servera som ovan.

(Nästan) falafel:

Använd kikärtor och krydda med spiskummin, koriander, vitlök och persilja. Forma till bollar som gärna friteras ("Riktiga" falafel görs på blötlagda, men ej kokta kikärtor, som mals, kryddas och sedan friteras).
Servera i pitabröd eller libabröd med en eller två såser, t.ex. chilikryddad tomatsås, vitlöksås, sesamsås eller hommous, samt grönsaker som sallat eller pizzasallad, gurka, tomat, ättiksgurka, feferoni, marinerade morötter eller vad du vill ha. Eller servera med tomatsås, ris, couscous, potatis i valfri form eller pasta och frästa grönsaker.

Indisk bönbiff:

Använd valfri bönsort och krydda med ingefära (finhacka och låt fräsa med löken), vitlök, curry eller garam masala och gärna andra indiska kryddor.
Servera i pitabröd med sesamsås (kryddad med spiskummin), chilikryddad tomatsås och diverse grönsaker, med potatis i valfri form, Stekt kryddig grönkål och chilikryddad tomatsås eller med ris och grönsaker.

Kryddstark bönbiff:

Använd valfri bönsort och krydda med vitlök och sambal oelek. Servera som Kidneybönsburgare eller med chilikryddad tomatsås och ris, couscous eller potatis i valfri form.

Ingefärskryddad bönbiff:

Använd röda linser eller kikärter. I stället för gul lök tar du purjolök, krydda med vitlök, sambal oelek och ingefära. Servera med sötsur sås, frästa grönsaker, ananas och ris eller nudlar.

Bönbiff med jordnötter:

Använd valfri bönsort. Fräs löken med 2 vitlöksklyftor, 1 tsk spiskummin, 1 tsk koriander och ½ tsk sambal oelek. Tillsätt ½ dl knaprigt jordnötssmör till pannan med lök och låt den mjukna en liten stund av värmen för att bli lättare att röra ut. Blanda lök och jordnötssmör med bönmoset och rör väl. Blanda också i ½ dl grovhackade jordnötter. Extra gott blir det med hackad färsk koriander i biffarna.
Servera med ris, couscous, potatis eller pasta och jordnötssås, tomat- & jordnötssås, tomat- & kokossås, tomat- & limesås, kokossås eller barbecuesås samt wokade grönsaker eller grillspett. Går också bra att servera i bröd.

Sojaburgare/sojaköttbullar

ca 6 burgare/25 bollar
½ lök, finhackad
1 tomat, finhackad
3 dl finkorniga sojafärsbitar
2 dl vatten
1 tsk buljongextakt eller ½ tärning
2 msk ströbröd
1 stor kokt potatis, mosad
Smaksättning: 1 finhackad vitlöksklyfta och 1 msk färsk hackad basilika
eller grillkrydda efter smak
eller kryddpeppar (till julköttbullarna)

Fräs löken i olja. Tillsätt tomat och eventuellt vitlök, fräs mjukt. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Häll i sojafärsbitarna, rör om och låt svälla. Tillsätt lite mer vatten om det behövs för att färsen ska bli mjuk. Tillsätt kryddorna och smaka av med salt. Om blandningen känns grov, kör den några sekunder i matberedare. Tillsätt mosad potatis, ströbröd och lite mjöl om det behövs för att smeten ska bli fast och formbar. Forma till 6 burgare och vänd eventuellt i ströbröd. Stek gyllenbruna i olja. Servera t.ex. mellan bröd, till pasta med tomatsås eller tomat- & fänkålssås eller till potatis med brunsås. Smeten kan också formas till bollar, ca 25 st, och stekas. De behöver inte vändas i ströbröd.
Variation: Byt ut sojafärs mot kokta bönor.

Bean bangers

4 st
½ lök, hackad
3 dl sojafärsbitar
½ msk sojasås
några droppar rökarom
2 dl vatten
¼ buljongtärning
vitpeppar
1 kokt potatis, mosad
1-2 msk mjöl

Fräs löken i olja. När den är genomskinlig, tillsätt sojafärsbitar, sojasås, rökarom, vatten och buljong. Låt koka utan lock tills vätskan avdunstat och sojafärsen är mjuk. Tillsätt lite mer vatten om sojafärsen behöver kokas längre. Kör sojafärsblandningen i matberedare till en finhackad massa. Tillsätt mosad potatis och mjöl och blanda till en formbar smet. Smaka av med vitpeppar och salt. Forma till 4 ”korvar” som du rullar i ströbröd. Stek gyllenbruna och servera med potatisrätter, t.ex. potatismos, eller pasta och tomatsås.
Variation: Byt ut sojafärsen mot cirka 350 g smulat tofu som du steker med sojasås och kryddor. Uteslut vattnet ur receptet.
Byt ut sojasås och rökarom mot örtkryddor som oregano och basilika, eller mot chilipulver och spiskummin (som gärna får fräsa med löken när den börjar bli klar).
Byt ut sojafärsen mot kokta bönor som du mixar med fräst lök och alla kryddor. Uteslut vattnet ur receptet, förutom någon matsked som kan behövas för att blandningen ska bli formbar.

Kikärts- & rotsaksbiff

5-6 st
1 liten lök, hackad
2 ganska små morötter, grovt rivna
en liten bit rotselleri, grovt riven
½ dl hackad mandel
2 vitlöksklyftor, finhackade
havregryn
1 burk kikärtor eller cirka 3 dl kokta

Fräs ihop lök, morot, selleri och vitlök. Tillsätt mandeln och fräs några minuter till. Spola kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa kikärtorna grovt i en matberedare. Häll i grönsakerna, salt, peppar och lite havregryn. Om matberedare inte går runt, ta upp smeten och blanda för hand i en skål. Tillsätt mer havregryn, eller brödsmulor och den känns för lös. Smaka av och salta och peppra om det behövs. Ställ gärna smeten kallt en stund innan du formar den till burgare eller bollar. Vänd burgarna i ströbröd och stek gyllenbruna på båda sidor.

Linsburgare med rotsaker & mandel

6 st
1 ½ dl röda linser
¼ lök, hackad
1 morot (70 g), grovriven
½ stor palsternacka (70 g), grovriven
1 potatis (70 g), grovriven
1 vitlöksklyfta
½ tsk paprikapulver
½ tsk torkad basilika eller 1 msk färsk
½ dl mandel, grovhackad
2 msk finhackad persilja
peppar
ströbröd, gärna glutenfritt

Koka linserna precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Stek lök, morot och palsternacka i olivolja tills de börjar mjukna, salta lätt. Tillsätt potatis och stek tills grönsakerna är mjuka, tillsätt någon matsked vatten så går det fortare. Rör ner vitlök, paprikapulver och basilika, häll sedan i en bunke och tillsätt mandel, persilja, peppar och linser. Rör ihop och smaka av med mer salt om det behövs. Låt svalna något innan du formar till 6 biffar och vänder i ströbröd. Stek biffarna till fin färg i olivolja.

Linsbollar

ca 16 st
2 dl linser
4 dl vatten
½ veg buljongtärning
1 dl finhackad purjolök
valfria kryddor, t.ex: sambal oelek, vitlök och curry
eller sambal oelek, ingefära, vitlök och sojasås
eller persilja
eller dill
eventuellt vetemjöl eller kikärtsmjöl

Skölj och rensa linserna. Koka dem sedan i vattnet med buljongtärningen. I slutet av koktiden tillsätts purjolöken. Koka linserna tills de är lätta att mosa. Slå bort överflödigt vatten och låt rinna av väl. Häll linserna i en skål, smaksätt med valfria kryddor, t.ex. något av förslagen. Blanda väl, tillsätt lite mjöl och ställ smeten kallt en stund, så att den går lättare att forma. Blanda i mer mjöl om det behövs för att kunna forma till småbollar. Stek eller fritera i het olja.
Linsbollar kryddade med curry eller ingefära är goda att servera i sötsur sås med frästa grönsaker och ris, eller till indiska eller asiatiska rätter. Persilje- eller dillkryddade passar de till potatis, ris, pasta, tomatsås eller annan sås och grönsaker.

Mandel- och grönsaksbiff

Följ receptet på Grönsaks & mandellimpa, men uteslut broccolin (ät gärna broccoli till i stället!) och ta i mindre vatten, så att smeten går att forma till biffar eller bollar. Stek i stekpanna eller i ugnen.

Hasselnötsbollar med sellerismak

ca 16 st
½ morot, grovriven
25 g rotselleri, grovt riven
8 cm purjolök el 1/4 gul lök, hackad
½ dl hasselnötter, hackade eller grovt malda
2 dl kokt kallt råris
salt, peppar
ströbröd

Fräs morot, selleri och lök mjuka i olja. Mixa riset i matberedare en kort stund, tillsätt grönsaker och nötter och kör så det blandas men inte finmals. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt mjöl eller ströbröd så att smeten går att forma till bollar utan att falla sönder. Rulla i ströbröd, och stek på ganska hög värme i olja. Skaka om pannan då och då. Servera bollarna till pasta med tomatsås eller potatis i någon form, sås och grönsaker. Passar också bra på julbordet.

Palsternacks- & hasselnötsbiff

5 st
½ purjolök, strimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g palsternacka, riven
½ tsk paprikapulver
½ dl vatten
¼ tsk timjan
1 ½ tsk sojasås
½- ¾ dl hackade rostade hasselnötter
ca 2 msk mjöl (vete-, kikärts- eller potatismjöl)
salt, peppar

Fräs purjolök och vitlök mjuka i lite olja. Tillsätt den rivna palsternackan och paprikapulvret och fräs en stund. Tillsätt lite vatten och låt koka tills palsternackan är mjuk. Rör i timjan och sojasås. Blanda i de rostade hasselnötterna. Häll sedan över mjölet och rör in. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen svalna. Ställ gärna kallt en stund. Forma till 5 st biffar och stek gyllenbruna i lite olja.

The great green burger

9 st
1 ½ dl okokt ris, gärna råris
1 lök, hackad
1 stor morot, hackad
1 ½ dl majs
1 ½ dl gröna ärtor
ströbröd efter behov
salt, peppar

Börja med att koka riset, tillsätt gärna en halv buljongtärning i vattnet. Låt det svalna. Fräs lök och morot mjuka i olja. Blanda sedan ris, lök, morot, majs och ärtor i en matberedare och mixa till ganska slät konsistens. Blanda i tillräckligt med ströbröd för att blandningen inte ska vara för kladdig. Krydda med salt och peppar, och andra kryddor om du vill. Ställ gärna smeten kallt en stund, och forma sedan till burgare. Vänd burgarna i ströbröd blandat med salt och paprikapulver. Stek dem gyllenbruna i olja. Servera i hamburgerbröd med dressing, sallad och tomat, eller med pasta, potatis eller ris, sås eller burgardressing och grönsaker.

Majskroketter

4 port (8-12 st)
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk chilipasta eller färsk hackad chili
2 dl vatten
1 dl polenta
3 dl majskorn
½ dl färsk basilika eller koriander
salt
ev ströbröd

Fräs löken i lite olja. När den är genomskinlig tillsätter du vitlök och chili och låter det fräsa några minuter. Häll på vatten och salt, låt koka upp. Rör i polentan och låt sjuda ihop till en gröt på låg värme. Efter några minuter tillsätter du majskornen och basilika eller koriander. Smaka av smeten och låt den sedan svalna något innan du kör den i matberedare till grovt hackad. Forma smeten till kroketter som du vänder i polenta eller ströbröd. Stek i olja.

Selleribiff

5-6 st
½ stor lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g rotselleri, i små bitar
2 potatisar, i små bitar
½ tsk paprikapulver

Fräs lök och eventuellt vitlök i olja. Tillsätt rotselleri och potatis och fortsätt fräsa en stund. Häll på paprikapulver och lite cayennepeppar och rör några minuter. Häll på lite örtsalt och vatten så det precis täcker grönsakerna och låt koka utan lock tills vattnet kokats bort och grönsakerna är mjuka. Tillsätt mer vätska om det behövs för att grönsakerna ska mjukna. När all vätska är borta stöter du blandningen med en potatisstöt. Salta, peppra och tillsätt mjöl om det behövs för att göra blandningen fast och formbar. Blanda ihop och forma till biffar som du steker gyllene på båda sidor.
Det går bra att använda kokt potatis i receptet, tillsätt innan du stöter blandningen.

Morotsbiff & andra grönsaksbiffar

1 lök, hackad
4 morötter (ca 300 g), grovt rivna
peppar, salt eller sojasås
eventuellt vetemjöl eller kikärtsmjöl
ca 3 dl kokt råris (1 1/4 dl okokt)
eller 3 kokta kalla mosade potatisar (eller överbliven potatismos)

Koka riset i 3 dl vatten och ½ buljongtärning. Se till så att allt vatten kokat bort, om inte slå av det. Låt det svalna. Fräs löken mjuk i olja. Låt morötterna fräsa med löken en stund. Blanda sedan ihop morötterna med ris (riset kan mixas med övriga ingredienser för en fastare smet) eller mosad potatis och krydda med peppar, salt eller sojasås och om du vill någon örtkrydda t.ex. timjan. Är smeten lös, blandar du i lite mjöl eller ströbröd. Forma smeten till vegobiffar som vänds i ströbröd och steks i olja.
Servera med t.ex. potatismos, gröna ärtor och persiljesås. Eller mellan bröd med sallat, tomat, gurka och burgardressing.
Variation: På samma sätt kan du göra andra grönsaksbiffar, t.ex. selleribiff, rödbetsbiff (tillsätt gärna hackad dill i rödbetsbiffar), palsternacksbiff, grönkålsbiff, spenatbiff, mangoldbiff eller rotsaksbiff, då du blandar olika rotsaker.
Du kan också göra grönsaksbiffar på kokta, mosade grönsaker i stället för att riva och steka dem.

Rotsaksbiff

4-5 st
300 g rotsaker (t.ex. morot, palsternacka och rotselleri)
½ lök eller purjolök, hackad
½ tsk paprikapulver
2 msk mjöl
2-3 msk vatten

Riv grönsakerna grovt på rivjärn eller i matberedare. Fräs grönsakerna och löken i olja tills de mjuknat. Tillsätt paprikapulver och rör om. Strö på mjölet, rör om och häll på vattnet. Ta av från värmen och rör om. Salta och peppra efter smak och låt blandningen svalna något. Forma till 4-5 biffar och stek tills de får fin färg.

Tofiskburgare

8 st
400 g fast naturell tofu
100 g morot
50 g rotselleri
40 g purjolök
25 g tomat
2 msk smulade noriark
finrivet skal av ½ citron
2 msk hackad dill
ca 1 tsk citronsaft
2 krm rökt salt
2 krm havssalt
2 krm buljongpulver
2 tsk No egg-pulver eller 1 ½ msk vetemjöl vispad med 4 msk vatten

Riv morot och selleri grovt. Fräs i lite olja, tillsätt purjolöken efter några minuter. Rör ner tomaten, finsmulad eller finhackad nori, citronskal, salt och buljong samt smula ner tofun. Fräs någon minut och rör sedan ner resten av ingredienserna. Mixa hälften av blandningen och rör sedan ihop med resten. Smaka av med mer salt, citron och andra kryddor om det behövs. Forma till 8 burgare, doppa händerna i vatten så går det lättare att forma. Doppa i ströbröd och stek gyllene i stekpanna. Gott med potatismos och gräddig dillsås eller sojamajonnäs med dill, citron och tångkaviar. Ett gott grönsakstillbehör är lättfräst tärnad kålrabbi, hela spenatblad eller skivad fänkål. Fräs i rapsolja, tillsätt lite citronskal och lite fintärnad färsk tomat samt havssalt mot slutet.
Tofiskburgaren är också god i burgarbröd med remoulade och sallat.

Stekta gröna tomater

Tomater över i växthuset/balkongen som inte hann mogna? Lugn! Detta recept räddar dagen! Går förstås också att inhandla de gröna rackarna i affären. Se gärna en bra film medan du äter (gissa vilken!?)
3 gröna tomater
mjöl, salt, svartpeppar
½ dl havre/sojagrädde
1 ½ msk vatten
1 msk parmazano
½ dl vetemjöl
lite cayenne
ströbröd

Skiva tomaterna halvcentimeter stort (på bredden, ej på längden för då rinner alla kärnor ut). Blanda lite mjöl med salt och svartpeppar och blanda ihop resten av ingredienserna, minus ströbrödet, till en tjock blandning. Doppa tomatskivorna först i mjölet, sen i smeten och slutligen i ströbröd. Stek på god värme på båda sidor tills paneringen får fin färg.
Servera med en god kall sås, t.ex. sellerioli eller örtmajjo, samt nån ris/bulgur/grynrätt och grönsallad.

Panerad portabellosvamp

Välj platta svampar, t.ex. portabello. Skär eventuellt bort en bit av foten så att ytorna blir så jämna som möjligt. Hetta upp olja i en stekpanna på lite över medelvärme. Stek svamparna tills de är genomstekta och gärna lite krispiga. Vänd och stek andra sidan. Salta båda sidor av svampen och stek en stund till. Det mesta av vätskan ska ha avdunstat. Saltet hjälper till att få ut vätskan, samt ger smak åt svampen.
Ta upp svamparna och vänd dem först i paneringssmet och sedan i en blandning av ströbröd, salt, peppar och gärna vegansk parmesanost, Parmazano, eller någon örtkrydda. Stek svampen igen tills paneringen är krispig och gyllenbrun.

Panerad aubergine

Skiva aubergine på bredden eller längden i cirka en centimeter tjocka skivor. Salta skivorna något. Doppa först i panerinssmet och sedan i en blandning av ströbröd, salt, peppar och paprikapulver eller någon örtkrydda. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i aubergineskivorna. Sänk värmen något och stek några minuter. Vänd och stek på andra sidan. Känn med en provsticka att auberginen är mjuk, om den verkar hård kan du lägga ett lock på stekpannan en stund.
På samma sätt gör du Panerad squash (skär squashen i skivor på längden eller bredden).

Paneringssmet

2 dl vetemjöl
1 ½ dl vatten
1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 krm sojasås

Vispa ihop till en slät tjock smet. Doppa det du ska panera först i smeten och sedan i ströbröd.

Ta mig till toppen av sidan ↑