Vadå vegan?

Helt enkelt; en vegan äter inte produkter från djurriket (t.ex. kött, mjölkprodukter och ägg) utan i stället grönsaker, baljväxter, frukt, spannmål och annat vegetabiliskt.

En vegan äter vegetabiliska livsmedel som:
Grönsaker: Morot, broccoli, majs, lök, selleri, grönkål, squash, blomkål, palsternacka, kronärtskockor, purjolök, aubergine, vitkål, tomat, jordärtskockor, paprika, potatis, gurka, pumpa, rödbeta, spenat, kålrot, avokado, svartrot, sparris, sallad etc. Av dessa grönsaker kan du göra grytor, soppor, sallader, gratänger, grönsaksbiffar och en massa annat!
Frukt & bär: Äpple, apelsin, banan, päron, mango, plommon, ananas, persika, clementin, nektarin, papaya, kiwi, passionsfrukt, sharon, guava, krusbär, vinbär, jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, hjortron, physalis och så vidare! Goda som de är men också i desserter, krämer, marmelad, sylt och juice och som torkade.
Frön & nötter: Solrosfrön, sesamfrön, linfrön och pumpafrön. Hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, jordnötter, pekannötter, paranötter, makadamianötter. Jordnötssmör och tahini (sesampasta). Kokosmjölk och flingor är goda i både matlagning och desserter.
Baljväxter: Bönor, ärtor och linser. Haricots verts, skärbönor, vaxbönor och sockerärter är färska (eller frysta) bönsorter. Sojabönor, röda linser, kikärtor, gula ärter, kidneybönor, bruna bönor, vita bönor, mungbönor och gröna linser är ett urval av de torkade baljväxter som finns att tillgå. Sallader, soppor, grytor, gratänger, vegobiffar och påläggspastejer är några användningsområden för baljväxter.
Produkter gjorda av baljväxter, främst av sojabönor, finns också att köpa i affären: sojamjölk, sojagrädde, tofu, glass, mjukost, hård ost, sojayoghurt, sojamajonnäs, "sojakött" med mera.
Säd, ris & gryn: Vete, havre, korn och råg i form av hela korn, krossade korn, flingor/gryn och mjöl, som kan bli till bröd (dock är inte allt bröd veganskt, eftersom det kan finnas mjölk eller animalisk fett i!). Pasta, couscous, bulgur och seitan (som kan användas som köttsubstitut) är produkter gjorda av vetekornet. Dinkelvete är en gammal vetesort med mycket näring och god smak, finns i hela korn, mjöl, flingor med mera. Av havre görs förutom havregryn även havremjölk, grädde, glass och vaniljsås. Några glutenfria gryn och fröer är ris, hirs, quinoa, bovete och amarant.
Vegetabiliskt fett: Vegetabiliska oljor som rapsolja och olivolja, samt vegetabiliskt (mjölkfritt) margarin.
Samt kryddor och örter av olika slag (dock inte kryddblandningar som innehåller mjölk-, ost- eller köttpulver).

En vegan äter inte djur eller produkter som kommer från djur.
Inget djurkött, vare sig det kommer från kor eller grisar eller älgar eller fiskar eller fåglar (osv). Inte ägg (eller fiskrom), ost, mjölk och mjölkprodukter (grädde, filmjölk, yoghurt, creme fraiche, keso, kesella, smör, margarin, messmör etc), gelatin eller livsmedelstillsatser med animaliskt ursprung. Gelatin görs av grissvål och andra slaktbiprodukter från gris eller ko, eller från fiskars simblåsa, och kan finnas i godis, glass, margarin, vitaminkapslar mm. Tillsatser i livsmedel som är animaliska är bland annat emulgeringsmedel gjort av animaliskt fett, vasslepulver, mjölksocker, mjölkprotein, shellack (insektssekret, E904) och färgämnet E120 (karmin). De flesta veganer äter inte honung eller bivax (901).
En lista över vilka tillsatser och e-nummer som är eller kan vara animaliska hittar du på vegan.nu (under Konsument, Animaliska produkter). Hur noga veganen är med att undvika olika e-nummer och liknande tillsatser är individuellt. Att ha koll på alla tillsatser kan vara svårt, men man lär sig ganska snart vilka produkter som är okej och dyker det upp produkter som man är osäker på är det bästa att kontakta tillverkaren och fråga.
Det finns många skäl till att bli vegan, kolla in Varför bli vegan? De som är veganer av etiska skäl undviker också djurförtrycket, så långt det går, i andra sammanhang än just mat. T.ex. använder djurrättsveganen inte kläder gjorda av djur (päls, skinn, dun mm) eller produkter som är testade på djur eller innehåller produkter av djur (schampo, tvål, rengöringsmedel osv. En lista över icke djurtestade produkter finns på Djurens rätts hemsida. Använd dem istället!). Cirkus och djurparker är dumma ställen som tvingar djur till onaturliga konster och spärrar in dem på små utrymmen. Ser du en vegan på cirkus (förutom alla stackars tillfångatagna hästar och elefanter) så är det utanför med ett stort plakat och flygblad i handen! Joina henne/honom!

Några ord om andra vegetarianer
En lakto-vegetarian äter som veganen, men även mjölk och mjölkprodukter. Eftersom de flesta ostsorter innehåller löpe (ett enzym från kalvmagen) undviker en del laktovegetarianer ost, eller väljer löpefria alternativ. Lakto-ovo-vegetarianen äter som laktovegetarianen men också ägg. Andra former av vegetarism är Vegetarisk levande föda och frukterianism. En person som äter levande föda, eller raw food som det också kallas, äter endast oupphettade vegetabilier. Frukterianen lever av de frukter och bär som växterna ger, vilket omfattar "vanliga" frukter samt grönsaksfrukter som tomat, avokado och paprika.