Övriga rätter

Tårta utan smör och gäss

12-14 port
7x4 landgångsbröd
Mimosafyllning: 3 dl sojamajonnäs
2 burkar à 410 g (240 g frukt) fruktcocktail, eventuellt lite mer
Pastejfyllning: 200 g veg pastej, naturell el med örter
ca 1 burk ättiksgurka
Svampfyllning: 3 ½ dl sojamajonnäs
1 dl chilisås
1 dl hackad dill
drygt 200 g färska champinjoner (ca 12 st)
Garnering: sojamajonnäs
gurka, skivad
tomat eller cocktailtomat, halverade
sallat (isberg eller plocksallat), strimlat eller i mindre blad
vindruvor, halverade
kiwi, skivad
röd el gul paprika, i ringar eller finhackad
clementiner el apelsin, skuren tvärs över klyftorna
persilja (hackad)

Börja med att göra majonnäsen. Sammanlagt behöver du 5 dl sojamjölk som du mixar i två omgångar, dvs 2 ½ deciliter åt gången tillsammans med ½ tsk örtsalt och ½ msk senap vardera. Tillsätt, medans mixern är igång, olja i en tunn stråle. Du behöver ca 4-5 dl olja per gång för att få en tjock majonnäs. Tillsätt slutligen 1 msk citronsaft eller 1 tsk vinäger och mixa in.
Kantskär alla brödskivorna (kanterna kan du torka och mixa ner till skorpmjöl sedan).
Mimosafyllning: Lägg ett lager bröd, 7 st, på en bricka. Låt fruktcocktailen rinna av och hacka den i mindre bitar eller kör en kort stund i matberedare. Blanda den sedan med sojamajonnäsen. Bred blandningen på bröden.

Pastejfyllning: Lägg på ett nytt lager bröd, lite omlott det förra så att tårtan blir stabil. Bred på pastejen, som gärna fått vara ute i rumstemperatur ett tag för att bli mjuk och lätt att bre på. Hacka ättiksgurkan fint, låt den rinna av något och strö den sedan över pastejen. Se till så att kanterna täcks av pastej också, och om det verkar bli torrt i kanterna, droppa lite gurkspad över dem.
Svampfyllning: Lägg på ett nytt lager bröd. Hacka champinjonerna och blanda med sojamajonnäsen, chili och dill. Smaka av och tillsätt mer chili och dill om så önskas. Bred på fyllningen på bröden, och lägg sedan på sista lagret bröd.
Garnering: Bred margarin på översta brödlagret och lägg sedan ett tunt lager sojamajonnäs ovanpå brödet och på kanter och sidor. Det är viktigt att hela brödet är täckt så att det inte blir torrt i kanterna. Lägg på plastfolie (sätt eventuellt i några tandpetare i tårtan som håller uppe plasten så att den inte fastnar i sojamajonnäsen). Låt tårtan stå i kylskåp tills dagen därpå, för att safta sig ordentligt. Innan serveringen bres eventuellt mer sojamajonnäs på, och tårtan garneras sedan efter egen fantasi med grönsaker och frukt.
Variation: Byt ut en av fyllningarna ovan mot äpplefyllningen nedan.

Äpplefyllning till smörgåstårta

4 ½ dl sojamajonnäs
2 syrliga äpplen, fintärnade
1 ½ dl tärnad gurka
½ dl finhackad rödlök
3 msk senap
2 msk gräslök
3 msk persilja
½ msk citronpeppar

Blanda alla ingredienser. Smaka av med kryddorna.
Variation: Tillsätt fintärnad ananas eller krossad ananas till blandningen.

Smörgåstårta med smak av havet

6 port
9 landgångsbröd
Fyllning:2 morötter (ca 140 g), grovrivna
3 dl tjock sojamajonnäs (använd mer olja om det behövs för att få en tjock majo)
3 msk finhackad dill
1 msk torkade aramealger
40 g purjolök, finhackad (ca 4 msk)
2 ½ tsk citronsaft av färsk citron
2 krm finrivet citronskal
1 tsk kapris, finhackad
cirka 1 tsk havssalt
80 g gurka, finhackad
300 g naturell fast tofu
Garnering: tjock sojamajonnäs
svart tångkaviar
gurka
körsbärstomater
citron
dill
bladsallat

Stek moroten i olja tills den mjuknar men inte tar färg. Låt svalna. Lägg aramealgerna i blöt i hett vatten fem minuter. Hacka sedan fint. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen förutom tofun. Smula ner tofun och smaka av med mer salt.
Skär av kanterna på bröden. Lägg tre bröd på en bricka. Bred på hälften av fyllningen, lägg på tre bröd till och resten av fyllningen. Lägg de tre sista bröden över och bred majonnäs på hela tårtan inklusive kanterna. Låt tårtan dra till sig några timmar eller ännu hellre över natten.
Bred på ännu mer majonnäs på och runt tårtan. Garnera tårtan med gurka, tomat, citron, svart tångkaviar och dill. Fäst bladsallat på kanten. Servera.

Skagenbakelse

Gör smörgåsbakelser av receptet ovan. Använd landgångsbröd som du skär i fyrkanter eller använd formbröd som Raskers eller formfranska. Receptet ovan ger 6 stora bakelser eller 9 mellanstora. Du kan också ta ut runda bakelser med ett decilitermått eller liknande, och servera bakelsen som förrätt.

Smörgåstårtan Göteborgsbris

5 port
3 runda brödbottnar (baka bröd i en kakform) eller 8 landgångsbröd
1 laddning Tonf*sksallad (ha i ½ dl extra sojamajonnäs)
ca 1 ½ dl sojamajonnäs
Morot-dillröra:: 300 g morot
225 g tomat
finrivet skal av ½ citron
saft av ½ citron
1 tsk vinäger
1 tsk salt
4-5 msk rapsolja
½ dl dill
½ dl havregrädde
Avokadokräm: 1 avokado
2 tsk citronsaft
½ dl sojamajonnäs eller havregrädde
salt
Garnering: avokado, körsbärstomat, sallat, dill, citron, aramealger, tångkaviar, gurka, rädisor, grön sparris

Gör tonf*sksalladen, morotsröran och sojamajonnäs. Riv moroten grovt eller kör i matberedare till flisor, lägg i en ugnsform tillsammans med hackade tomater, olja, citronskal, saft, salt och vinäger.Baka i 200 grader tills moroten är mjuk, rör om då någon gång. Det går också bra att steka blandningen i en stor stekpanna. Mixa hälften av blandningen slät och blanda med resten av ingredienserna, smaka av med mer salt, citron och dill om det behövs.
Skär ditt hembakta bröd i tre tunna bottnar, skär bort kanterna. Eller kantskär landgångsbrödet och lägg 2,5 skiva på en bricka. Blanda morotsröran med havregrädde och bred på första brödlagret. Om du får röra över så spara till garnering. Lägg på nästa botten/lager bröd (omlott om du använder landgångsbröd), bred på tonf*skröran, du kanske inte behöver riktigt allt men se till så att fyllningen täcker ända ut i kanterna, annars blir det torrt. Lägg på sista brödbottnen. Bred ett tunt lager majonnäs längs kanterna och ovanpå (har du över av tonfiskröran kan du bre den ovanpå, veganskt smör går också bra). Plasta tårtan och ställ kallt över natten.
Strax innan servering mixar du ihop avokado med citronsaft, sojamajonnäs och salt till en slät kräm. Bred krämen ovanpå och längs kanterna på tårtan. Garnera tårtan efter tycke och smak.

Pakoras - indiska friterade grönsaker

6 port
Smet:
8 dl kikärtsmjöl (finns i en del orientaliska butiker, kallas även gramflour eller besam)
1 ½ msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1-1 ½ tsk sambal oelek
½-1 tsk gurkmeja (för färgens skull)
2 ½ tsk salt
gärna någon tesked paprikapulver
gärna 1-1 ½ tsk aijwanfrön
ca 5-6 dl vatten
Grönsaker: 1 stor lök
1 stort blomkålshuvud
150-200 g svamp
2/3 aubergine
½ zucchini

Hetta upp en stekpanna och rosta spiskumminfrö, korianderfrö och ajwanfrö. Skaka pannan ofta. Låt kryddorna svalna och stöt sedan i en mortel. Om du inte har hela kryddor kan du använda färdigmalda som du rostar på samma sätt. Blanda de torra ingredienserna till smeten. Vispa ner vattnet till en lagom tjock smet. När du doppar en grönsaksbit i smeten ska grönsaken täckas av ett tunt lager smet. Är smeten för lös rinner det mesta av, är den för tjock fastnar en stor klump smet på grönsaken. Reglera med mera mjöl eller vatten. Pröva att fritera en bit grönsak för att smaka av, kanske behövs mer salt eller kryddor.
Grönsakerna skärs i stora eller små bitar. Gör du stora bitar, friterar du varje bit för sig. Gör du mindre bitar (löken delad i fjärdedelar och sedan skivad, blomkålen i små buketter, svampen i fjärdedelar eller halvor beroende på storlek, aubergine och zucchini skivade och sedan delad i fjärdedelar) blandar du alla grönsaker och friterar i "högar".
Värm upp olja i en fritös (till hög värme) eller i en stor gryta. Sänk ner korgen i oljan. Blanda lite grönsaker med tillräckligt med smet för att täcka grönsakerna. (Blandar du alla grönsaker med all smet, börjar grönsakerna avge vatten vilket gör smeten för lös, ta därför lite i taget. Du kan ändå inte fritera mer än lite i taget). Lägg försiktigt ner några högar grönsaker direkt i oljan, detta kan du göra med en slev. Fyll inte fritösen för mycket, för då sänks temperaturen i oljan. Fritera tills grönsakerna är gyllenbruna, det tar cirka 5 minuter. Tar det längre tid, är oljan förmodligen inte tillräckligt varm. Ta upp grönsakerna och låt dem rinna av en stund. De är godast att äta direkt, men det tar en stund att göra alla grönsaker, så om du inte vill stå vid fritösen medan de andra äter, så lägg dem på ett fat eller plåt och håll varma (t.ex. i ugn på låg värme).
Friterade grönsaker är goda att äta med eller i bröd (t.ex. pitabröd, libabröd eller chapati), olika såser (t.ex. chilikryddad tomatsås, vitlökssås, hommous, dalsås), sallad, gurka, tomat och/eller ris (gärna indiskt kryddat ris).
Variation: Pröva andra grönsaker, t.ex. morot, broccoli, potatis, sötpotatis, paprika eller gröna bönor. Variera kryddningen med kashmiri masala eller andra kryddblandningar.

Aloo bonda – indiska friterade potatisbollar

24-26 st (ca 4 port)
1 lök, finhackad
1 morot, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ tsk ingefära, finhackad
½ tsk sambal oelek
½ tsk senapsfrön
1 dl ärter, lätt mosade
5 potatisar (ca 375 g), kokta
¼ sats pakorasmet (se ovan, minska mängden kryddor något)

Fräs lök, morot och kryddor i olja. Tillsätt ärterna. Mosa potatisen med en gaffel, potatisstöt eller potatispress. Blanda med grönsakerna och smaka av med salt. Forma till små bollar.
Vispa ihop pakorasmeten. Värm olja att fritera i. Doppa cirka 1/3 av bollarna i smeten och låt dem täckas ordentligt. Ta upp med en slev och lägg försiktigt ner i den heta oljan. Fritera gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Gör likadant med resten av bollarna. Servera med Indisk grönsakscurry, mango chutney, sallad och bröd (gärna naanbröd, chapati eller pitabröd). Kan också serveras med tomatsås (gärna med kokos i) eller vegansk yoghurt.

Tempura

5 port
cirka 800 gram färska grönsaker i bitar/skivor, till exempel broccoli, champinjoner, minimajs, sötpotatis, morot, paprika, sockerärter, zucchini, ananas
Smet: 5 dl vetemjöl
1 dl majsenamjöl
2 msk sesamfrö
2 tsk sesamolja
drygt 2 tsk salt
cirka 5 dl kallt vatten, gärna hälften kolsyrat

Hetta upp olja i en fritös, kastrull eller wokpanna. Blanda mjöl, frön och salt, vispa snabbt ner olja och vatten till en lagom tjock smet. Skär grönsakerna i ganska tunna skivor och doppa en bit i taget i smeten. Fritera någon minut i het olja. Låt rinna av på hushållspapper och servera sedan med sötsur sås, ris eller nudlar.

Scrambled tofu- tofuröra

4-5 port
400-500 g tofu, mosad
¼ lök eller purjolök, hackad
½ liten paprika, tärnad
100 g svamp, skivad
½ tsk buljongpulver
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt (gärna black salt)
2 krm gurkmeja
eventuellt 1 vitlöksklyfta, pressad
eventuellt lite finhackad chili eller sambal oelek
2 msk barbecuesås, 1msk chilisås eller ½ msk sojasås

Fräs lök, paprika och svamp i lite olja tills de börjar mjukna och få färg. Tillsätt smulad tofu och stek cirka fem minuter, tillsätt kryddor och resterande ingredienser och stek några minuter till. Tillsätt någon matsked vatten under stekningen så det inte bränns vid. Smaka av med mer salt och kryddor om det behövs. Servera till frukost, brunch eller när du känner för det!
Tips! Får du rester av tofuröran? Blanda med sojamajonnäs och använd som pålägg eller fyllning till baguetter.

Tofuomelett

1 sats scrambled tofu (se ovan)
Kikärtsstanning: 2 ½ dl kikärtsmjöl
3 dl vatten
1 tsk salt

Följ receptet ovan på scrambled tofu. Vispa ihop kikärtsmjöl med vatten och salt. När tofun är färdigstekt, häll på kikärtsblandningen jämt över tofun. Låt stå på ganska låg värme i 5 minuter, lägg ett lock på stekpannan och låt stå 5 minuter till. Känn med en kniv att kikärtsstanningen har stelnat, om inte så låt stå några minuter till på värmen. När den har stelnat är omeletten klar att servera, gärna med tomatsås eller barbecuesås.

Spansk potatisomelett

2 port
2-3 potatisar (ca 150 g)
½ rödlök, skivad
½ liten röd paprika, tärnad
1 dl kikärtsmjöl
1 ¼ dl vatten
½ tsk salt, gärna black salt
eventuellt 1 msk ajvar relish
svartpeppar
¼ tsk oregano
¼ tsk basilika

Skala eller skrubba potatisen och koka den precis mjuk. Låt svalna och skiva den sedan. Värm olivolja i en stekpanna på 20-25 cm i diameter. Fräs löken och paprikan precis mjuk innan du tillsätter potatisen. Låt steka en stund, men ej ta för mycket färg. Vispa ihop kikärtsmjöl, vatten, salt, peppar, eventuell ajvar och örtkryddor. Häll mjölblandningen över grönsakerna i pannan. Låt stå fem minuter, lägg sedan ett lock på pannan och låt stå fem minuter till. Kolla att kikärtsmjölet stelnat, stek annars några minuter till. Om du vill kan du steka på andra sidan, vänd omeletten med hjälp av två stekspadar, eller lägg en tallrik på pannan, vänd upp och ner så du har omeletten på tallriken, låt den sedan glida ner i panna igen. Det är dock inte nödvändigt att steka på båda sidor om kikärtssmeten stelnat även på ovansidan.
Servera med en god sallad, gärna på vita bönor, broccoli, tomat, majs och tomat- & timjansvinägrett och/eller med tomatsås.

Potatisomelett med dill

Följ receptet ovan men ersätt oregano och basilika med 1 ½ msk fryst eller färsk hackad dill.

Svamp- & spenatomelett

2 port
100 g svamp, skivad
70 g färsk spenat, i grova strimlor
1 liten tomat, klyftad
½ liten lök, strimlad
150 g tofu
1 dl kikärtsmjöl
1 ¼ dl vatten
½ tsk black salt eller buljongpulver
svartpeppar
lite muskot
1 msk hackad persilja eller ½ tsk oregano

Hetta upp olja i en stekpanna på 20-25 cm i diameter. Fräs svampen och löken tills de får fin färg, tillsätt spenat, tomat och hälften av tofun mot slutet av stektiden. Mosa tofun något med en gaffel, strö örtsalt på grönsakerna. Sänk värmen till låg. Mixa ihop resten av tofun, kikärtsmjöl, vatten, salt, svartpeppar och muskot. Häll över grönsakerna, strö på persiljan och låt stå fem minuter. Lägg på ett lock och låt stå fem minuter till så att kikärtsmjölet stelnar.

Spenat- & körvomelett

Följ receptet ovan men uteslut svamp och eventuellt tomat och lök. Fräs en skivad vegansk korv en stund innan du tillsätter spenaten. Följ sen receptet ovan.

Pannkakor

ca 12 st (15 cm i diameter)
3 ½ dl vetemjöl (eller blandat grahamsmjöl och vetemjöl)
6 dl sojamjölk
½ tsk salt
50 g mjölkfritt margarin eller 2 msk rapsolja

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner sojamjölken, lite i taget och se till så att det inte klumpar sig. Blanda ner smält margarin eller olja i smeten.
Grädda pannkakor eller plättar på medelhög värme. De ska bli fint bruna och stelna, men inte brännas vid. Vänd dem när de är bruna på ena sidan. Vispa om i smeten innan du lägger på nästa omgång. Eventuellt behöver du smörja stekpannan lite grann emellanåt.
Variation: Ersätt en deciliter mjöl med havregryn.

Grönsakspannkakor

10-12 st
3 msk olivolja
1 dl hackad lök, purjolök eller vårlök
1 dl grovriven morot
1 dl grovriven squash
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl majskorn
3 ½ dl mjöl
5 dl sojamjölk eller vatten
ca 1 tsk salt
svartpeppar
eventuellt färska örtkryddor, persilja, koriander, basilika, oregano eller timjan

Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna och fräs lök, morot och squash lätt. Tillsätt vitlök och majs och rör några minuter. Vispa samman mjöl, sojamjölk, salt, peppar och resten av oljan. Blanda i grönsakerna och eventuellt örtkryddor i pannkakssmeten. Hetta upp en stekpanna, helst i teflon eller annat material som inte fastnar, grädda pannkakor, ca en soppslev smet i taget (0,6 dl) på båda sidor. Du kan också göra små plättar av smeten i ett plättlagg. Servera som varmrätt tillsammans med en sallad, eller som tillbehör till soppa.
Variation: Byt ut någon av grönsakerna mot tärnad paprika, grovriven pumpa, grovriven potatis, finhackad broccoli eller små gröna ärter.

Svampfyllda crêpes

Lägg en klick svampstuvning med sojasås på en pannkaka. Rulla ihop. Lägg med skarven ned i en ugnsform. Värm till i ugnen.

Vårrullar med sötsura glasnudlar & grönsaker

25 st
25 vårrullsark (ca 10 x 10 cm)
120 g glasnudlar
½ liten purjolök
1 morot
¼ röd paprika
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 ½ tsk finhackad ingefära
½ tsk sambal oelek eller färsk chili
1 msk socker
cirka ¾ tsk salt
2 tsk limejuice
½ tsk finrivet limeskal
1 msk färsk hackad koriander

Om vårrullsarken är frysta, ta upp dem på morgonen att tina.
Lägg glasnudlarna i kokande vatten och låt stå några minuter, låt sen rinna av och skär eller klipp i mindre bitar. Skär purjolök, morot och paprika i tunna strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna precis mjuka, tillsätt vitlök, ingefära och chili och rör en minut innan du rör ner sockret och hälften av saltet. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt svalna något.
Lossa ett ark vårrullsdeg och lägg på en skärbräda med en spets nedåt. Lägg knappt två matskedar fyllning längst ner på arket, vik spetsen över fyllningen, vik in de två sidospetsarna över fyllningen och rulla sedan degen hårt. Fäst sista spetsen med lite olja eller vatten.
Fritera vårrullarna gyllene i olja, stek i rikligt med olja eller pensla med olja och baka i 225 grader tills de är gyllenbruna.
Servera gärna med Sweet chili-vinägrett och grönsallad.

Vårrullar med sojafärs

25 st
25 vårrullsark (cirka 10 x 10 cm)
2 ½ dl små sojafärsbitar
100 g zucchini
1 stor morot
en stor näve färska böngroddar
½ liten burk vattenkastanj
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
½ tsk sesamolja
¼ tsk sambal oelek
2 msk japansk soja
1 msk vetemjöl

Om vårrullsarken är frysta, ta upp dem på morgonen att tina.
Koka sojafärsen mjuk i buljong med lite sojasås i. Låt rinna av. Riv morot och zucchini grovt, dela vattenkastanjskivorna på mitten. Fräs morot och zucchini i olja några minuter, tillsätt böngroddar, vitlök och ingefära och fräs tills grönsakerna är precis mjuka. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop väl. Smaka av med salt om det behövs. Låt fyllningen svalna något.
Lossa ett ark vårrullsdeg och lägg på en skärbräda med en spets nedåt. Lägg knappt två matskedar fyllning längst ner på arket, vik spetsen över fyllningen, vik in de två sidospetsarna över fyllningen och rulla sedan degen hårt. Fäst sista spetsen med lite olja eller vatten.
Fritera vårrullarna gyllene i olja, stek i rikligt med olja eller pensla med olja och baka i 225 grader tills de är gyllenbruna.
Servera gärna med teriyakisås eller dipssås med soja & jordnötter och grönsallad.

Vårrullar med ris & grönsaker

20-24 st
20-24 ark vårrullsdeg eller 7 ark filodeg (ca 30 x 40 cm, finns att köpa i orientaliska affärer) eller pannkakor
1 sats Kinagryta, avsvalnad
1 ½ dl råris

Koka riset i dubbla mängden vatten. Låt svalna och blanda sedan med kinagrytan.
Låt vårrulls- eller filodegen tina. Lossa arken från varandra. Lägg en fuktad handduk över de ark som du inte jobbar med just nu, för att de inte ska torka. Använder du filodeg så vik degen dubbel (pensla lite olja för att fästa ihop arken) så du får en lite tjockare deg, dela sedan varje ark i 3 delar, så kvadratiska som möjligt. De ska vara ca 12-14 cm.
Lägg varje filobit eller vårrullsark med en spets nedåt. Lägg en stor sked fyllning längst ner på arket, vik spetsen över fyllningen, vik in de två sidospetsarna över fyllningen och rulla sedan degen hårt. Fäst sista spetsen med lite olja eller vatten. Pensla med lite olja så vårrullen inte torkar och blir hård.
Värm upp några centimeter olja i en stekpanna, eller värm olja i en fritös, och låt den bli riktigt varm. Stek/fritera sedan vårrullarna, några i taget i oljan, tills de blir gyllenbruna. Eller pensla med olja och baka i ugnen i 200-225 grader tills de är gyllenbruna.
Ät gärna med sweet chilisås, dipssås med soja & jordnötter eller kikkoman och grönsallad.
Variation: Fyll vårrullarna med wokade grönsaker (skär grönsakerna i små bitar) eller nudelsallad. Riset i receptet ovan kan bytas ut mot risnudlar.

Vårrullar med jordnötssås & rökt tofu

21 st
6 dl finstrimlad vitkål
2 stora morötter, grovrivna
1 stor purjolök, tunt skivad
1 liten paprika, fint tärnad
4 dl gröna bönor, i små bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 dl böngroddar
200 g rökt marinerad tofu, tärnad
1 msk sojasås
salt
1 sats jordnötssås med kokos
7 ark filodeg (ca 350 g) eller vårrullsdeg

Om du använder fryst filodeg, så ta upp den cirka tre timmar innan den ska användas. Rökmarinera tofun enligt detta recept eller köp färdigrökt tofu.
Gör fyllningen genom att fräsa vitkålen i olja tills den börjar mjukna. Tillsätt morot, purjolök, paprika och bönor och fräs tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt vitlök, böngroddar, tofu och sojasås. Blanda och smaka av med salt. Gör jordnötssåsen. Låt fyllningen och såsen svalna något innan du börjar göra vårrullarna. Följ beskrivningen ovan på hur du gör vårrullarna. Använd 1-1 ½ msk sås och 3 msk fyllning på varje ark. Hela såsen går förmodligen inte åt, men såsen är god att servera till vårrullarna. Ett tips är därför att göra mer sås så att det räcker till serveringen också!

Kinatrianglar

ca 15 st
4 filoark eller 15 vårrullsdegsark, upptinad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 purjolök eller 4 salladslökar, skivade
5 dl böngroddar (eller en burk)
300 g svamp, hackad
1 liten burk vattenkastanj (ca 200 g), hackad
2 tsk majsenamjöl
2 msk sojasås
2 tsk socker
1 tsk rostad sesamolja
eventuellt 1 msk sherry
4 msk vatten

Fräs vitlök, ingefära, purjolök, böngroddar, svamp och vattenkastanj i olja. Rör ihop majsenamjölet med sojasås, socker, sesamolja, sherry och vatten. Häll det över grönsakerna och låt tjockna. Ta av från värmen och låt svalna något.
Skär filodegen i långa remsor som är 7-10 cm bred (dela varje ark i 4 delar). Lägg en klick fyllning längst ner och vik sedan ihop remsan till en triangel. Se bildbeskrivning här! Se till att alla sidor täcks av deg, så att fyllningen inte trillar ut. Fritera snittarna, eller pensla ovansidan med olja och lägg dem sedan på en plåt och grädda i 225 grader ca 5 minuter.
Variation: Tillsätt strimlad morot till grönsakerna.

Sommarrullar med ris & frukt

4 port
¾ dl råris
2 krm socker
1 krm sambal oelek
1 skiva ingefära, finhackad
salt
½ msk koriander eller mynta
½ nektarin eller motsvarande mängd mango eller ananas
7 cm gurka
4 rispapper

Koka riset i dubbel mängd vatten ca 40 min eller tills det är mjukt. Spola i kallt vatten och låt rinna av och kallna. Blanda med socker, sambal, ingefära, koriander och smaka av med salt. Skär nektarinen i tunna klyftor, gurkan i strimlor. Hacka hälften av gurkstrimlorna och blanda med riset. Lägg ett rispapper i kallt vatten en halv minut. Ta upp, lägg på en tallrik eller skärbräda och lägg en fjärdedel av riset längst ner på arket. Lägg på två-tre klyftor nektarin och 3 strimlor gurka. Vik ihop som vårrullar. Servera med sweet chilisås om du vill.

Sommarrullar med seitan & svamp

6 st
6 rispapper
100 g svamp, skivade
1 handfull färska böngroddar
150 g seitan, sojakött eller marinerad tofu, i strimlor
1 morot, i tändsticksstrimlor
6 gröna bönor eller sockerärtor, halverade
½ vitlöksklyfta
1 tunn skiva ingefära, finhackad
1 msk dipssås med soja & jordnötter eller ½ msk sojasås

Fräs svamp och morot i olja i en stekpanna. När de börjar ta färg, tillsätt böngroddar och bönor och fräs en stund till. Tillsätt vitlök, ingefära och dipsås. Stek seitanstrimlorna för sig och blanda sedan ihop allt.
Lägg ett rispapper i kallt vatten en halv minut. Ta upp, lägg på en tallrik eller skärbräda och lägg en stor matsked fyllning längst ner på arket. Vik ihop som vårrullar.
Servera med dipssås med soja & jordnötter.

Sommarrullar med tofu & grönt

4 runda rispapper (finns i thai/kinaaffärer och många större livs)
ca 75 g marinerad tofu
ca 3 rädisor
ca 50 g morot
ca 50 g gurka
lite sallatsblad eller vårlök
2 msk ljus sojasås
2 msk färskpressad limesaft
färsk koriander eller thaibasilika

Skär tofun i stavar och grönsakerna i tunna strimlor. Hacka örterna. Blanda soja och lime med lite av koriandern eller thaibasilikan.
Doppa ett rispapper i taget i kallt vatten, låt ligga 15 sekunder. Ta upp och lägg upp på en tallrik eller skärbräda. Lägg en fjärdedel av tofun nästan längst ner på rispappret, lämna några centimeter i kanterna. Strö på örter och vårlök och lägg på cirka en fjärdedel av grönsakerna. Droppa på lite sojalime. Vik den nedersta spetsen av rispappret över fyllningen, vik in sidorna och rulla sedan ihop degen ganska hårt till en rulle. Gör likadant med resten av rispapprena och fyllningen. Kanske får du lite grönsaker över. Om du inte ska servera rullarna direkt så plasta in dem så de inte torkar ut.
Vid servering skär du varje rulle diagonalt. Servera med sojalimesåsen att dippa i.

Samosas - indiska piroger

24-27 st
7 potatisar av fast sort (500 g), tärnade
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
röd fintärnad mild chilipeppar, efter smak (det ska vara lite hett)
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 tsk mald spiskummin
¾ tsk mald koriander
½ tsk paprikapulver
2 dl gröna ärter
1 dl vatten
2 msk färsk hackad koriander, gärna mer
salt
8-9 ark filodeg (ca 35x40 cm)

Börja med att förvälla potatisen precis mjuk i lättsaltat vatten. Fräs sedan löken i olja tills den är genomskinlig, men ej tagit färg. Lägg i vitlök, chili och ingefära och fräs en stund till. Tillsätt sedan kryddorna, rör om och se till så det inte bränner vid. Lägg i potatis och ärter. Häll på lite vatten och rör om. Tillsätt lite mer vatten om det känns för torrt. Blanda ner den färska koriandern och smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Låt svalna något.
Dela filoarken i tre delar, till längder på ca 35 x 15 cm. Pensla lite olja längs kanten, och vik remsorna dubbla, så blir de lite hållbarare. Lägg de filoark du inte jobbar med för tillfället under en fuktad handduk, så de inte torkar ut. Lägg en stor sked fyllning nästan allra längst ner på varje filoremsa. Vik filodegen över fyllningen nerifrån, till triangelform. Fortsätt vika och fäst sista biten med lite olja. Lägg på en bakplåt och pensla med olja. Baka i 200 grader i ca 10 minuter. Eller fritera samosan i het olja tills den är gyllenbrun. Servera med sallad och sås, t.ex. tomatsås eller Tomat- & kokossås. Eller servera som förrätt, som del av en buffé, eller som nattamat.
Variation: Byt ut en del av potatisen mot andra rotsaker, som morot och kålrot. Istället för gröna ärter kan du använda hela spenatblad. Pröva gärna att använda fyllningen till Indiska smördegspiroger med potatis, ärter & kokos i samosas.
Tips! Får du fyllning över, kan du lätt göra potatiskroketter av den. Mosa ihop, tillsätt lite mjöl om smeten inte håller ihop, smaka av, vänd i en blandning av ströbröd och sesamfrön och stek eller fritera gyllene. Servera med en god sås, t.ex. tomat- & kokossås.

Grönsakssamosa

Gör som ovan men byt ut potatisen mot 6 dl blomkål i små buketter, 2 tärnade morötter och 2 tärnade potatisar. Ta bara en halv lök och tillsätt istället ½ liten purjolök. Istället för ärterna kan du använda 100 g (3-4 nävar) hel färsk eller fryst spenat. Tillsätt grönsakerna till löken och kryddorna, och låt fräsa med ett tag, häll sedan på vatten och låt fyllningen koka under lock tills grönsakerna är mjuka. För en annorlunda smaksättning, ta bara hälften av angivna kryddmängder (spiskummin, koriander och paprikapulver) och tillsätt istället, i slutet av koktiden, 1-1 ½ tsk garam masala.

Mangolddolmar med bulgur & spiskummin

10 st
10 mangoldblad
1 1/4 dl bulgur
½ tsk spiskumminfrön
2 ½ dl vatten
½ buljongtärning
½ dl fintärnad morot
½ dl fintärnad paprika
½ dl fintärnad squash
½ gul- eller röd lök, hackad eller ½ dl strimlad purjolök
½ tsk mald spiskummin
chilikryddad tomatsås

Förväll mangoldbladen i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av och svalna. Rosta bulgur med spiskumminfrö. Rör om ofta. Bulguret ska bli svagt brunt och det ska dofta spiskummin i hela köket. Häll på vatten och buljongtärning. Koka bulguren mjuk, 5-10 minuter.
Fräs grönsakerna i olja tillsammans med den malda spiskumminen. Blanda dem sedan med bulguren. Salta och peppra.
Lägg en stor matsked (mer om det får plats) bulgurfyllning på varje mangoldblad och rulla ihop till en dolme. Fäst med ett snöre eller en tandsticka.
Bred ut lite tomatsås i botten på en ugnssäker form. Lägg dolmarna i formen. Slå mer tomatsås mellan dolmarna. Sätt in i ugnen, 200 grader ca 20 minuter.
På samma sätt kan du göra kåldolmar (med vitkål), grönkåldolmar och savoykåldolmar. Fyllningen är också god i Fyllda grönsaker (se nedan).
Variation: Istället för bulgur kan du använda ris, gärna råris.

Vindolmar

Ca 20 st
Följ receptet på risotto (endast riset, inte grönsakerna). Gör endast halva mängden och koka bara riset halvklart. Tillsätt ½ msk torkad mynta, 1 ½ msk dill och ½ tsk citronsaft till riset. Smaka av med mer salt och tillsätt mer av kryddorna om du vill.
Förbered vinbladen (ca 20 st) genom att skölja av dem och förvälla en minut i kokande vatten (eller enligt anvisning på förpackningen).
Lägg en matsked ris på varje vinblad och rulla ihop. Lägg vindolmarna i en tjockbottnad gryta. Häll på lite olivolja, salt, saft av ½ citron och ca 5 dl vatten. Lägg en uppochnervänd tallrik över dolmarna, lägg sedan lock på grytan och låt koka på svag värme cirka 20 minuter.
Variation: Använd fyllningen till vitkålsdolmar eller dolmar av andra blad. Koka riset helt klart innan du fyller dolmarna. Värm till dolmarna i ugnen.

Sushi

2 dl rundkornigt ris (sushiris, japanskt ris eller grötris)
2½-3 msk vinäger (helst risvinäger)
2 tsk socker
ca 1 tsk salt
3 noriark
Långa strimlor grönsaker: t.ex. gurka, morot och salladslök
Rostade sesamfrön
Eventuellt wasabi
Eventuellt inlagd ingefära (gari)

Koka upp vatten till riset (se anvisningar på förpackningen). Skölj riset väl och tillsätt det och ½ tsk salt till vattnet. Rör om, sänk värmen och låt koka under lock ca 15 minuter, tills det är mjukt. Blanda ihop vinäger, socker och ½ tsk salt. Häll över det kokta riset (låt riset rinna av om det är vatten kvar) och blanda försiktigt ihop. Smaka av med mer vinäger och salt om så önskas. Låt svalna. Ris svalnar snabbast om det breds ut i en låg form.
Om noriarken är orostade (dvs svarta) så värm upp en spisplatta och håll arken över värmen från plattan (några centimeter från plattan) tills de blir mörkgröna. Lägg på en skärbräda, handduk eller speciell sushimatta. Arket är styvt och torrt nu, men när du lägger på riset blir det mjukt och formbart så du behöver inte oroa dej för att det ska gå sönder! Bred ut 1 ½ dl av det kalla riset på varje noriark. Det är lättast att pressa ut riset med fingrarna. Doppa först fingrarna i vatten eller vinäger så fastnar inte riset på dem. Riset ska täcka hela arket, ända ut i kanterna, men lämna en dryg centimeter längst ner och längst upp. Fyra centimeter in på riset läggs en sträng med finstrimlade grönsaker. Vill du ha wasabi på, som är en mycket stark pepparrotsliknande grön pasta från Japan, så bred på lite sådan på riset. Strö över lite rostade sesamfrön om du vill. (Sesamfrön rostas lättast i en torr stekpanna under medelvärme, rör/skaka ofta så de inte bränns!)
Rulla nu ihop sushin hårt som en rulltårta. Fukta kanten längst upp så den fäster ihop med rullen. Vira in i plastfolie och lägg i kylen några timmar. Vid serveringen skärs rullen i 1-2 cm tjocka bitar och serveras med japansk sojasås, mer wasabi och inlagd ingefära.
Variation: Annat som kan läggas i sushin är avokado, paprika, rökt eller marinerad tofu, rädisa och vattenkastanj. Istället för salladslök kan purjolök eller rödlök användas.

Dill- & senapsssushi

En försvenskad variant av sushin. Passar bra på buffébordet till midsommar eller påsk.
2 dl rundkornigt ris
2½-3 msk vinäger
2 tsk socker
ca 1 tsk salt
3 noriark
1 ¼ msk senap
½ dl dill
Långa strimlor salladslök eller purjolök, samt gurka
Sparrisstänger

Följ receptet på sushi, men blanda senap och dill med vinäger, socker och salt. Lägg purjolök, gurkstrimlor och sparris på riset. Senapsvinägrett är gott till som dipsås.

Ta mig till toppen av sidan ↑