Bli aktiv för djuren!

Vill du hjälpa djuren på bästa sätt har du kommit till rätt ställe! Genom att utesluta kött, ägg och mjölkprodukter ur din kost gör du en stor skillnad – du räddar massor av djur genom att övergå till en hälsosam vegankost! Men fortfarande dödas flera miljarder djur för att bli mat (bara i Sverige rör det sig om 85 miljoner lantbruksdjur, en och en halv miljon vilda djur och sex miljarder fiskar. Om året!) Vill du få andra att förändra sina kostvanor och sin syn på djur? Bra! Börja med att förändra dig själv och läs på så du har all fakta som behövs! Ge dig sen ut i världen och djurrätta! Tips på vad du kan göra får du här!

Börja med att förändra dig själv!

Uteslut djurprodukter ur din kost!

Tips, fakta och recept hittar du här på vegania!

Köp inte djurtestade produkter!

Välj schampo, tvål och kosmetika samt tvätt- och rengöringsmedel som inte är testade på djur och inte innehåller animaliska produkter. Lista över företag som inte testar på djur finns på Djurens Rätt hemsida.

Köp inte päls eller produkter med päls!

Stöd inte heller affärer som säljer produkter med päls utan kolla så affären har en pälsfri policy innan du handlar där.

Välj skinnfria skor och kläder!

Köper du skinnprodukter så stöder du köttindustrin. Och inte vill du väl bära på död hud från mördade djur? Välj skor i textil och syntetmaterial, till exempel från Vegetarian shoes, Blackspot, Green laces och i vanliga skoaffärer. Undvik också ull- och dunprodukter.

Roa dig inte på andras bekostnad!

Djur hålls fångna och lider på cirkus och i djurparker. Även på travtävlingar och greyhoundracing utnyttjas många djur för profitens skull. Stöd inte djurs lidande!

Köp inte djur från djuraffärer och uppfödare

Vill du hjälpa ett djur så finns det massor av djur som behöver kärleksfulla hem. Kolla in Djurhemmet Tigerharen eller andra schyssta djurhem.

Var påläst!

Har du kunskapen om hur djurens situation ser ut, kan du lättare övertyga andra om hur fel det är att utnyttja djur! Kolla in länksidan och köp böcker och filmer från distros.

Sprid budskapet vidare!

Gå med i en djurrättsgrupp

Visst kan du djurrätta på egen hand, men ibland är det effektivare och roligare om man är många som samarbetar och stöttar varandra. Bli aktiv i Göteborgs djurrättsaktivister eller i Djurrättsalliansen, som finns i Stockholm, Malmö, Lund, Gotland, Uppsala, Umeå, Gävle, Helsingborg och Örebro. Saknar din stad en djurrättsgrupp? Starta upp en! Se tips längre ner.

Skriv insändare

Insändarsidan läses av många så se till att få ut budskap om veganism och djurrätt där. Skriv kort och kärnfullt så är chansen större att din insändare kommer med. Ta gärna upp något aktuellt ämne eller en kommentar till något du läst i tidningen. Ta hjälp av Befria.nu insändarservice när du skickar ut insändare

Dela ut flygblad

Välj ett ställe där många passerar och ställ dig att dela ut flygblad. Är ni flera stycken kan ni ha med plakat med ert budskap samt samla in pengar i bössor. Du kan också dela ut flygblad direkt i brevlådor eller sätta på bilar på parkeringsplatser.

Affischera

Tapetsera stan med vegobudskap!

Starta en studiecirkel i veganmatlagning

Lär dej mer om vegansk matlagning genom att tillsammans med andra intresserade (som du kanske hittar genom att sätta upp lappar i din skola eller på stan) starta en studiecirkel. Välj ut en bra vegankokbok att utgå från och kontakta Studiefrämjandet för mer information

Studiecirkla om djurrätt

Studiecirklar är också bra för att lära sig mer om och diskutera frågor om djurrätt och djurens situation. Kolla på boktips-sidan efter bra böcker att läsa/diskutera!

Veganisera skolmatsalen/personalrestaurangen

Se till att det finns veganmat i din skolmatsal eller personalrestaurangen där du jobbar genom att prata med kökspersonalen samt ge dem tips och recept på veganmat. Be ledningen på ditt jobb att fixa veganska alternativ i godisautomaten; t.ex. delicatobollar och frukt.

Ha infobord på stan

Ta med ett uppfällbart bord och sätt upp på ett ställe där många människor passerar. Fyll bordet med flygblad och informationsblad, protestlistor, böcker om djurrätt och veganmat och en insamlingsbössa. Att bjuda på veganska kakor är extra populärt! Infobord kan du även sätta upp på köpcenter, skolor, marknader, festivaler, konserter och på andra tillställningar, men fråga först om lov.

Visa film om djurrätt

På ditt infobord kan du ha en laptop eller en tv med video/dvd, om du har tillgång till elektricitet, att spela upp filmer i. Välj en kort bra film med mycket bilder och sätt på repeat. Har du en längre film du vill visa, dokumentär eller spelfilm, kan du anordna en filmkväll på ett café eller en mindre biograf. Eller försök anordna gratis utomhusbio med hjälp av en plan ljus vägg, en projektor och en djurrättsfilm.

Ordna en utställning på biblioteket eller i skolan

Gör en snygg utställning av affischer, foton och texter om djuren på djurfabrikerna, veganism eller något annat djurrättstema. Fråga om du får ha uppe utställningen på biblioteken och skolorna i din stad, gärna kombinerat med ett infobord eller föredrag!

Ordna demonstrationer/manifestationer

Demonstrationer och manifestationer är ett bra sätt att sprida information och skapa opinion. En stillastående manifestation kan hållas på stadens torg eller ett annat ställe där mycket folk rör sig. Ni behöver inte vara jättemånga för att hålla en lyckad manifestation, det viktiga är att ni får ut budskapet genom tal, banderoller, plakat, flygbladsutdelning, infobord och gärna något uppseendeväckande (till exempel gatuteater där ni visar hur djuren behandlas, symboliska handlingar som att lägga kors på gatan för alla djur som dödas eller uppvisande av burar och slaktredskap som används i köttindustrin) En gående demonstration behöver mer folk för att se bra ut och det är viktigt att ha tydliga budskap och dela ut flygblad till folk ni passerar. Annars är det lätt att folk missar vad det handlar om (det är inte alltid slagord hörs ut till folk utanför själva demonstrationståget). En stillastående punktdemonstration kan hållas utanför en specifik butik eller företag. Var beredd på konfrontationer med butiksinnehavaren, och ha med kamera/filmkamera så ni kan dokumentera eventuella våldshandlingar från dennes sida.

Skriv brev/epost

Skriv brev till företag som utnyttjar djur och be dem sluta med det. Skriv till politiker och be dem förbjuda pälsindustrin. Skriv till livsmedelsföretag och be dem ta fram veganska produkter som du saknar på marknaden. Skriv brev till Quorn och Hälsans kök och be dem ersätta ägget i deras produkter med veganska alternativ.

Bjud på veganmat

Folk har mycket fördomar om veganer och veganmat. Motbevisa dem genom att bjuda på läcker veganmat! Bjud vänner och familj på middag, fråga i mataffären om du får laga mat och ha provsmakning av vegetariska produkter där, bjud på kakor, mackor och annan mat när du håller bokbord eller dela ut gratis vegoburgare utanför hamburgarhaken! Glöm inte att ha med flygblad om djurindustrin och veganism samt receptblad på maten du serverar! Veganias recept får du gärna låna till dina flygblad om du samtidigt tipsar om sidan (vegania.net).

Djurrätta i skolan

I skolor finns massa potentiella veganer och djurrättsaktivister. Du når dem genom att sätta upp affischer, ordna utställning, hålla föredrag om veganism/djurrätt/djurindustrin, prata med skolköket om att servera mer eller bättre vegansk mat, sätta upp ett infobord i korridoren och/eller försöka få skolan att ordna en temadag om djurrätt eller veganism. Även om du inte går i skolan kan du göra de här sakerna!

Ordna vegancaféer

Låna/hyr en lokal att hålla vegancafé/folkkök i. Sprid information om caféet genom affischer, flyers, på internet och genom alla du känner. I samband med matserveringen kan du samtidigt ordna ett föredrag eller filmvisning, eller ha infobord med din djurrättsgrupp. Ett annat bra sätt att sprida veganmat till folket och samtidigt få in lite pengar till djurrättskampen är att ha folkkök på icke-kommersiella spelningar och festivaler. Kolla med folk som sätter upp mindre spelningar i din stad om du får ha folkkök innan spelningen

Starta en djurrättsgrupp

Finns det ingen lokal djurrättsgrupp i din stad? Starta en! Leta efter folk som är intresserade av att vara aktiva för djuren genom att sätta upp affischer på till exempel skolor, caféer, bibliotek och fritidsgårdar.

Ordna föredrag om djurrätt

Prata själv om du är kunnig inom ett område eller hitta någon annan som har talets gåva och kunskap om djurrätt. Prata på skolor, eller hitta en lämplig lokal att hyra eller låna (kolla vilka lokaler andra föreningar använder när de ordnar föredrag). Sprid info om föredraget genom affischer, tidningens kalendarium, pressmeddelande och flyers

Tala ut för djuren!

Förutom att hålla föredrag kan du hålla tal på demonstrationer, var med i debatter och låta dig intervjuas av tidningar och teve.

Starta en matlagningskurs

Är du bra på att laga veganmat, dela med dig av dina kunskaper till andra! Starta en matlagningskurs på kvällstid och visa hur enkelt det är att laga veganmat.

Gör en guide över veganvänliga restauranger

Kartlägg vegomatutbudet på restauranger, caféer, gatukök och affärer i din stad. Dela med dig av din vegoguide genom en hemsida på internet eller tryck upp flygblad att dela ut. Passa också på att informera restauranger om hur de kan förbättra sitt utbud och bli mer vegovänliga!

Ordna en fest/spelning för djuren

Ett bra sätt att få in pengar till djurrättsgruppen eller en kampanj ni driver är att ordna fester och spelningar. Ni behöver en bra lokal att vara i (kanske ett ställe där det brukar vara mindre spelningar?) och mycket folk som hjälper till. Förutom att hitta en lokal som funkar att spela musik eller hålla spelningar i, ska det bokas band/dj’s, fixas ljudutrustning, affischeras och spridas information samt ordnas folk som sitter i entrén, säljer snacks och dricka och städar efterråt. Planera festen noggrant och se till att alla inblandade tar ansvar för sina arbetsuppgifter

Ordna veganskt julbord

Är ni ett gäng matlagningskunniga veganer så ordna ett veganskt julbord i er stad. Ni bestämmer själv hur många ni klarar av att laga mat till. Var ute i god tid med att hitta en bra lokal, planera julbordet och se till att ni är tillräckligt med folk som lagar mat, fixar grejer under själva tillställningen och städar/diskar efterråt.

Ordna en temadag om djurrätt på din skola

Prata med skolledningen om att ordna en temadag om djur/djurrätt. Föredrag, utställningar, filmvisning och infobord med massa djurrättsflygblad och böcker är saker som kan ingå på temadagen. Att dessutom få skolmatsalen att servera vegansk mat är pricken över i:et! Går du inte i skolan kan du anordna en temadag på biblioteket eller hyra en lokal att ha tillställningen i.

Ordna kampanjer mot specifika mål

Sätt fokus på ett specifikt mål och kampanja mot. En pälsfarm, pälsaffär, restauranger som säljer foie gras (gåslever), ett djurförsökslabb… listan kan göras lång. Välj ut något ni brinner för och sätt igång; samla all möjlig information, sätt upp strategier för hur kampanjen ska se ut (vilka mål har ni? Hur ska ni nå dit?), tryck upp information (affischer, flygblad), skriv brev och pressmeddelande, ordna demonstrationer osv.

Gör filmer och dokumentärer med djurrättstema

Veganska matlagningsprogram, spelfilmer om djur eller djurrättsaktivister, dokumentärer om djurens situation på djurfabriker eller om djurrättsaktivism, undercover-dokumentärer som avslöjar djurförtryck. Filma! Sprid på internet om du inte har ett filmbolag i ryggen eller kan sälja in dina alster till teve!

Skriv böcker om djurrätt och veganism

Det behövs mer böcker om djurrätt! Faktaböcker såväl som skönlitterära. Skriv! Skicka in till förlag, och får du nobben så tryck själv!

Undrar du något eller har fler tips som du vill dela med dig av, så maila oss på vegania@home.se!


Ta mig till toppen av sidan ↑