Baka veganskt!

Att baka veganskt är inte svårare än att baka med djurprodukter. Massor av recept på veganska kakor, tårtor, bakelser, godis och andra desserter hittar du på nätet och i veganska kokböcker. Men många gånger är det väldigt lätt att veganisera ett traditionellt kakrecept genom att ersätta de animaliska produkterna med vegetabiliska sådana.

Mjölk ersätter du med soja- eller havremjölk. Smör och margarin med mjölkfritt margarin, i mjuka kakor funkar det också bra med rapsolja, ta bara lite mindre mängd än margarin. Grädde ersätts med soja- eller havregrädde. Vispgrädde med vispbar soja- eller havregrädde (Soyatoo eller GoGreen Visp).
Gelatin ersätter du med agaragarpulver, som dock måste koka någon minut i vatten/vätska för att stelna. Enklast att använda är agaragarpulver, dosera 2 msk pulver per liter vätska för en fast gelé, 1 msk för en lös gelé. Det finns också agaragar i flingor men den är något svårlöslig.
Är det choklad i receptet så kolla efter mörk choklad utan mjölkpulver eller vasslepulver. I vegospecialiserade affärer (som Goodstore i Stockholm och Astrid & aporna i Malmö samt en del hälsokostaffärer) kan du även hitta vegansk mjölkchoklad och vit choklad. Choklad smälter du antingen i vattenbad (alltså i en rostfri skål över hett vatten, se till så att inget vatten eller ånga kommer ner i chokladen) eller i mikro på låg värme.
Så långt är det inga större problem. Det som kan ställa till lite besvär är ägget. Recept som innehåller många ägg är ofta svåra att göra veganska (därmed inte sagt omöjligt!). Innehåller receptet bara ett fåtal ägg är det lättare att ersätta.

Beroende på vilken rätt du lagar, ersätter du ägg med olika veganska produkter. Det finns ett veganskt äggersättningspulver i livsmedelsaffärer här och där, denna kan användas i kakor, pannkakor, frityrsmet med mera.
Det nya angående äggersättning är spadet från kokta konserverade kikärter eller andra bönor (eller hemmakokta, men koka då inte i för mycket vatten och låt sedan bönorna svalna i vattnet över natten, sila och använd spadet). Kikärtsspadet vispas upp till ett fast fluff, en nypa syra av något slag gör att det håller sig fastare (vinsyra, creme of tartar, citron). Fluffet vispas sedan med socker för att göra marängsmet eller kolasmet till marshmallows. Experiment på recept pågår för fullt världen om. Här kan du hitta en del tips och recept: Vegan meringue.
I mjuka kakor, som sockerkaka, tårtbottnar och muffins, kan du använda sojagrädde, sojamjölk, kikärtsspad eller vatten. 2 ½-3 msk vätska ersätter ett ägg. Tillsätt gärna lite extra bakpulver i smeten också, 1 tsk extra per sats, för att kakan ska höja sig. I småkakor, där det kanske bara ingår 1 ägg eller lite äggvita kan du också använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten för att binda ihop ingredienserna.
Pensla dina veganska bullar med sockerlag (värm upp lika delar socker och vatten tills sockret har löst sig helt), sojamjölk, olja, soja/havregrädde eller linfröslajm (koka ihop 2 msk linfrö med 1 ½ dl vatten, rör om och låt stå några minuter. Sila av fröna).

I krämer och såser ersätter du ett fåtal ägg med soja/havregrädde och lite majsenamjöl (om såsen ska koka) eller med färdig vegansk vaniljsås (om såsen inte ska koka). Våfflor och pannkakor görs med samma äggalternativ som mjuka kakor eller enligt färdiga veganska recept; Pannkakor. Bakpulver kan uteslutas ur pannkakor om du inte gör amerikanska sådana.
Annat som kan ersätta ägg i olika sammanhang är linfröskum (vilket du får om du blötlägger linfrö i vatten och sedan silar bort fröna. Blandningen är seg och bindande), puread tofu, mosad banan och äpplemos.

Vill du baka lite nyttigare? Ersätt sockret, eller en del av sockret, med rårörssocker, banan, torkad frukt eller fruktsirap. Använd olja i stället för margarin i mjuka kakor, eller ersätt en del av fettet med äpplemos eller mosad banan som gör kakan saftig. Ersätt en del av mjölet i kakor med grövre mjöl, dinkelmjöl, malda havregryn eller glutenfria mjölsorter. Gör godis på enbart torkad frukt och nötter, t.ex. Raw vegan power bars eller Fikon- & apelsinbollar.

Kolla in mina recept på kakor, tårtor, godis, desserter och annat sött på Söta bakverk (kakor, tårtor, pajer) och Desserter & godis (Godis, desserter, krämer och såser).

Veganskt i mataffären

Inte lust att ställa dej i köket och baka i flera timmar? Lugn, det finns en hel del sötsaker att hitta i en vanlig mataffär! Och ännu mer i vegospecialiserade affärer.

Glass

Flera olika sorters vegansk glass finns idag på marknaden.
Tofuline är baserad på sojabönor och finns i de flesta livsmedelsaffärer. Den finns både i byttor i olika smaker (vanilj, choklad, jordgubb och tresmak) och i styckglas (strutar med toffee och chokladsmak samt pinnar med päronsmak och jordgubb-chokladöverdrag)
Rice Risglass med vaniljsmak, krämig och god. Finns också som strutglass i glasskiosken. I scream rice cream!
Oatlys glass görs av havre och är också vanlig i många livsmedelsaffärer. Vanilj, jordgubb och choklad (bäst!) är smakerna. Finns också som jordgubbspinnar.
Lovice är lite svårare att hitta, men en god sojaglass i många smaker som gammaldags vanilj, lakrits, blåbär, jordgubb, nougat och choklad. Fråga efter den i din mataffär!
Övriga märken Tofuttis glass av soja är ännu svårare att hitta i Sverige (kolla vegoaffärer och hälsokostaffärer) men är mycket god och lyxig. Renée voltaires mandel-chokladglass är ljuvligt lyxig, lika god som den är dyr.Flera märken att ha utkik efter är Booa booja, Bonice och Grenna.
I italienska glassbarer (gelateria) kan det finnas vegansk hemlagad sojaglass i olika smaker.
I glasskiosken hittar du Rice glasstrut med chokladöverdrag. En del isglassar är veganska men en del innehåller mjölkprodukter eller gelatin.

Glasstillbehör

Många våffelstrutar är veganska, läs på innehållsförteckningen. Likaså chokladsåser och andra såser på tub. En del strössel innehåller gelatin och bivax, men det finns flera veganska sorter också.

Sorbet

De flesta sorbetsorter i mataffären och en del i glasskiosken är veganska, men kolla alltid innehåll eftersom de kan innehålla mjölkprodukter (Carte d’ors sorbet är t.ex. inte vegansk). Sherbet innehåller mjölkprodukter.

Frukt- och bärkrämer och soppor

Nyponsoppa, blåbärssoppa och fruktkräm i olika smaker är veganska. Gör egna mandelbiskvier till nyponsoppan!

Chokladpudding

Färdig chokladpudding (chokladdessert) från Alpro soja/Provamel kan du hitta i din mataffär om du har tur. En del chokladpuddingpulver är veganska, t.ex. Ekströms. Blanda ut med sojamjölk/havremjölk men ta lite mindre mängd än vad paketet hänvisar.

Chokladmjölk

Flera märken vegansk chokladmjölk finns på marknaden, bland annat från GoGreen, Oatly och Alpro soja.

Vaniljsås

Färdig vaniljsås finns från GoGreen, Oatly och Alpro soja/Provamel. Kokmarsán blandar du ut med sojamjölk. Snabbmarsán innehåller däremot mjölkpulver!

Yoghurt

Veganskt yoghurt baserad på soja eller havre finns i olika frukt- och bärsmaker, vaniljsmak och naturell. Gott med färska bär eller granatäpplekärnor.

Kakor

Läser du innehållsförteckningen på kakförpackningen kommer du att hitta vegankakor även i den minsta av livsmedelsaffärer! Kex, småkakor, kanelsnurror, vetelängder – har du tur är de fria från djurprodukter. Mjuka veganska kakor som muffins och sockerkaka är dock än så länge sällsynta.
Några veganska kakor: Delicatobollar, Bragokex (ej nougat och choklad), Singoalla, Cremekex Citron, Oreo, Skogaholms kanellängd, Annas pepparkakor, många av Signums småkakor och Gille bondkakor.

Choklad

Många mörka chokladsorter är veganska. Kolla innehållsförteckningen efter mjölkpulver, laktos (mjölksocker) och vasslepulver. Står det att produkten kan innehålla spår av mjölk (eller mindre än 0,5 procent) betyder det oftast att mjölk inte ingår i ingredienserna men att de använder samma maskiner för att göra den mörka chokladen som mjölkchokladen eller att mjölkprodukter hanteras i samma lokal och de inte kan garantera att produkten är 100 % fri från mjölk.
Flera sorter vegansk mjölkchoklad finns också att tillgå, främst i större butiker, veganbutiker och bra hälsokostbutiker. Kolla efter GoMax (Jokerz, Malibu, Cleo's, Buccaneer), Moofree, Plamil dairy free, Vantastic Schakalode, Organica, Bonvita. Flera märken har såväl mjolk som vit choklad.
Fler vegansk chokladgodsaker: Wienernougat, Rittersport marzipan, Green & blacks mörka choklad (i olika smaker; mocca, cherry), Mascao mandel, Nöt-crème, Schokoladestengel/ branch de chocolat (La branche noir) (mandelnougatstång), Dark king praliner (från Sorini), Equale mörk och Anthon Berg mörk med kakaobitar samt Chocolate sticks Dark SeaSalt & Almond och Liquorice.

Godis

Mycket godis innehåller gelatin, mjölkprodukter, bivax, shellack och animaliska färgämnen som E120. Men läs innehållsförteckningen, ofta hittar du något som är okej! Till exempel Malacos snören, Goody Good stuffs persikor och Koala gummy bears, Panda lakrits, nötcreme, Gröna kulor, lakrisal, mestadels av ScandiCandis lösgodis, turkisk peber samt många hårda karameller och marmeladgodis.

Nyttigare godsaker

Färsk frukt, torkad frukt, osaltade nötter och mandel. Naturell sojayoghurt med färska bär i, eventuellt sötad med lite strödadlar.

Fler vegoprodukter hittar du i Djurens rätts vegolista.


Ta mig till toppen av sidan ↑