
Förrätter & smårätter
En schysst trerätters middag inleds med en snitsig förrätt. Välj en förrätt som passar ihop med din varmrätt, men inte är för lik eller innehåller exakt samma ingredienser.
Förslag på förrätter:
- Quesadilla serverad med lite sallat och en sås/dip (t.ex. guacamole, vitlöksmajonnäs eller böndip)
- Bruschetta eller crostini med tapenade eller tomatpesto samt grillade grönsaker
- Samosas med raita (vegoyoghurt med hackad tomat eller gurka samt färsk mynta)
- Smördegspirog med svamp och paprika
- Indiska smördegspiroger
- Smördegspizza eller minipizza - gör små vanliga pizzor eller använd smördeg som botten.
Förslag på sallader till förrätt
En liten sallad är gott och läckert som förrätt. Lägg upp snyggt och garnera med färska örter och rostade frön eller nötter.
- Grönsallad med örter & frön - blandade salladssorter, ruccola, färska örter, svarta oliver eller stor kapris, rostad röd paprika samt balsamvinägrett och rostade pumpafrön.
- Rostad rödbetssallad med valnöt & äpple - skala och skär rödbetor i stora bitar, vänd i olivolja och baka mjuka i ugnen (tar en stund!), blanda med lite balsamvinäger och när de svalnat med rostade valnötter, äpplebitar, persilja samt salt och svartpeppar. Servera på ett salladsblad.
- Asiatisk grönsakssallad
- Grekisk sallad - tomat, gurka, grönsallad, svarta oliver, rödlök och fakefetatofu serverad med vinägrette och färsk basilika.
Soppa som förrätt
En liten skål soppa serverad med nåt litet tillbehör som en klick pesto, brödkrutonger, färska örter, rostade solrosfrön eller en grissini är gott och enkelt som förrätt. Välj gärna en lite lyxigare soppa, som pumpasoppa, jordärtsskockssoppa eller svampsoppa. På sommaren passar gazpacho fint, speciellt till en medelhavsinspirerad varmrätt eller grillmat.
Smörgåsbakelsen Den glada laxen

4 st
8 skivor formbröd
120 g morot, grovriven
2 msk olja
½ tomat, i bitar
en liten bit alg
1-1 ½ dl vatten
1 msk färskpressad citronjuice
en nypa rivet citronskal
1 msk hackad dill
havssalt
100 g tofu eller ”vegolax” (av soja)
Garnering: avokado, körsbärstomat, citron, färsk dill, tångkaviar
Fräs moroten i oljan tills den börjar mjukna men ej tar färg. Tillsätt tomat och en algbit samt lite salt. Låt koka ihop en stund, tillsätt ½ dl vatten, citronjuice och citronskal. Låt vattnet koka in och grönsakerna mjukna helt. Mixa röran med stavmixer tillsammans med ½ dl vatten. Rör ner dillen och smaka av med salt. Lägg undan hälften av röran och mixa resten med ytterligare lite vatten så att den blir lite mer lös och kan användas som marinad. Skär tofun i skivor på ca 3 mm och marinera i flera timmar. Använder du nån sorts vegolax så behöver du inte göra marinaden så tunn.
Ta ut rundlar av brödet med hjälp av ett decilitermått eller annan lämplig form. Lägg tofuskivor (skär dem så de passar på brödrundeln) och generöst med marinad på fyra brödrundlar. Lägg på nästa brödrundel och bred den tjockare morotsröran ovanpå och längs sidorna. Låt smörgåsbakelserna stå till sig några timmar innan du garnerar med till exempel avokadoskivor, citronsnurror, körsbärstomathalvor och dillkvistar. En klick svart tångkaviar är också toppen att ha på.
Upp-pimpad 80-tals räkcocktail
Marinera veganska "sojaräkor" några timmar i sweet chilisås, limejuice, lite olja eller sesamolja och japansk sojasås. Varva snyggt i ett cocktailglass räkor, rosésallat, hel minimajs, gurkstavar, paprikastrimlor, bladsallat och lätt förvällda sockerärtor. Toppa med en klick lime- & sweet chilikryddad sojamajonnäs. I stället för räkor kan du använda tofu, men gör då mycket marinad och låt tofun marineras över natten.
Norirullar med morotsröra, dill & tångkaviar

16-18 st
2 noriark
200 g morot
2 tomater
3 msk olja
1 tsk havssalt
2 krm finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk finhackad dill
3 msk rostade pumpa- eller solrosfrö
½ avokado
en bit gurka
tångkaviar
Riv moroten grovt och tärna tomaten, blanda med olja och salt i en ugnsform och rosta i 175 grader tills grönsakerna är mjuka. Mixa ihop till en grov röra med citronskal, citronsaft och rostade pumpa- eller solrosfrön. Blanda i dill och smaka av med mer salt och citron om det behövs.
Lägg hälften av röran på var noriark, bred ut över arket men spara en kant på 1 ½ cm både uppe och nere. Lägg gurkstrimlor och avokadostrimlor långt ner på arket. Pensla kanterna av noriarken med
vatten så att det fäster när du rullar ihop arken till en fast rulle. Pensla hela rullen med vatten och låt stå några minuter. Skär varje rulle i 8-9 bitar. Toppa varje bit med en klick tångkaviar.
Fylld avokado med svamp
Dela en avokado på mitten, ta bort kärnan. Lägg en stor klick Svamp chil'n'dill på avokadon. Toppa gärna med vegansk tångkaviar. Lägg avocadon på ett stort sallatsblad på en assiett. Garnera med en dillvippa, och kanske en tunn citronklyfta. Servera som förrätt.
Vill du få plats med mer fyllning i avokadon, så gröper du ut en del av eller allt avokadokött, hackar fint och blandar ner i fyllningen, för att sedan fylla avokadoskalen.
Fylld avokado med vegoräksallad

Gör som ovan men lägg en klick vegoräksallad i avokadon. Garnera som ovan.
Fylld avokado med linser
Blanda kokta röda linser med röd dressing. Blanda i strimlad purjolök och finhackad röd paprika. Fyll avokadon som i recepten ovan och garnera med persilja och tunna paprikastrimlor.
Fylld avokado med mexi-majs
Gör som ovan men fyll avokadon med Mexi-majs sallad. Gröp ur en del kött från avokadon du ska fylla, hacka och blanda i salladen. Garnera med persilja, paprika, tomatklyftor och/eller tacochips.
Hommousfyllda tomater
Skär av ett lock på en tomat och gröp ur kärnorna. Fyll tomaten med hommous, svarta oliver, gurkbitar och röd paprika. Blanda eventuellt hommousen med sojamajonnäs. Lägg på locket igen. Lägg ett salladsblad på en assiett, ställ tomaten på salladen och servera som förrätt.
Avokadofylld tomat
Gör som ovan men fyll tomaten med guacamole, tomattärningar och purjolök.
Taboulefylld tomat eller paprika
Fyll en tomat eller paprikahalva (gärna lätt rostad i ugn innan) med tabouleh. Servera kall eller varm. Tillsätt gärna stekt aubergine och/eller svamp till fyllningen.
Varma tomater med kikärtor
Skär av ett lock på en tomat och gröp ur kärnorna. Fyll tomaten med en blandning av grovmalda eller mosade kikärtor, spiskummin, lök, vitlök, koriander (både malda frö och färska blad) och olivolja. Toppa eventuellt med brödsmulor. Värm i ugn 5-10 min.
Gratinerade tomathalvor
8 st
4 tomater (300-400 g)
3-4 skivor bröd (100 g), smulat
2-3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk persilja, hackad
1 ½ msk gräslök, hackad
40 g vegetabiliskt margarin
2 krm salt
grovmald svartpeppar
Dela tomaterna på mitten och gröp ur kärnorna och innanmätet. Salta tomaten lätt och ställ upp och ner på hushållspapper medan du gör i ordning fyllningen.
Blanda smulat bröd, pressad vitlök, persilja, gräslök, margarin, salt och peppar väl. Lägg en klick fyllning i tomaterna, ställ på en plåt eller i en form och gratinera i 225 grader i 10-15 minuter.
Tips! Gör en god dressing av tomatinnanmätet genom att mixa det med balsamvinägrett, tillräckligt med socker för att den syrliga tomatsmaken mildras, lite salt och svartpeppar. Om dressingen är lös kan du mixa i lite tomatpuré. Rör slutligen ner hackad basilika (helst färsk). Gott till grönsallad, couscoussallad och marinerade bönor.
Rostade grönsaker med vitlöksmajonnäs
Skär aubergine, zucchini och paprika i långa skivor, pensla dem plus platta svampar (till exempel portabellosvamp) med örtolja, baka i ugn eller stek i grillpanna så får du snyggt mönster på grönsakerna. Servera med en klick vitlöksmajonnäs.
Smördegsinbakad grön sparris
Rulla in en förvälld grön sparris i lite smördeg, baka i ugn och servera med vitlöksmajonnäs eller en annan sås.
Grönsaksspett

Gott litet tilltugg eller förrätt.
4 st
4 körsbärstomater
4 kuber marinerad eller rökt tofu (välj en fast sort)
4 gröna oliver
4 bitar gurka
4 kuber vegansk mozzarrellaost
4 bitar paprika
Trä upp på spett och servera gärna med en dipsås, t.ex. hommous eller guacamole.
Smördegspizzabullar
Bred tomatpesto på ett ark smördeg, strö på hackade oliver, stekt svamp, tärnad stekt paprika och smältbar vegansk ost, rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar och baka i 200 grader tills smördegen höjt sig och fått fin färg.
Filopirog med färsfyllning

Gör pirogdeg som samosas, fyll med färsfyllning enligt Veggie-pirog eller krydda sojafärs med spiskummin, paprikapulver, skivade oliver samt lite ajvar relish.
Filoskålar

Skär ut fyrkanter av filodeg, mellan 10 och 15 cm stora beroende på hur stora skålar du vill ha. Till varje skål behöver du 3-4 filofyrkanter. Pensla filoarken med lite olja. Olja en timbalform, eller en ugnssäker kopp och lägg i ett filoark, så det täcker botten och kanterna. Lägg på två eller tre filoark ovanpå, lite omlott så du får en taggig kant. Baka i ugnen, 175-200 grader, i ca 5 min. Kolla så de inte bränns. Ta ut ur ugnen, och låt stå några min. Lyft sedan upp filoskålen och fyll med valfri varm eller kall fyllning. Servera som förrätt.
Förslag på fyllning:
- Stekt svamp (gärna ostronskivling, kantarell och champinjon) med vitlök och gräslök
- Mexi-majssallad
- Svampstuvning, gärna på sojagrädde
- Mediterranean - strimlad avokado, svarta oliver, strimlad marinerad röd paprika, färska basilikablad
- Ugnsbakade grönsaker
Brödsnittar

Skär (rostade om du vill) brödskivor till trekanter eller rundlar, lägg på ett ark bladsallat till de fyra första förslagen, bre/lägg på valfri fyllning och garnering, t.ex:
- Hommous garnerad med en oliv eller cocktailtomat på tandpetare
- Svamp chil'n'dill garnerad med en dillvippa, en fjärdedels skiva citron och en klick tångkaviar
- Vegoräksallad garnerad som ovan
- Skagentofuröra (fyllningen till smörgåstårta med smak av hav) garnerad som ovan
- Vegansk ost (hårdost) garnerad med en vindruvshalva eller paprika
- Vegansk mjukost garnerad med en gurkskiva, cocktailtomat eller paprika samt en kvist persilja
- Vegetabilisk pastej - garnera med oliv, tomat, gurka eller paprika. Pastej på tub kan spritsas ut till småtoppar.