Pajer

Pajskal

3 dl vetemjöl eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
½ tsk salt
100 g mjölkfritt margarin
3 msk kallt vatten

Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp 30-60 minuter. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Fyll sedan pajen med önskad fyllning och gratinera i 20-30 minuter igen. Blir det deg över kan du kavla ut den och dekorera med. Vill du ha ett galler över degen, gör 1 1/2 sats, kavla ut resterna till avlånga remsor som läggs på pajen i gallermönster. Förgrädda pajen och häll i fyllningen innan du lägger på galler eller dekorationer.
Serverad med en god sallad räcker en paj till 3-4 portioner.

Smördegspajskal

Använd färdigkavlad smördeg som täcker en pajform eller lägg cirka fem plattor något omlott och kavla försiktigt ut så att de håller ihop (du får skära och pussla ihop degen så att den blir cirkelformad om du har en rund pajform). Lägg i en pajform och nagga botten. Grädda pajen i 225 grader i 10-15 minuter. Den ska höja sig och bli gyllenbrun, men ej bränd.

Filopajskal

Lägg ett ark filodeg (ca 32x32 cm) i en smord pajform. Pensla med lite olja och lägg på ytterligare ett ark men vrid det något så att hörnen inte hamnar på varandra. Fortsätt så med tre ark till. Grädda i 175 grader cirka 10 minuter. Filopaj passar bäst till lite fastare fyllningar, till exempel spenat- och fakefetatofu eller risotto. Filopaj är godast varm.

Ostlager

För att få en god saftig paj med ostsmak gör du så här: riv vegansk ost fint så du har ca 2 ½-3 dl ost. Mixa eller vispa ut osten slät med 2 ½-3 dl sojamjölk eller sojagrädde. Salta och peppra lite grann. Häll över grönsakerna i pajskalet och grädda.

Sojagräddsås

Värm lite margarin i en kastrull, vispa i 1 ½ msk vetemjöl och rör om. Rör ner 2 ½ dl sojagrädde och eventuellt lite vatten. Rör också i ½ buljongtärning, lite gurkmeja och lite vitpeppar. Koka upp under omrörning, ta av från värmen och smaka av med mer salt och peppar om det behövs, och kanske lite örtkryddor om du vill. Häll över grönsakerna i pajskalet och grädda klart.

Kikärts- & tofustanning

200 g tofu
1 ¾ dl kikärtsmjöl
knappt 3 dl vatten
1 tsk buljongpulver eller salt
peppar

Mixa ihop allt till en slät blandning i mixer eller med stavmixer. Häll smeten över grönsaker i ett förgräddat pajskal. Grädda cirka 25 minuter tills pajen stannat någorlunda (blivit fast) och fått lite färg. Det gör inget om pajstanningen är lite kladdig, det gör bara pajen saftigare. Du kan blanda i kryddor och örter i kikärtsmjölet för att få mer smak på det.

Förslag på grönsakspajer

Använd vilka grönsaker och kryddor du vill. Du behöver ca 500 g grönsaker, som du fräser i lite olja tills de är precis mjuka. Eller så kan du förvälla grönsakerna snabbt och låta rinna av. Smaksätt väl. Lägg grönsakerna i ett förgräddat pajskal. Häll på en sats ostlager, en sats sojamjölksstuvning, en sats sojagräddsås eller en sats kikärts- & tofustanning. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.
Några förslag på grönsakskombinationer och kryddor följer:

Spenat- & tofupaj

1 förgräddat pajskal eller filopajskal
Fyllning: 200 g fakefetatofu
500 g färsk eller fryst bladspenat eller grönkål
1 gul eller rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
riven muskot
ett stänk kanel
eventuellt 2 msk hackad dill
1 tsk oregano
½ msk buljongpulver eller ½ smulad buljongtärning
1 ½ msk mjöl
1 ½ dl sojagrädde
2 msk pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön
salt
svartpeppar, vitpeppar

Om du använder fryst spenat, så låt den tina och rinna av väl. Skär färsk spenat eller grönkål i breda strimlor. Fräs lök och vitlök mjuka, tillsätt spenat och låt koka mjuk några minuter. Tillsätt kryddorna, buljong samt mjölet utvispat i sojagrädden. Låt sjuda upp, vänd försiktigt ner tofun och pinjenötterna. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor om det behövs. Häll fyllningen i ett förgräddat pajskal och gratinera i cirka 20 min i 200 grader. Servera gärna med tomatsås.
Fyllningen är också god i piroger och i smördegsinbakningar.

Grönkålspaj

Häll 1 sats grönkålsstuvning i pajskalet. Blanda gärna i ½ röd paprika och 1 liten strimlad purjolök, som du först fräser mjuka i lite olja. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.
I stället för grönkål kan du använda spenat, mangold eller nässlor.

Svamppaj

Häll 1 sats svampstuvning med sojasås i pajskalet. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.

Grönkål- & svamppaj

Hacka eller strimla en liten rödlök och fräs i olja. Tillsätt cirka 250 g hackad grönkål, spenat eller mangold (om du använder frysta blad så tina dem först och låt rinna av). Låt bladen mjukna och eventuell vätska koka bort. Krydda med salt, svartpeppar och muskotnöt. Lägg grönkålen i botten på ett förgräddat pajskal. Täck med knappt en sats svampstuvning med sojasås. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.

Paj med ugnsbakade grönsaker

4 port
1 förgräddat pajskal
Fyllning: 125 g aubergine
125 g zucchini
125 g paprika
125 g körsbärstomater
75 g fänkål
2 vitlöksklyftor
3 kronärtskockshjärtan
½ tsk torkad basilika eller 2 msk färsk
½ tsk oregano
Ostsås: 1 ½ msk majsenamjöl eller vetemjöl
1 ½ dl sojagrädde/havregrädde
½ buljongtärning
1 dl vegansk mjukost
några stänk gurkmeja
vitpeppar, salt

Skär aubergine, zucchini, paprika och fänkål i bitar, blanda med olivolja, vitlöksklyftor och lite havssalt och lägg i en ugnsform. Baka i 225 grader tills grönsakerna är nästan mjuka och fått lite färg, 15-20 minuter. Tillsätt tomaterna och kronärtskockorna som du delar i fyra bitar mot slutet av stektiden. Blanda i basilika, oregano, lite svartpeppar och smaka av med salt.
Vispa ihop mjölet med lite kallt vatten. Koka upp sojagrädden med buljong, vispa ner mjölet och låt sjuda upp. Rör ner osten samt lite gurkmeja (för färgens skull) och vitpeppar. Smaka av med salt om det behövs.
Häll grönsakerna i pajskalet och häll sedan på såsen. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg och såsen är ganska fast.
Variation: Tillsätt svarta oliver till pajen. Hela små champinjoner är också gott i. Krydda med en stor klick pesto i stället för örtkryddorna. Gör ostsåsen på riven hårdost i stället för mjukost, se receptet ovan.

Ratatouillepaj

Fyll ett förgräddat pajskal med ratatouille, du behöver ca ¾ av receptet. Slå på ett ostlager, också här räcker ¾ av satsen. Alternativt kan du strö solrosfrön över pajen. Grädda i 200 grader 20 minuter.

Paj med färssås eller chili con carne de soya

Använd veggiefärssåsen, färssås på pulver eller chili con carne de soya. Du kan utöka receptet på såsen genom att t.ex. ha i grovriven/strimlad squash i pajen. Häll ett ostlager över pajen, eller sojagräddsås, som du kan smaksätta med lite chilisås om du vill. Garnera gärna med skivad tomat, och strö på örtsalt. Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Svamp- & rotsakspaj med smak av hav

1 färdiggräddat pajskal eller smördegspajskal
Fyllning: pastasås med dill & tångkaviar (skär rotsakerna i lite större tärningar)
400 gram färsk svamp, gärna ostronskivling
200 gram bladspenat

Skär ostronskivling i tjocka strimlor eller skiva champinjoner. Stek dem gyllene i olja. Skölj färsk spenat och dela stora blad. Tina fryst spenat och låt rinna av väl, krama ur det sista av vätskan. Blanda svamp och spenat med pastasåsen. Häll i pajskalet. Servera direkt eller värm till några minuter i ugnen.
Fyllningen är också god till bakad potatis.

Smördegspaj med sparris- & dillstuvning

3-4 port
1 förgräddat smördegspajskal
3 ½ dl torkade sojafärsbitar, kokta i saltat vatten
½ purjolök, strimlad
150 g sparris
½ stor röd paprika
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ dl sojamjölk
2 dl sojagrädde
½ buljongtärning
½ dl hackad dill
eventuellt 1 msk vegansk tångkaviar
cirka ½ tsk citronsaft

Dela fyra sparrisstänger på längden och spara till garnering. Dela resten i mindre bitar. Strimla hälften av paprikan till garnering och hacka resten.
Fräs purjolök och paprika i olja tills de mjuknar. Häll i mjölet och vispa sedan i sojamjölken. Tillsätt buljong och låt koka upp. Rör ner sojabitar, sparris, sojagrädde, dill och eventuellt kaviar. Låt sjuda upp. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
Häll fyllningen i pajskalet och garnera med sparris och paprikastrimlor. Grädda pajen 15-20 minuter.
Variation: Ersätt dill och kaviar med två teskedar torkad dragon, som du blötlagt några timmar i vinäger.

Kalla pajer med krämiga fyllningar

Grädda ett smördegspajskal eller vanligt pajskal helt färdigt. Låt kallna. Fyll med något av förslagen, lägg gärna till strimlad sallad underst och garnera med färska färgglada grönsaker.

Grönsakssmulpaj med rosmarin

5-6 port
1 blomkålshuvud (ca 500 g), i buketter, hacka stammen
1 gul lök, hackad
2 morötter, i diagonala skivor
½ squash, i bitar
1 ganska liten purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ burk majs (125 g)
4-5 dl vatten
½ dl tomatpuré
ca 1 ½-2 tsk salt
svartpeppar
1 msk färsk rosmarin eller 1-1 ½ tsk torkad
½ tsk socker
Smuldeg: 1 ½ dl havregryn
1 ½-2 dl vetemjöl
75 g veg margarin
2 krm salt
½ krm peppar

Värm upp olja i en stor tjockbottnad kastrull eller wokpanna. Fräs blomkål och lök på ganska hög värme. När de börjar mjukna, tillsätt morot och fräs några minuter innan du tillsätter squash, purjolök och vitlök. Efter några minuter häller du på majs, vatten, tomatpuré, salt, peppar, rosmarin och socker. Låt koka på medelvärme tills grönsakerna är mjuka. Det ska vara lite vätska kvar i grytan. Smaka av med mer kryddor. Häll grönsakerna i en lättsmord 2 liters form, ca 5 cm hög.
Gör smuldegen genom att blanda havregryn, mjöl, salt och peppar i en skål. Dela margarinet i mindre bitar och fördela det i blandingen med en gaffel eller med fingertopparna. Detta kan också göras i matberedare. Smula blandningen över grönsakerna och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Om det ser ut att brännas, sänk värmen något. Smuldegen ska vara lätt brun och torr när den är klar. Servera med en god sallad.
Variation: Andra grönsaker kan användas i blandningen, t.ex. palsternacka, kålrot, potatis, pumpa, selleri, gröna ärter. Du kan också smaksätta med andra kryddor, rosmarinen kan bytas ut mot timjan (använd cirka dubbelt så mycket) eller dragon (dubbel mängd) eller mot spiskummin, koriander, paprikapulver och cayennepeppar. Dessa kryddor blir goda om de får fräsa med i oljan en stund, så tillsätt dem med moroten.

Köttfria minipajer

Pajdeg: 2 ¼ dl vetemjöl
1 krm salt
75 g veg margarin
2 msk vatten
Fyllning: ½ sats veggiefärssås eller Bolognese

Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp minst en halvtimme, men längre går också bra. Gör under tiden färssåsen, och ställ den sedan att svalna. Såsen får inte vara för lös, så ta lite mindre tomat och vatten än receptet anger.
Kavla ut degen tunt (någon millimeter) på mjölat bakbord. Ta ut 10-12 cirklar med diametern 10 cm (så de passar en muffinform) och lika många med diametern 8 cm. Du får inte ut alla cirklarna på en gång, utan måste skrapa upp degen när du tagit ut så många cirklar du kan, och sedan knåda ihop den lite och så kavla ut den igen. Du hittar säkert något mått att ta ut cirklarna med (t.ex. en mugg eller skål).
Pensla 10-12 muffinsformar (av aluminium) lätt med olja. Lägg sedan i de stora cirklarna i formarna. Degen får gärna gå över kanten en bit. Nagga botten lätt med en gaffel. Förgrädda sen pajerna i 225 grader ca 5 minuter.
Fyll minipajerna med en stor matsked fyllning. Nagga de små degcirklarna med en gaffel, och lägg dem sedan ovanpå formen som lock. Pressa ihop locket med pajskalet, så det inte lossnar när de gräddats färdigt. Ställ in i ugnen ytterligare 10-12 minuter. Minipajerna är goda små tilltugg, som kanske passar på buffébordet, som mellanmål eller i picknickskorgen. Handskas dock lite försiktigt med dem så att de inte går sönder. Går även bra att frysa in.

Ta mig till toppen av sidan ↑