Möt våren i Prag!

← Ta mig tillbaka

Vill du möta våren några veckor tidigare så är Prag ett hett tips! Vi var där i april förra året och checkade in stan och vegoutbudet!

Tjeckiens huvudstad Prag, med 1,3 miljoner invånare, rymmer många sevärdheter. Mäktiga kyrkor, kullerstensgator, torg, broar och charmigt utsmyckade hus.
Atmosfären är vänlig och det går bra att ta sig fram på engelska. På sommaren, när det är högsäsong för turism, är stan fullsmockad av folk och det kan vara timlånga köer till sevärdheterna. Passa därför på att besöka staden innan eller efter sommaren, då även temperaturen är behagligare än mitt i sommaren.

Några tips på sevärdheter:

Karlsbron - bron kantas av statyer på helgon, bland annat djurens beskyddare Franciskus av Assisi. Gatuförsäljare, porträttmålare och turister fyller också bron.
St Veitskatedralen - ett måste! Utsmyckningar inne och utanpå katedralen är otroliga, liksom fönstermålningarna.
Petrinberget - åk linbanetåget upp, strosa omkring i vackra parker, gå upp i lilla eiffeltornet för en magnifik utsikt över Prag och lek lite i Spegellabyrinten.
Gamla staden - runt torget finns många vackra byggnader och utsmyckningar som Týnkyrkan och Astronomiska uret.
Judiska kvarteret - den gamla judiska kyrkogården måste ses.
Václav-platsen - runt det avlånga torget ligger trendiga affärer, restauranger och pubar. Längst upp på torget finns statyn på skyddshelgonet St Václav och bakom honom ligger Nationalmuseet.

Vegan i Prag

Som vegan kan det vara bra att planera sina restaurangbesök. Att planlöst försöka hitta vegomat är ganska svårt och att förklara begreppet vegan ännu svårare. Men har du bara lite koll så kan du hitta riktigt schysst mat!

Bäst: Lehka hlava (Clear head)
Jättemysig restaurang med små mysigt inredda rum i olika stilar. Maten är helt fantastisk; en bred meny med mycket generösa portioner och mycket vegansk (står utmärkt på menyn). Ett måste!
Borsov 2 (en liten gata söder om Karlsbron). Boka gärna bord om ni är många eller ska äta på kvällen.
Hemsida: www.lehkahlava.cz

Trendigast: Radost FX Café
Vegetarisk restaurang/bar med en del veganska rätter på menyn och några till "on request" (dvs om du frågar efter det). Riktigt cool inredning och atmosfär och helt okej men inte fantastisk mat. Dock värt ett besök bara för atmosfären!
Belehradska 120 (några kvarter söder om Václavplatsen)
Hemsida: www.radostfx.cz

Ekologiskt: Country Life
Ekologisk vegetarisk restaurang belägen bredvid hälsokost/ekoaffären med samma namn. Buffé med många veganska rätter, både varmrätter och sallader. Du betalar per vikt, men priset är inte högt. Ganska enkel men helt okej mat. Förutom buffé kan du käka mackor, burgare och kakor.
Melantrichova 15 (nära gamla torget, lite söder om Astronomiska uret) plus två restauranger till, se hemsidan.
Hemsida: www.countrylife.cz

Fler tips hittar du på www.happycow.net